V stanovanju, polnem plina, prižgal vžigalnik

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
15.05.2019 19:18

Pol leta po uničujoči eksploziji, ki jo je naklepno povzročil v stanovanjskem bloku v Mariboru, je 52-letni Anđelko Kordić sedel na zatožno klop. Očitkov tožilstva (zaenkrat) ni priznal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Udarna eksplozija je zaobšla samo dve stanovanji v bloku.
Andrej Petelinsek

Razsut balkon v tretjem nadstropju bloka, na dvorišču v radiju petdesetih metrov razbitine stekla, žaluzije, na parkirišču poškodovani avtomobili, pred blokom gasilske in policijske enote, ekipa nujne medicinske pomoči je oživljala človeka, iz bloka so hiteli stanovalci - takšen je bil 7. novembra lani zaradi močne eksplozije prizor v Ulici bratov Greifov v Mariboru. Življenje 52-letnega Anđelka Kordić je viselo na nitki, zdaj pa je njegovo zdravje dovolj stabilno za sodelovanje v kazenskem postopku. On je namreč ta, ki je odgovoren za katastrofo. Po prepričanju tožilstva jo je povzročil naklepno, saj so preiskovalci ugotovili, da je prerezal plinsko napeljavo v svojem stanovanju, počakal nekaj minut in nato prižgal vžigalnik.

Priprt je na psihiatriji

Policijska uprava Maribor je hitro po dogodku na tiskovni konferenci potrdila, da pri 52-letniku niso posredovali prvič. Od leta 2008 do novembra lani, ko je z ekslozijo poleg svojega ogrozil življenja sosedov, so ga obravnavali šestkrat, večkrat zaradi groženj s samomorom. Da bo vse spustil v zrak, je grozil tudi avgusta, tri mesece preden je grožnje uresničil. Ker je tožilec Simon Grahornik ocenil, da pri obdolženem še vedno obstaja nevarnost, da bi dejanje ponovil, je zoper njega terjal pripor. Sodišče je predlogu sledilo in pripor odredilo, ker pa Kordić zaradi posledic eksplozije še vedno potrebuje medicinsko in psihiatrično pomoč, je od januarja priprt na enoti za forenzično psihiatrijo.
Na okrožnem sodišču v Mariboru so primer dodelili sodnici Andreji Lukeš. Na kazensko odgovornost je Kordića poklicala danes. Obtožnica ga bremeni, da je kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, kar zanj pomeni olajševalno okoliščino. Kakšno kazen ima tožilec Grahornik v mislih zanj, pa javnosti ni doseglo. "Tožilstvo se bo o višini kazni opredelilo le, če obdolženi danes prizna. Višina predloga mu je znana," je Grahornik sodnici namignil, da so pogajanja o priznanju krivde že stekla, a zaenkrat niso uspela. Tudi odvetnik Tarek Naji, ki Kordića brani po uradni dolžnosti, Večeru ni hotel razkriti, kakšen je bil predlog tožilstva v zameno za priznanje krivde.
"Razumete, kaj se vam očita? Priznavate krivdo po obtožnici?" je Lukeševa preverila pri obtoženem. "Razumem, ne bom priznal," ji je odvrnil Kordić. Sodnica je pričetek sojenja razpisala za 12. junij, nanj pa bo morala povabiti več deset lastnikov stanovanj in avtomobilov, ki so "občutili" posledice udarnega vala eksplozije.

Andrej Petelinšek

Z nepriznanjem je veliko tvegal

Z zanikanjem krivde je Anđelko Kordić veliko tvegal. Kakršnakoli že je bila ponudba tožilstva v zameno za priznanje krivde, ta ni mogla biti višja od petih let zapora, saj tožilec obtoženemu zaenkrat očita povzročitev splošne nevarnosti, kjer ni govora o veliki premoženjski škodi. Tako je tožilec ravnal zato, ker še ne razpolaga s podatkom zavarovalnic o povzročeni škodi. Vendar dejstvo je, da je eksplozija povzročila gromozansko škodo. Kot so novembra pojasnili na policiji, je bilo v udarnem valu poškodovanih okoli 30 stanovanj in več kot 30 avtomobilov, kar je po nestrokovni oceni naraslo preko pol milijona evrov. Obramba je danes za oceno škode predlagala izvedenca gradbene stroke, tožilstvo pa še cenilca avtomobilske stroke. Seveda ni mogoče pričakovati, da bi izvedenca skupno škodo ocenila na manj kot 50.000 evrov. Vse, kar je več, pa v kazenskem smislu šteje že za veliko premoženjsko škodo. To je pomembno poudariti zato, ker obtoženemu v tem primeru ne bo pretilo (le) največ pet let zapora, ampak dvakrat več.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta