V dopinški aferi dočakali pričanje atletinje Danijele Kuna

Vesna Lovrec
12.07.2021 06:00
Pet ur in pol je sodišče v petek zasliševalo Danijelo Kuno, ki je po zmagi na maratonu v Linzu bila pozitivna na dopinški kontroli in izdala, da sta jo s prepovedano substanco oskrbovala Mariborčana Igor Šalamun in Boris Špes.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Danijela Kuna je na mariborskem sodišču pripovedovala o svojem začetku in hkrati koncu tekmovalne poti v rekreativnem teku na dolge proge. Foto: Vesna LOVREC
Vesna Lovrec
Igor Špes (spredaj) in Boris Šalamun več kot tri leta molčita o očitkih, svoj zagovor sta napovedala za 19. avgust. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

V Avstriji zamolčala vso resnico

Od predobravnavnega naroka naprej na sodišču razlagata, da se bosta oglasila šele, ko bo sodišču uspelo na sojenje priklicati Danijelo Kuno. To se je zdaj zgodilo, a obtožena v petek nista prišla na vrsto za zagovor, saj je zaslišanje atletinje ob prevajanju iz hrvaškega jezika v slovenščino potekalo dolgih pet ur in pol. Seveda bi sodišče lahko potek pričanja Danijele Kune skrajšalo, če bi se stranke v postopku strinjale, da se preberejo zapisniki o tem, kar je povedala pred protidopinško komisijo v Avstriji, tamkajšnjo policijo in kasneje v sodni preiskavi, a sta zagovornika obtoženih, odvetnik Robert Berkovič in Simon Dolinšek, temu ostro nasprotovala. "Pomembno je, da priča izpove okoliščine, ki se jih sama spomni, ne pa, da potrdi to, kar se ji prebere iz zapisnikov," sta poudarila advokata, ki sta že v preteklosti opozarjala na neskladje izjav, ki jih je atletinja dajala od padca na dopingu pa vse do sodne preiskave. Sodišče sta večkrat opozorila, da je Kuna štirikrat spremenila izjavo in da je celo priznala, da je na dopinški kontroli v Avstriji dajala napačne informacije in lagala.

Glavna razlika v njenih izjavah je ta, da je v Avstriji pričala, da sta ji prepovedano sredstvo vbrizgala Šalamun in Špes, v sodni preiskavi pa dodala, da si ga je dajala tudi sama. Mimogrede spomnimo, da je Kuna od obtoženih prejela tri injekcije darbepoetina, za kar je plačala 900 evrov. Prvo je prejela decembra 2016 na Čatežu, kamor je odšla s Šalamunom, drugo konec januarja 2017 in tretjo v začetku februarja v Mariboru na domu Borisa Špesa. Na sojenju v petek je športnica razložila, da je imela vsaka injekcija več odmerkov. Prvega od vsake injekcije je dobila od Šalamuna ali Špesa, nakar si je doma preostanek prepovedane snovi v razmiku nekaj dni injicirala sama. Kot rečeno, je na zaslišanju v Avstriji ta podatek zamolčala. "Zelo sem se bala morebitnega kazenskega postopka, da me bodo priprli, bila sem vsa iz sebe. Tudi sram me je bilo tega," je o razlogih, zakaj že v Avstriji ni povedala vsega, minuli petek sodnici Simoni Murko pojasnjevala Kuna. Atletinja je med pričanjem delovala prepričljivo, suvereno in odločno. Očitek obrambe, da je obtožena obremenila po krivici z namenom, da bi razbremenila samo sebe in si s tem skrajšala kazen prepovedi sodelovanja na tekmah, zavrača in se z njim že dolgo ne ukvarja več. Kot je dejala, so ji Avstrijci julija 2017 zaradi pozitivnega rezultata na doping izrekli enoletno prepoved udeležbe na maratonih, ona pa se je odločila čez športno kariero narediti križ. Ko je afera izbruhnila v javnosti, so Kuno, doktorico kineziologije po izobrazbi, ki je predavala na Kineziološki fakulteti v Splitu, vrgli tudi iz službe.

Kako se je pričelo

Preden je spoznala Igorja Šalamuna, je Danijela Kuna trenirala triatlon. Ker je bila najboljša v teku, ji je predlagal, naj se posveti samo tej disciplini. Upoštevala je njegov nasvet in novembra 2016 sprejela njegovo povabilo na maraton v Španijo. Tam si je priborila dober rezultat, tekla je pod tremi urami in se odločila za priprave v Linzu. Takrat je vprašala Šalamuna, ali priporoča kakšne dodatke k prehrani za regeneracijo po treningih. Decembra, ko sta se ponovno srečala v živo, naj bi ji bil predlagal sporno substanco. "Rekel mi je, da vsi nekaj jemljejo in da se na maratonu to ne bo videlo. Privolila sem. Bila sem neumna, nesigurna vase, lahko bi zavrnila, a nisem," je o začetku svoje dopinške poti izpovedala Kuna. Obtožena Šalamun in Boris Špes ji nista postavljala vprašanj, kaj bosta povedala v svoj zagovor, pa bo znano 19. avgusta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta