Trideset obtoženih zavarovalniške goljufije

Damijana Žišt Damijana Žišt
10.08.2020 06:00

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se v jutri začne veleproces zaradi zavarovalniških goljufij. Tožilstvo je v obtožnici zoper 30 ljudi nanizalo 99 fiktivnih škodnih dogodkov, ki so jih obtoženi prijavili v letih od 2012 do 2015.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obtoženi so oškodovali Zavarovalnico Triglav, ki je na podlagi dokumentov z lažnimi podatki o poškodbah avtomobilov izplačevala odškodnine.
Robert BALEN

Zaradi prikazovanja lažnih škodnih dogodkov na avtomobilih, ki so se zgodili drugače, kot je bilo prikazano zavarovalnici, ali pa na avtomobilih sploh ni bilo poškodbe, je ljubljansko tožilstvo vložilo obtožnico zoper 30 ljudi. Okrožno sodnik Martin Jančar bo v torek začel predobravnavne naroke, razpisal jih je še za v sredo in v petek. Obtožnica, ki jo je tožilec Matej Peterca spisal na zajetnih 172 straneh, 30-erico bremeni 99 kaznivih dejanj na škodo Zavarovalnice Triglav. Po trditvah tožilstva sta bila glavna akterja v goljufivi zgodbi 51-letni samostojni podjetnik iz Mengša Zdenko Živkovič (lastnik podjetja Avto od A-Ž ter zakoniti zastopnik gospodarske družbe Lorin) in 53-letni cenilec Gregor Krašnja iz Ljubljane.

Lažni škodni dogodki in avtomobilske cenitve

Iz obtožnice izhaja, da je Živkovič od Antona O. kot zakonitega zastopnika njegove gospodarske družbe prevzel več dobavnic, ki pa jih je nato sam izpolnil z lažnimi podatki o nabavi različnih avtomobilskih delov. Nakar je za dele izdal račune Zavarovalnici Triglav, kjer so imeli drugi obtoženi, ki so prijavljali lažne škodne dogodke, sklenjena kasko avtomobilska zavarovanja. Živkovič naj bi bil namreč obtoženim popravljal poškodovane avtomobile. Krašnja, ki je bil zakoniti zastopnik Zavarovalnice Triglav, pa je od Živkoviča v Trzinu prejemal lažne dokumente s podatki o neresničnih prometnih nesrečah in poškodovanih avtomobilih. Na osnovi teh fiktivnih prijav je navidezno opravljal tudi oglede prometnih nesreč ter "poškodovanih" avtomobilov. Sam je potem odločal o izplačilu škod na podlagi ponarejenih dobavnic o delih avtomobilov ter ponarejenih računov, ki jih je v imenu podjetja Avto od A-Ž ter gospodarske družbe Lorin izdal Živkovič. Obtoženi Brigita, Nina in David Cajhen, Katja Dragar, Janez Sirnik, Robert Tomažič, Primož Uršič, Aleš Barle, Andreja Vovk, Anže Resnik, Bojan Jagodic Oven, Kristian Robar, Joško Oder, Dejan Budja, Sergej Urtelj, Filip Vrhovnik, Franci Zdravič, Lilijana Jagodic, Martina Javornik, Mateja Žibert, Miha Mejač, Gregor Kosmač, Tomaž Vovk, Janez Leban, Žiga Kumše, Boštjan Vidmar, Milena Zorman in Alojzij Kališčar pa so v sodelovanju z glavnima akterjema Živkovičem in Krašnjo na poslovalnici Zavarovalnice Triglav v Trzinu, kjer so imeli sklenjena avtomobilska zavarovanja, lažno prijavili škodne dogodke, prometne nesreče in poškodbe avtomobilov. Lažne dogodke so na osnovi sklenjenih kasko zavarovanj zavarovalnici prijavljali od 2012 do 2015, v zahtevkih za poplačilo škode pa so v glavnem navajali, da so se poškodbe na avtih zgodile na parkiriščih v Ljubljani, Domžalah, Mengešu, Trzinu, Vodicah, Kamniku in okolici.

Grozi jim do osem let zapora

​Zgodba je bila pri vseh obtoženih enaka. Najprej so prijavili škodni dogodek v poslovalnici Zavarovalnice Triglav v Trzinu, avtomobil je nato pregledal cenilec Gregor Krašnja in ocenil "poškodbe " na avtomobilu, nakar je fiktivno poškodovane avtomobile v popravilo vzel Živkovič. Obtožena Brigita Cajhen je škodo na svojem avtomobilu lažno prijavila večkrat. Najprej je na osnovi sklenjenega kasko zavarovanja pri Zavarovalnici Triglav prijavila, da ji je neznanec na nekem parkirišču opraskal celega peugeota, tudi po lučeh in steklih. Dejansko je bila na avtomobil le nanesena bela barva, kar je bilo po prepričanju tožilstva Živkovičevo delo. A Krašnja je v dogovoru s soobtoženima ocenil škodo in Cajhnovi poslal poravnalni predlog, da ji lahko zavarovalnica za škodo izplača okoli pet tisoč evrov. Strinjala se je in denar tudi prejela, kasneje pa je zavarovalnici prijavila še več podobnih lažnih škodnih dogodkov. V prav vseh primerih ji je zavarovalnica na predlog Krašnje plačala prijavljeno škodo. Podoben modus operandi so po trditvah tožilstva ubrali tudi drugi obtoženi, vsem grozi kazen do osem let zapora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta