Trgovina z drogo: Sodišče znova o domnevno nezakonitih dokazih

Damijana Žišt Damijana Žišt
07.05.2024 17:12
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obramba Veliborja Lipovca trdi, da je treba iz sodnega spisa izločiti vse listine, ker so pridobljene nezakonito. 
Robert Balen

Sodna dvorana, ki jo ima v najemu ljubljansko okrožno sodišče na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču, je bila danes tako polna, da vsi obtoženi in njihovi zagovorniki niso imeli stolov, zmanjkalo jih je tudi za predstavnike medijev. Ob tem do zdaj največjem sodnem primeru, ne samo v Ljubljani, temveč tudi v Sloveniji, kjer je tožilstvo vložilo obtožnico zoper 57 obtoženih domnevnih trgovcev z  drogo, je danes na zatožno klop sedlo 38 obtoženih. Preostali obtoženi so namreč s tožilstvom že sklenili sporazume in jim je bila lani marca izrečena sodba. Tisti, ki krivde niso priznali, med njimi sta domnevna šefa dobro organizirane kriminalne združbe, imenovane Mafija, dvojčka, 38-letna Velibor in Dalibor Lipovac, so se danes prvič vsi skupaj znašli na predobravnavnem naroku. Sodnica Vesna Pavlič Pivk je predobravnavne naroke za vse, vendar posamezno, opravila že lani februarja in marca, a je višje sodišče zadevo vrnilo v predobravnavni narok. Sodnica mora namreč še enkrat odločati o predlogih obrambe po izločitvi vrste dokazov, ki naj bi jih bila policija pridobila nezakonito. Ko so v sodno dvorano prinesli dovolj stolov za vse, se je današnji narok le lahko začel. Sodnica je najprej preverila, ali so prišli vsi obtoženi in njihovi zagovorniki. Z izjemo le nekaj obtoženih jih je večina bila na sodišču, navzoči so bili tudi vsi odvetniki. Nekaj obtoženih je v priporu ali hišnem priporu, nekaj se jih brani s prostosti, Dalibor Lipovac in Asmir Agović pa že prestajata zaporno kazen. Prvi v zaporu na Dobu, drugi v celjskem zaporu. Ker sta v Avstriji tajnemu delavcu policije prodala pet kilogramov heroina, sta bila namreč obsojena v Avstriji, Lipovac na štiri leta zapora, Agović na šest. Od lani jeseni pa prestajata zaporni kazni v Sloveniji. 

Pomanjkljiv sodni spis 

Odvetnica Veliborja Lipovca Martina Žavcar Hrovatin je lani februarja na predobravnavnem naroku zahtevala izločitev vseh listin, saj je po njenem policija v tem primeru večkrat nezakonito delovala, "ko so v hišnih preiskavah zasegali predmete, tudi drogo, osumljenim pa niso predstavili njihovih pravic". Omenila je tudi, da so bili nekaterim obtoženim nezakonito zaseženi mobilni telefoni in da je policija nezakonito tajno delovala, "ker iz sodnega spisa ni razvidno, kako je policija delovala v primeru, ko je uporabljala elektronske naprave". Obramba namreč sumi, da je policija na avtomobile določenih obtoženih naskrivaj namestila GPS-naprave, "za to pa niso imeli sodne odredbe". Odvetnica je še dejala, da je tožilstvo kot nezakonite dokaze v sodni spis vložilo tudi policijske evidence o prehodih državne meje za njenega klienta in nekatere druge obtožene. Danes pa je odvetnica dopolnila svoj dokazni predlog. Povedala je, da ima veliko pripomb glede nedostopnosti do sodnega spisa, ki sicer vsebuje preko 60 tisoč strani, in pomanjkljivosti v spisu, zaradi česar je kršena pravica do obrambe. "Obramba in obtoženi nismo dobili določenega dokaznega gradiva in ne razkritja virov za pridobitev nekaterih dokazov v spisu, ki jih je tožilstvu predložila policija. V spisu je tudi vrsta elektronskih nosilcev in ne vemo, kaj je na njih, ker zraven ni dokumentacije.  Prosila sem tudi za vpogled v tožilski spis v tej zadevi, a mi tega tožilec Sedin Kićin, avtor obtožnice, ni dovolil, čeprav menim, da bi o moji prošnji morala odločati vodja tožilstva. V sodnem spisu manjkajo pomembne listine, še posebno o tajnem delovanju policije v tej zadevi, zato ne vemo, kako je policija tajno delovala. Prosim sodišče, da tožilstvu naroči, da mi omogoči vpogled v njihov spis in da v sodni spis vloži vse listine in ostale dokaze, ki jih v pisnem predlogu zahtevamo," je dejala odvetnica. Njenemu predlogu so se pridružili tudi drugi odvetniki. 

Sodnica ugodila predlogom obrambe

Sodnica Pavlič Pivk je nato sprejela sklep, da bo tožilstvu poslala pisni predlog odvetnice Žavcar Hrovatin, da se o njem na tožilstvu izrečejo. Tožilstvu pa je tudi naložila, da v sodni spis vloži vse manjkajoče dokaze, ki jih je navedla odvetnica Veliborja Lipovca, "ker bo sicer obtoženim kršena pravica do obrambe". Pojasnila je še, da se bo predobravnavni narok nadaljeval šele, ko bo v sodnem spisu vsa potrebna dokumentacija, čeprav tožilstvo trdi, da je, nato pa bo opravljenih več narokov v okviru predobravnavnega naroka. Kdaj bo to, za zdaj ni znano. Sodnica načrtuje zaslišanje več prič, med drugim tajnih delavcev policije, ki so opravili več kot deset navideznih odkupov droge od nekaterih obtoženih, saj v sodni preiskavi niso bili zaslišani. Sicer pa bo sodišče moralo obtožene pred 5. avgustom letos izpustiti iz pripora in hišnega pripora, torej še preden se bo sojenje začelo, saj bo 5. avgusta pretekel dveletni rok od vložitve obtožnice. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta