V trgovini z ljudmi še prevladuje izkoriščanje za spolnost

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
17.10.2019 17:32

Trgovci z ljudmi nenehno spreminjajo načine delovanja. V zadnjem času uporabljajo tudi vse manj fizične sile in več psihološkega in čustvenega nasilja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Socialno podjetje Iz principa je odprlo sobo pobega, kjer lahko obiskovalci na lastni koži preizkusijo pasti izkoriščevalskega dela. 
Iz principa

V Sloveniji se na področju trgovine z ljudmi nadaljuje trend iz preteklih let. "Slovenija ostaja tako ciljna kot tranzitna država za žrtve trgovanja," ob današnjem evropskem dnevu boja proti trgovini z ljudmi pravi Sandi Čurin, državni sekretar na notranjem ministrstvu in nacionalni koordinator za boj proti trgovini z ljudmi. Glede na obliko izkoriščanja še vedno prevladuje izkoriščanje žrtev trgovine za namen spolnih zlorab, redkeje pa so prepoznane druge oblike izkoriščanja.

Obljubljajo dober zaslužek, toda ...

Sandi Čurin
Marko Jelenc

Prisilno delo in delovno izkoriščanje

Že nekaj let skušajo več pozornosti usmeriti tudi na prisilno delo in delovno izkoriščanje, ki je premalo prepoznana oblika hudega kaznivega dejanja, izpostavlja državni sekretar. Prisilno delo je prisotno v vseh sodobnih družbah in postaja celo strukturni del nekaterih gospodarskih panog. Po podatkih Evropske komisije trgovina z ljudmi za ta namen narašča in v državah EU predstavlja 26 odstotkov vseh registriranih žrtev. Vendar pa prave razsežnosti problema večinoma ostajajo prikrite. Prisilnemu delu in delovnemu izkoriščanju so še zlasti izpostavljeni tuji delavci, ki so pogosto ujeti v mehanizme izkoriščanja in odvisnosti zaradi dolgov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta