Tožilka vztraja pri kazni 30 let zapora

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
13.03.2020 20:05

Mariborsko sodišče je v ponovljenem sojenju Medihi Hromadžić, obtoženi, da je pred dvema letoma umorila sestro dvojčico in poskušala umoriti še mater, sklenilo dokazni postopek. Sodbo ji bodo izrekli v sredo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mediha Hromadžić je tudi danes jokala v sodni dvorani. "Hudo mi je, nisem imela namena tega storiti, obžalujem zelo," je povedala v sklepni besedi.
Igor Napast

Tudi v ponovljenem postopku mariborska tožilka Tadeja Majcen za Mediho Hromadžić, ki je 8. marca 2018 v Mariboru vzela življenje svoji sestri dvojčici in se z nožem spravila še na njuno mater, terja najvišjo možno kazen, 30 let zapora. Vztraja namreč, da zločin, ki ga je obtožena zakrivila v blokovskem naselju na Pobrežju, ni bil nič drugega kot umor in poskus umora, saj je dejanje izvršila na izjemno brutalen način. "Sestro Mersiho Hromadžić je zabodla vsaj oseminštiridesetkrat, mater Iznado Hromadžić pa dvanajstkrat," je tožilka poudarila v današnji sklepni besedi in petčlanskemu senatu pod predsedovanjem Simone Murko predlagala, da obtoženi za umor sestre določi kazen 27 let zapora, za poskus umora matere 14 let zapora, nakar naj ji izreče enotno kazen 30 let zapora.

"Bilo je kot v filmu Psiho"

Spomnimo: julija lani je bila Mariborčanka nepravnomočno obsojena na 20 let zapora zaradi uboja in poskusa uboja, ker je senat pod predsedovanjem Danila Obersnela prisodil, da očitanih dejanj ni storila na grozovit način. Sestro in mater je napadla v stanju zožene zavesti, njena prištevnost je bila bistveno zmanjšana, je Obersnel razložil v izreku sodbe, ki pa je višji sodniki niso potrdili, ker prvostopenjski senat ni v zadostni meri razčistil (ne)prištevnosti storilke. Tožilka oceni, da je bila obtoženkina zmožnost imeti v oblasti svoje ravnanje bistveno zmanjšana, ne nasprotuje, nikakor pa se ne more strinjati z razlago, da gre ravnanje Hromadžićeve opredeliti (zgolj) kot uboj in poskus uboja. "Žrtvama je povzročila prekomerno trpljenje, pri dejanju je uporabila dva noža," je prepričana tožilka. Tistega jutra se je obtožena okoli 6.45 najprej spravila na svojo sestro. Napadla jo je z nožem z desetcentimetrskim rezilom. Ko se je mati dvojčic vmešala v prepir, je s tem nožem zabodla tudi njo, nakar ga je odvrgla in stekla v kuhinjo po drugega, še večjega, z rezilom dolžine dvajset centimetrov. Mersiha Hromadžić je zbežala na hodnik stanovanjskega bloka in se po pomoč zatekla k sosedu Bojanu Emeršiču. Rotila ga je, naj reši njeno mamo, sicer jo bo Mediha ubila. Nemudoma je reagiral, Iznado Hromadžić izvlekel iz stanovanja, poklical policijo in reševalce in ranjenima pomagal po stopnicah v pritličje. Hudo poškodovana Mersiha se je zgrudila pred izhodom, na ploščadi v medetaži. Njeno mater je predal reševalcema pred blokom, po stopnicah v notranjosti bloka pa se je takrat že spuščala tudi storilka, z nožem v roki. Niti on niti reševalci si niso upali vstopiti v blok. Emeršič se je v postopku spominjal, da je obtožena v sestro zabadala "kot mitraljez". Ko je prišla policija, je odvrgla nož in se predala, Mersiha Hromadžić pa je bila takrat že mrtva. Emeršič ni bil edini očividec dogodka. Skozi kukalo v bloku je dogajanje videl še en sosed. "Bilo je kot v filmu Psiho," je na njegovo pričanje danes spomnila tožilka in senatu predlagala, da Hromadžićevi do pravnomočnosti sodbe podaljša pripor.

Odvetnik o uboju na mah

Zagovornik obtožene Franci Šoštarič je njenemu predlogu nasprotoval. "Okoliščine so se spremenile. Mati do obtožene ni sovražno naravnana, obiskuje jo v priporu. Obramba je mnenja, da je ukrep moč odpraviti ali ga nadomestiti z bistveno milejšim ukrepom, hišnim priporom," se je za obtoženo zavzel odvetnik in predlagal, da bi bila obtožena v hišnem priporu pri mami, torej v stanovanju, kjer se je zgodil zločin.

Zločin se je zgodil v blokovskem naselju na Pobrežju, kjer je obtožena z žrtvama živela v istem stanovanju.
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta