Tri leta po aretaciji četverice, ki je drogo prodajala na temnem spletu, se v sodnem procesu ni zgodilo skoraj nič

Andrej Bedek, Vestnik
03.05.2024 13:41

Sodni proces proti mamilarski združbi, ki so jo aretirali leta 2021 in ji zasegli okoli 400 kilogramov droge, obstal na mrtvi točki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Največ droge so policisti zasegli v občini Pesnica, v kraju Kušernik, kjer jo je v najetem objektu skladiščil Matej Turkovič.
Pu Murska Sobota

Na okrožnem sodišču v Murski Soboti se sodni proces zoper Mateja Turkovića, Klaro Pešl, Tovo Per Peterka in Matjaža Marina, obtožene trgovine z mamili, s katero bi pri preprodaji na drobno zaslužili najmanj tri milijone evrov, že dolgo ni premaknil z mrtve točke. Zadnji narok je bil opravljen marca lani, takrat so zagovorniki obdolžencev vložili zahtevek za izločitev dokazov, sodišče pa o zahtevku doslej še ni sprejelo odločitve.

Policijski preiskovalci so na sled združbi – trije od obtoženih bivajo na območju Policijske uprave (PU) Ljubljana, eden na območju mariborske policijske uprave – prišli februarja 2019, ko so v Estoniji zasegli okoli pet kilogramov različnih mamil in 4500 tablet ekstazija. Izkazalo se je, da je pošiljka prispela iz Slovenije, nekdo pa jo je oddal na pošti v Murski Soboti.

Četverico so policisti aretirali aprila 2021. Obsežna kriminalistična preiskava, ki so jo vodili kriminalisti PU Murska Sobota, je pokazala, da se je združba ukvarjala s preprodajo različnih prepovedanih substanc po spletu, in to izključno prek tržnic na tako imenovanem temnem spletu. Plačevalo se je samo s kriptovalutami. Obtoženci so pri izvrševanju kaznivih dejanj z različnimi ukrepi skušali prikriti svoje dejavnosti. Tako so skrbno izbirali embalažo, v kateri so kupcem pošiljali prepovedano drogo, uporabljali so embalažo prehranskih dodatkov in jo zapakirali tako, da je bila videti kot originalna. Poleg tajnega opazovanja, prisluškovanja telefonskim pogovorom in prestreganja elektronske pošte so preiskovalci v preiskavo vključili tudi tajna policijska delavca, da sta opravila tako imenovani navidezni odkup mamila prek temnega spleta.

Člani kriminalne združbe so imeli razdeljene vloge. Vodja Turkovič je prek temnega spleta na različnih tržnicah prodajal in ponujal paleto prepovedanih drog v različnih količinah, za kar je imel izdelan in objavljen cenik. Komuniciral je s kupci in tudi pripravljal pakete s prepovedanimi substancami. Prav tako je skrbel za nabavo surovin, s katerimi so izdelovali amfetamin. Preostali člani združbe pa so skrbeli za pripravo in oddajo pošiljk in jih pošiljali po pošti. Cene so bile odvisne od količine, kraja dostave, pogostosti nakupa in prejšnjega sodelovanja. Za kilogram kokaina je bilo treba odšteti okoli 40.000 evrov, približno 9000 evrov za heroin, 16.000 za metamfetamin, 1300 za spid v obliki paste, cena tabletke ekstazija je bila evro do dva. Združba je do policijskega razbitja prodala okoli 82 kilogramov spid paste, več kot 65 kilogramov ekstazija ter večjo količino drugih mamil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta