Utopitev: Fant je bil kljub starosti že izkušen kajakaš, pasti je poznal, a se je vseeno zgodila tragedija. Pomembno je, da se na reko ne podajamo sami

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
26.06.2021 07:00
V sredo je v Soči utonil mlad kajakaš. Soča ima veliko pasti, opozarja reševalec iz vode Miha Fakin. Previdnosti pri kopanju ni nikoli preveč.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kljub hitremu posredovanju je bila pomoč za dečka prepozna.
Leo Caharija/Primorske Novice

"Soča je divja in nevarna reka, zato 100-odstotne varnosti ne moremo zagotoviti. To je tudi hudourniška, alpska reka, ki je izjemno mrzla. Soča je zelo nevarna reka in nikdar ne bo varno kopališče," je ob sredini tragediji v reki Soči pri Solkanu dejal novogoriški župan Klemen Miklavič. V sredo je namreč v Soči utonil deček, član Kajak kluba Soške elektrarne. Po treningu pred evropskim pokalom v slalomu za mlajše kategorije ECA Junior cup, ki se bo izvedel danes in jutri, je odložil kajak in nato sredi kajakaške proge skupaj z nekaterimi drugimi člani zaplaval približno 100 metrov nizvodno, kjer so nato izstopili na levi breg reke Soče. Opremljeni so bili s čelado in reševalnimi jopiči. Ko je omenjeni deček priplaval do večje skale, za katero se nahaja izstopno mesto, se je s spodnjimi oblačili zataknil za večji leseni steber pod vodno globino. Otrok se je skušal rešiti, a mu ni uspelo. Tudi kasnejša pomoč je bila zanj prepozna. 

V kajakaškem klubu so po tragičnem dogodku sklenili,  da se tekmovanja čez vikend izvedejo, posvečena pa bodo njihovemu umrlemu članu.

Vsako leto sicer policija zabeleži kar nekaj primerov utopitev. Največ jih je prav v rekah. Da je Soča nevarna reka, se strinja tudi reševalec iz vode Miha Fakin. "Ima veliko pasti, brzic, tokov, ki vlečejo v vodno globino, veliko skal. Fant, ki je umrl, je bil kljub starosti že izkušen kajakaš, pasti je poznal, a se je vseeno zgodila tragedija. Zato je toliko bolj pomembno, da se na reko ne podajamo sami, da imamo ob sebi nekoga, ki priskoči na pomoč, kadar je to potrebno," pravi. Reke, ki prihajajo iz gorovja, so mrzle, zato je v tej vročini treba paziti, uporabiti je treba neoprenske obleke, ki zadržujejo našo telesno temperaturo in zato šok za telo ni tako velik, opozarja reševalec. Da smo letos na Bledu že imeli nesrečo, ko je moški v vročem vremenu s supa padel v Blejsko jezero in je bilo to zanj usodno, se spominja.

Miha Fakin
Osebni Arhiv

Ne le v rekah, prav na vseh kopališčih je treba v prvi vrsti poskrbeti zase, za svoje zdravje. Preveriti je treba temperaturo vode in njeno globino, če želimo skakati v vodo. Reševalec iz vode opozarja, da so razlogi, zakaj imajo nekatera kopališča dovoljenja, druga pa ne. Na divjih kopališčih ni zagotovljene nobene pomoči, zato se hitro lahko zgodi tragedija, na urejenem kopališču pa je pomoč lažje dosegljiva. "Po zaprtju zaradi korone so zdaj, ko je vse skupaj veliko bolj sproščeno, ljudje kar neprevidni. Pravila so z razlogom, ne izmišljujemo si jih reševalci sami, zato ni treba, da se kopalci jezijo na nas, če jih na pasti in pravila opozarjamo. Pravila so osnovno vodilo prav zato, da bi bilo čim manj nesreč," še pravi Miha Fakin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta