Ugrabitelj avtobusa ni umrl zaradi policijskih postopkov

Damijana Žišt Damijana Žišt
12.09.2019 19:29

Komisija, ki je ugotavljala zakonitost in strokovnost dela policistov v primeru smrti ugrabitelja avtobusa ljubljanskega mestnega prometa, je zaključila delo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za ugrabitelja avtobusa ljubljanskega mestnega prometa se je dogodek tragično končal.
M.M. Sindikat Policistov Slovenije

V Ljubljani je 4. aprila letos 49-letni Kranjčan Primož Z. ugrabil avtobus ljubljanskega potniškega prometa. Zgodba se je srečno končala za potnike in voznika avtobusa, ki so jih rešili policisti, osumljeni pa je med policijskim postopkom umrl. Preiskovalna sodnica je zato odredila sodno obdukcijo, zakonitost dela policistov, ki sta ga obravnavala, pa je preverila komisija, ki jo je po dogodku imenovala generalna direktorica policije Tatjana Bobnar, kar je običajno v takšnih primerih. Komisija je ugotovila, da sta policista pri obravnavi osumljenega ravnala strokovno in zakonito, obdukcija pa je pokazala, da je moški umrl zaradi odpovedi srca, kar pa ni imelo nobene povezave s policijskim postopkom zoper osumljenega.
Osumljenec je tistega dne nekaj pred 21. uro na postajališču Ajdovščina v središču Ljubljane stopil na avtobus in od voznika zahteval, naj ga odpelje na bencinski servis na Barju, ter mu zagrozil, da bo vse pobil, če tega ne bo storil. V avtobusu je bilo sedem potnikov. Svojo zahtevo je podkrepil s tem, da je potegnil izvijač in z njim razbil steklo, ki loči voznika od potnikov. Ob tem dogodku so se potniki umaknili v zadnji del avtobusa, eden od njih pa je o srhljivki v avtobusu uspel obvestiti policijo. Voznik je zelo prisebno ravnal, med vožnjo je ves čas miril moškega in mu zagotovil, da ga bo pripeljal na želeni kraj. Da bi opozoril na nevarno situacijo v avtobusu, je voznik vozil zunaj začrtane linije, mahal, vključil utripajoče luči in zapeljal v križišče pri rdeči luči na semaforju, ne da bi pri tem ogrožal druge udeležence v prometu. Ni pa pritisnil na gumb SOS, ker je bil ves čas pod nadzorom napadalca. Nenavadno vožnjo sta opazila policista, ki sta bila v bližini na redni prometni kontroli, zato sta avtobus zaustavila na Barjanski cesti pred uvozom na avtocesto, vstopila in možakarja pričela pozivati, naj odvrže izvijač. Ker ju ni ubogal, sta ga poškropila s solzivcem in vklenila. Kmalu so na kraj prispele še druge patrulje. Skupaj so začeli zbirati obvestila od potnikov, osumljenec pa začel izgubljati zavest. Policisti so mu sneli lisice in mu nemudoma pričeli dajati prvo pomoč. Potem ko so na prizorišče prispeli reševalci, so oživljenje nadaljevali oni, a moškemu kljub temu ni bilo pomoči.
Kot je včeraj sporočila Vesna Drole, tiskovna predstavnica slovenske policije, je komisija, ki je preverjala zakonitost dela policistov v omenjenem primeru, ugotovila, da sta policista, ki sta obravnavala osumljenca, zakonito in strokovno opravila svoje delo in da smrt osumljenca ni posledica uporabe prisilnih sredstev.
Policista sta, da bi moškega obvladala, zoper njega zakonito uporabila plinski razpršilec, različne oblike telesne sile in sredstva za vklepanje in vezanje. Med varnostnim pregledom je moški postal neodziven in ni več kazal znakov življenja. Policisti so takoj obvestili Operativno-komunikacijski center Policijske uprave Ljubljana in zaprosili za takojšen prihod reševalcev na kraj dogodka. Nato so moškega oživljali do prihoda zdravnika in reševalcev Reševalne postaje Ljubljana, ki so nadaljevali oživljanje, a so bili pri tem neuspešni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta