V zapor zaradi prigoljufanih 460 tisoč evrov

Damijana Žišt Damijana Žišt
30.11.2018 17:29

Sodišče je Gregorju Cerkveniku, nekdanjemu svetovalcu generalne direktorice UKC Ljubljana, za goljufufijo v škodo UKC Ljubljana izreklo kazen tri leta in deset mesecev zapora

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Denarja, ki ga je Gregor Cerkvenik (ob njem njegov odvetnik Did Mušinović) z goljufijo izvlekel iz UKC Ljubljana, niso našli.
Matjaž RUŠT

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je danes okrožni sodnik Ciril Keršmanec zaradi goljufije obsodil Gregorja Cerkvenika, nekdanjega svetovalca generalne direktorice UKC Ljubljana Darinke Miklavčič. Cerkvenik je s svojim dejanjem oškodoval UKC Ljubljana za 460.000 evrov, je presodil sodnik, in obtoženi bo moral v zapor za tri leta in deset mesecev. Tožilstvo je sicer za Cerkvenika, če bi bil priznal krivdo na predobravnavnem naroku, za štiri goljufije predlagalo štiri leta in deset mesecev zapora. Sodba še ni pravnomočna.

Tajni projekti EU in Nata

Cerkvenik je bil spoznan za krivega, ker je po mnenju sodišča od konca leta 2007 do julija 2008 štirikrat z goljufijo, ponarejanjem žigov in podpisov generalne direktorice UKC Ljubljana Darinke Miklavčič izigral njo ter nekatere druge zaposlene v finančni službi bolnišnice, da so na račune podjetij na Kitajskem in v Franciji v štirih primerih nakazali skupno 460.000 evrov. Pri teh nakazilih se je obtoženi skliceval na to, da ne more prinesti pogodb, ki naj bi bile podlaga za izplačila, saj da gre za tajne projekte EU in za sodelovanje z ministrstvom za obrambo oziroma Natom. Sodišče je na osnovi izpovedi prič ugotovilo, da je uslužbenke v finančni in računovodski službi UKC Ljubljana nagovoril, ko se jim je običajno zelo mudilo ali so imele ogromno dela, in nanje pritiskal, da je bil denar iz UKC Ljubljana čim prej nakazan na račune v tujini. Vedno je uslužbenkam tudi zatrjeval, da če bolnišnica ne bo nakazala denarja, bo izgubila možnost sodelovanja na projektih EU oziroma Nata, nakazani denar pa da bo UKC kasneje, ko bodo projekti zaživeli, dobil povrnjen. Kar se seveda ni zgodilo.
Sredi julija 2008 je Miklavčičeva, ki bi bila morala Cerkveniku podpisati nakazilo v vrednosti 100 tisoč evrov, posumila, da je nekaj narobe, zato ga je prosila za dokumentacijo. Cerkvenik dokumentacije ni dostavil, zato je Miklavčičeva o tem obvestila policijo, Cerkvenik je dobil odpoved pogodbe o zaposlitvi, podpisal je tudi dogovor o vračilu denarja, nato pa izginil v neznano. Junija letos je bil aretiran v Dominikanski republiki in izročen Sloveniji, kjer je pristal v priporu, začeli pa so mu tudi soditi.
Cerkvenik je že na predobravnavnem naroku dejal, da priznava krivdo in obžaluje svoja dejanja, vendar pa da ni kriv štirih goljufij, temveč le nadaljevanega kaznivega dejanja goljufije, za kar je predpisana nižja kazen. V svoji zaključni besedi je še dejal, da goljufij ni zagrešil načrtno, da denar ni šel v njegov žep in da je bil v "težji zdravstveni situaciji". Povedal je tudi, da se marsičesa iz tistega obdobja, ko naj bi bil izvrševal goljufije, ne spomni in da je to storil zaradi številnih pritiskov iz UKC Ljubljana, Slovenije in tujine.

​Zlorabil zaupanje nadrejenih in sodelavcev

Sodnik je v izreku sodbe med drugim dejal, da je sodišče obtoženega spoznalo za krivega, saj je obtoženi priznal dejanje, vendar gre po njegovem mnenju za "priznanje, ki to ni", in dodal, da se od ljudi, ki so na takšnih položajih, kot je bil Cerkvenik, "pričakuje še bolj integritetno ravnanje, in če pride do odstopa od tega ravnanja, je tudi graja toliko večja." Policija sicer prigoljufanega denarja ni našla.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta