V novo leto z dvema nepreiskanima umoroma

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
02.01.2023 20:16
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Napadalec iz parka je sprva poskušal zabrisati sledi, v policijskem pridržanju pa je sam povedal, kje je odvrgel morilsko orodje in osebne predmete žrtve.
Andrej Petelinšek

Po številu najhujših krvnih deliktov - umorov, ubojev in poskusov teh dejanj - je minulo leto nekoliko preseglo predlansko. V letu 2022 so kriminalisti zabeležili 38 tovrstnih zločinov, leto poprej pet manj. Predlanske so že vse uspešno preiskali, lani pa se jim je zataknilo pri dveh.

Na begu je že eno leto

Še vedno namreč ni znano, kdo je vzel življenje 26-letnemu Tomažu P. iz Nove Gorice, ki ga je 11. januarja pri Vii della Capella po naključju našla sprehajalka. Vse, kar je v zvezi s tem umorom uradno znanega, je, da je bila žrtev najmanj sedemkrat zabodena in da je morilec 26-letniku ukradel dokumente in mobilni telefon.

V tančico skrivnosti je še vedno zavita smrt 39-letnega Kidričana Andreja K., ki je bil 17. februarja ustreljen v kraju Mostje v občini Juršinci. Mariborski kriminalisti še niso dognali, kdo je tiste noči na makadamski cesti pritisnil na sprožilec pištole, so pa prepričani o tem, kdo je storilcu naročil zahrbtni zločin in zakaj. Zaradi pomoči pri umoru so kazensko ovadili Kristijana Slodnjaka iz Brezovcev v občini Dornava, lastnika zavarovalnice Slofin v stečaju, ki je bil Kidričanu že več let dolžan veliko vsoto denarja. Po ugotovitvah preiskovalcev se je Slodnjak morilskega načrta lotil zaradi vedno večjih pritiskov 39-letnika, ki je terjal nazaj denar z dogovorjenimi obrestmi vred. Ovadba zoper domnevnega naročnika umora je 21. novembra dozorela v obtožnico, ta je postala pravnomočna, okrožna sodnica ptujskega sodišča Katja Kolarič pa je za obtoženega tudi že pripravila zatožno klop. Kristijan Slodnjak bo nanjo sedel v četrtek, 12. januarja.

Čeprav policisti vedo, kdo je storilec, je z vidika preiskanosti neuspešen tudi poskus uboja, ki se je zgodil prvi dan preteklega leta v Celju, na pešpoti ob železnici med Vojkovo ulico in naseljem Plava laguna, kjer sta se na igrišču vpričo otrok sprla 35-letni Celjan in 38-letnik z območja Šempetra v Savinjski dolini. Prepir je prerasel v pretep, nakar je 35-letni Jahiri Patris 38-letnika najprej poškropil s solzivcem, nato pa z nožem zabodel v hrbet in bok. Oškodovanec je napad preživel, osumljeni pa je s kraja pobegnil in se tako dobro skril pred policisti, da ga po letu dni iskanja še kar niso našli.

Za štiri zločine ne bo sodbe

Še štirje storilci, ki so lani stregli po življenju drugega, bodo ostali nekaznovani, in sicer zato, ker jih ni več med živimi. Prvi takih zločinov se je zgodil v Kopru. Devetindvajsetega maja je 79-letni moški streljal na svojo 28-letno hčer in jo hudo ranil. Kaj je šlo narobe, ne bo nikoli pojasnjeno. Tistega dne je 28-letnica očeta obiskala z namenom, da mu predstavi partnerja. Ko se je par poslavljal od njega, pa je 79-letnik potegnil pištolo in hčer ustrelil v obraz, nakar je vzel še puško, si jo prislonil na glavo in se ustrelil. Čez kakšno uro je storilec umrl v bolnišnici, njegova hudo ranjena hčerka pa je napad preživela.

 

Enajstega julija so kriminalisti umor in samomor obravnavali v Šentjurju, kjer je 61-letnik s pištolo ustreli svojo tri leta starejšo partnerico, nato pa življenje vzel tudi sebi. V petek, 9. septembra, so policiste obvestili o najdbi dveh trupel v ljubljanskih Mostah. Sorodniki so našli mrtva 80-letnika in 78-letnico, zakonca sta umrla zaradi strelnih ran. Neuradno se je izvedelo, da je bila žena hudo bolna, noči so postajale vse huje in daljše, kar ni bilo podobno nikakršnemu življenju, zato mož ni našel več drugega izhoda in je dvignil roko nad oba.

Osmega oktobra so v stanovanju na območju Šentvida v Ljubljani našli mrtvo 86-letno žensko. Takoj je bilo jasno, da je bila smrt posledica kaznivega dejanja. Policisti so sumili, da ji je vzel življenje njen 86-letni partner, ki je po zločinu odšel neznano kam. Policisti so ga iskali zaradi umora, šest dni kasneje pa so ga našli mrtvega in ugotovili, da je storil samomor. Tudi o tem umoru se je kasneje izvedelo, da naj bi bilo prav slabo zdravje 86-letnice motiv za dejanje.

Ženski se branita s prostosti

Ob pregledu minulega leta na področju hudih krvnih deliktov ne gre spregledati družinskih tragedij, ki sta se zgodili na območju Policijske uprave Maribor, osumljenki pa sta ženski in obe se smeta braniti s prostosti. Petnajstega aprila je v stanovanjski hiši v Brunšviku v občini Starše v mlaki krvi obležal znani športni novinar Aleš Tihec. Umrl je na kraju, policisti pa so takrat v pridržanje odpeljali njegovo ženo Ireno. Kriminalisti in tožilstvo ji očitajo kaznivo dejanje uboja, ona pa se brani, da je ravnala v silobranu, saj je mož napadel njo. Tistega dne sta imela zakonca skupne opravke, Tihca pa je domnevno zmotilo sporočilo sodelavca, ki je prispelo na ženin telefon.

Žena pokojnega novinarja se brani, da je ravnala v silobranu.
Andrej Petelinšek

 

Ker naj bi se bila v preteklosti že večkrat sprla zaradi domnevne nezvestobe, je bilo sporočilo tudi tokrat povod za spor, ki pa je žal eskaliral v najhujše. Kot smo izvedeli neuradno, se osumljena kaznivega dejanja uboja pred preiskovalnim sodnikom zagovarja, da je nož pograbila v strahu za svoje življenje, ko se je podivjani mož pognal proti njej. Ali bo tožilstvo vztrajalo pri očitanem in zoper 48-letnico vložilo obtožnico zaradi uboja, je težko napovedati, saj sodna preiskava še ni končana. Ključno v postopku pa bo zagotovo izvedeniško mnenje s področja sodne medicine, ki bo odgovorilo na vprašanja glede vrste in načina nastanka poškodb.

Tako kot žena pokojnega novinarja se sme s prostosti braniti tudi 31-letna Mariborčanka Anja R., ki je 29. maja z nožem usodno zabodla svojega pet let starejšega moža Lulzima B. Tragedija se je zgodila v mariborskem naselju Studenci, na njunem naslovu, kjer so policisti zaradi nasilja intervenirali že večkrat, vedno pa je bila žrtev nasilja 31-letnica. Zaradi nasilja v družini so policisti 36-letniku dvakrat izrekli tudi prepoved približevanja, a jo je kršil, policisti pa tega niso zaznali, čeravno so stanje na njunem naslovu preverjali prav na dan domnevnega uboja.

S sekiro ji je odsekal palec

Med najbolj odmevne zločine na Štajerskem koncu se je lani uvrstila srhljivka, ki se je 4. septembra odvijala v mariborskem Mestnem parku, žrtev pa je bila 20-letna študentka. Tisto noč jo je v park pod pretvezo, da ji bo pri akvariju pustil pisma, zvabil 22-letni Luka Gašparič, ki je že dlje časa ni pustil pri miru. Ko se je sklonila k škatli s pismi, se ji je približal s hrbtne strani in se je lotil z nožem in sekiro. Odsekal ji je palec leve roke, med brutalnim izživljanjem pa mladenki najbolj poškodoval glavo. Vprašanje je, ali bi napad preživela, če ne bi njenega vpitja slišali policijska patrulja, ki je bila na obhodu parka, ter mlajša ženska in moški, ki sta krike bolečine slišala vse do študentskega naselja ob Tyrševi ulici. Stekla sta na pomoč in na poti naletela na policista. Preiskovalci sklepajo, da je prav ta okoliščina - glasovi očividcev in policistov - osumljenega odvrnila od tega, da bi začeti zločin dokončal. Kraj dejanja je zapustil, še preden sta policista poškodovano 20-letnico našla v mlaki krvi. Med begom je poskušal zabrisati sledi - morilsko orodje in osebne predmete oškodovanke je odvrgel v grm v bližini zločina, znebil se je tudi rokavic, ki jih je nosil med napadom, v naglici pa je očitno pozabil na to, da je v parku pustil svoj nahrbtnik. Naiven ali nečimrn, da njega pa že ne bodo dobili, se je Gašparič vrnil v park, ko je tam že intenzivno potekala policijska preiskava.

 

Gašparič je v priporu, preiskovalci in tožilstvo pa so prepričani, da je motiv za dejanje bilo ljubosumje. Čeprav je bil v razmerju z drugim dekletom, je osumljeni 20-letnico vztrajno osvajal, ona pa mu naklonjenosti ni vračala, zaradi česar se ji je v preteklosti že maščeval - vlomil je v hišo njene matere in ji poškodoval avtomobil. Kaj mu je šlo po glavi v noči na 4. september, bo pokazalo sojenje, že danes pa je jasno, da bo osumljeni, ki velja za izredno bistrega človeka, poskušal zaigrati na karto neprištevnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.