Umor na Polzeli: Obtoženi, ki je po zločinu zbežal v Avstrijo, zdaj ni sposoben za začetek novega sojenja

Gordana Possnig Gordana Possnig
17.12.2021 18:46

Na celjskem okrožnem sodišču bi se moralo po novembrski razveljavitvi ponovno začeti sojenje Andreju Vrščaju zaradi kaznivega dejanja umora, ki ga je, sodeč po napisanem v obtožnici, zagrešil 1. februarja lani na Polzeli.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Andrej Vrščaj je obtožen umora maminega prijatelja.
Foto: Gordana Possnig

Gordana Possnig

Na celjskem sodišču bi se moralo pred istim senatom kot na prvem sojenju začeti sojenje 45-letnemu Polzeljanu Andreju Vrščaju, ki ga obtožnica bremeni umora maminega prijatelja, 69-letnega Vinka Pekliča, 1. februarja lani na vrtu pred stanovanjsko hišo Vrščajevih v središču Polzele. Andrej Vrščaj je bil 1. marca letos na prvem sojenju nepravnomočno obsojen na 23 let in pol zapora (ob umoru je bil obsojen še zaradi povzročitve hude poškodbe materi). A je višje sodišče po pritožbi obrambe novembra letos sodbo razveljavilo in vrnilo v novo sojenje na prvo stopnjo, pred isti senat. Med razlogi za razveljavitev sojenja so zapisali, da so odločilna dejstva v sodbi premalo pojasnjena. Tako po mnenju višjih sodnikov ni bilo dovolj pojasnjeno, zakaj je šlo za zahrbten način umora in s tem posledično tudi razjasnjen motiv njegovega dejanja.

Obdolženega je moral pregledati zdravnik

Že na začetku ponovljenega sojenja pa se je zapletlo. Potem ko je državni tožilec Gorazd Kacijančič obdolženemu prebral obtožnico, je predsednica senata Marjana Topolovec Dolinšek Vrščaja vprašala, ali se bo zagovarjal. A jo je ta presenetil z odgovorom, da se slabo počuti in da se ni sposoben zagovarjati. Sledila je prekinitev obravnave, obdolženca so pravosodni policisti odpeljali na zdravniški pregled v celjski zdravstveni dom. Tam je zdravnik ugotovil, da obdolženi dejansko ni sposoben za sojenje. Sodnici tako ni preostalo nič drugega, kot da sojenje preloži na nov datum.

Vrščajeva nova zagovornica po uradni dolžnosti Maksimiljana Kincl Mlakar (na prvem sojenju ga je zagovarjal odvetnik Ivan Levec) je ob tem predlagala, da se na ponovljenem sojenju ponovno neposredno zaslišijo vse že zaslišane priče. Odločitev, ali bo predlagala tudi ponovno neposredno zaslišanje psihiatričnih izvedencev, pa bo sporočila po januarskem zaslišanju obdolženca. Tožilstvo si bo na ponovljenem sojenju zagotovo prizadevalo, da se postopek zaključi do 11. maja prihodnje leto. Če bi se zgodilo, da obtoženemu sodba do takrat ne bi bila izrečena, se bo smel braniti s prostosti, saj bosta takrat minili dve leti od vložitve obtožnice.

S sekiro mu je razsekal glavo

Zločin se je zgodil 1. februarja lani na vrtu stanovanjske hiše Vrščajevih v središču Polzele. Kot zatrjuje tožilstvo, je Polzeljan tedaj s sekiro razsekal glavo materinemu prijatelju. S petimi udarci s sekiro mu je povzročil hude poškodbe hrbtenjače, zaradi česar je 69-letnik umrl. Sodeč po napisanem v obtožnici, ki smo jo sedaj znova slišali v sodni dvorani, je obdolženec Pekliča najprej z levo roko prijel tako, da se mu ni mogel izviti iz prijema, nato pa ga je odvlekel do kupa drv, kjer je z desno roko pograbil sekiro in z njenim ostrim delom nesrečnega moškega od zadaj petkrat udaril ter ga smrtno poškodoval. To naj bi bil storil naklepoma, saj je bil jezen na materinega prijatelja, ker ta ni maral njegovega prijatelja Edina Muratovića. Ob tem je huje poškodoval tudi mamo, saj jo je odrinil, ko je hotela pomagati prijatelju. Pri padcu si je zlomila roko. Po krvavem zločinu je Vrščaj sedel v avto in se odpeljal v Avstrijo, kjer je policistom povedal, kaj je storil v Sloveniji. Vse to je po mnenju psihiatričnega in psihološkega izvedenca storil v stanju zmanjšane prištevnosti, vendar ne bistveno zmanjšane.

Sojenje se nadaljuje 21. januarja prihodnje leto, ko bosta zaslišana tako obdolženec kot njegova mama Neža Vrščaj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta