V letu 2022 na slovenskih cestah umrlo 85 oseb

STA, Gr.G.
01.01.2023 13:11

V letu 2023 bo nacionalnim preventivnim akcijam za večjo varnost cestnega prometa tako kot lani posvečenih 31 tednov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vinko Kernc

V Sloveniji se je leta 2022 zgodilo nekaj več kot 18.000 prometnih nesreč, približno 1100 več kot leta 2021. Po začasnih podatkih je v njih umrlo 85 oseb, 29 manj kot leto prej, so navedli na Generalni policijski upravi. Agencija za varnost prometa bo letos med drugim opozarjala na prehitro vožnjo in uporabo mobilnih naprav. V prometnih nesrečah v letu 2022 je največ oseb umrlo meseca junija (18), najmanj pa januarja in februarja, ko so na cestah umrle po štiri osebe. Največje izboljšanje Agencija za varnost prometa beleži pri voznikih enoslednih motornih vozil ter pri potnikih in voznikih osebnih avtomobilov.

Ključni izzivi agencije v letu 2023 bodo hitrost, alkohol ter uporaba mobilnih naprav in multimedije med vožnjo. Ob tem pa tudi vključevanje novih vozil v prometni sistem, izzivi starejših voznikov, zagotavljanje podlag za ustrezno usposobljenost in kompetence vseh udeležencev v prometu, so navedli. V letu 2023 bo nacionalnim preventivnim akcijam za večjo varnost cestnega prometa tako kot lani posvečenih 31 tednov. Kot so povedali v Agenciji za varnost prometa, bodo med drugim izvedli akcije Varno brez telefona, Varno z e-skirojem, kolesom in motorjem ter Varno brez alkohola.

Agencija za varnost prometa ob tem vse udeležence v prometu znova spodbuja k pozornosti do pešcev in kolesarjev, prilagoditvi hitrosti razmeram, spoštovanju varnostne razdalje in uporabi varnostnega pasu. Opozarja tudi na visoka tveganja, ki jih v promet prinašajo alkohol, droge in uporaba mobilnega telefona. S koncem lanskega leta se je končalo izvajanje resolucije o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa 2013-2022. Novo resolucijo za obdobje do leta 2030 trenutno usklajujejo na ministrstvu za infrastrukturo in je v zaključni fazi. V ospredju sicer ostaja vizija nič, torej nič smrtnih žrtev v cestnem prometu.

Natalija Jurše
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta