Vardist zanika posilstvo hčerke

05.08.2021 04:00
Sodišče je ta teden na kazensko odgovornost poklicalo Vlada Č., ki ga je hči prijavila, da jo je aprila po protestih v Mariboru posilil. Če bi dejanje priznal, bi tožilstvo zanj terjalo kazen tri leta zapora.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborsko sodišče bo Vladu Č. sodilo za zaprtimi vrati. Foto: Vesna LOVREC
Vesna Lovrec

Prijava posilstva, ki je po aprilskih protestih močno odmevala po Mariboru, je dozorela v obtožbo. Štiriinpetdesetletnega Vlada Č., ki ga je zaradi posilstva prijavila lastna hčerka, je mariborska okrožna sodnica Tanja Rot na kazensko odgovornost poklicala v torek. Prišel je v spremstvu pravosodnih policistov, saj je še vedno v priporu. V sodni dvorani se je zgodilo pričakovano. Še preden je sodnica začela predobravnavni narok, je pri vpletenih zaradi občutljivosti primera preverila, ali predlagajo izključitev javnosti s predobravnavnega naroka. Tožilec Tilen Ivič ji je prikimal v odgovor, enako pooblaščenka oškodovanke, odvetnica Vanja Jelen Polanc, obtoženemu pa je bilo vseeno, ali bo narok javen ali ne. "Odločitev o tem prepušča sodišču," je stališče Vlada Č. predstavil njegov zagovornik Janez Lovrec.

Prepričeval jo je, da ni njen biološki oče

Sodnica ni dolgo razmišljala o odločitvi. Naredila je kot vedno, ko gre za obravnavano kaznivega dejanja posilstva, in primer zaradi varstva osebnega in družinskega življenja tako obtoženega kot oškodovanke označila kot tajen. Podrobnosti obtožnice, ki jo je ta teden zastopal tožilec Tilen Ivič, vodja kazenskega oddelka na mariborskem tožilstvu, tako uradno niso znane. Prav tako ne, kakšna je bila ponudba tožilstva obtoženemu v zameno za priznanje krivde. So pa dobro obveščeni viri blizu iz kroga Vlada Č. Večeru neuradno razkrili, da bi v primeru takojšnjega priznanja tožilec zanj predlagal tri leta zapora. Obtoženi je ponudbo zavrnil, kar pomeni, da mu bodo sodili v običajnem postopku. Začetek glavne obravnavne je napovedan za zadnji dan avgusta.

Kot smo poročali prvi, je 54-letnik osumljen, da je posilil svojo odraslo hčer, ki je očeta, s katerim nista živela skupaj, tisti dan spremljala na neprijavljenem protestnem shodu proti epidemiološkim ukrepom v Mariboru. Po protestu naj bi jo bil Vlado Č. povabil k sebi domov in ji ponudil alkohol. Mlada ženska zatrjuje, da jo je oče med popivanjem prepričeval, da ni njen biološki oče, nakar si jo je vzel brez njene privolitve in ji storil silo, smo izvedeli neuradno. Preveč zaužitega alkohola je oškodovanki možgane ohromilo do te mere, da se ni bila zmožna postaviti na noge in je pri očetu zaspala. Ko se je prebudila in dojela, kaj se ji je zgodilo, je odšla v bolnišnico. Zdravstveno osebje je njeno zgodbo posredovalo policiji in začela se je preiskava.

Spolnega odnosa ne zanika

Priprti po naših podatkih sploh ni zanikal, da je imel spolni odnos z oškodovanko, a se je branil, da se ni nič zgodilo na silo. Pred očitki policije in tožilstva se je zagovarjal, da je prijava posilstva plod maščevanja, za katerim bi lahko stala njegova bivša partnerica, ki ga je prijavila zaradi nasilja v družini, njemu pa so izrekli ukrep prepovedi približevanja. O izrečenem ukrepu prepovedi približevanja, ki mu ga je sodišče aprila podaljšalo, je Vlado Č. dan pred prijavo posilstva javno govoril na družbenem omrežju, ko je izjavil tudi, da je bivšo partnerico kazensko ovadil, češ da jo sumi dveh umorov.

Za rešetkami obtoženi sicer ni prvič. Časopisne strani črne kronike je polnil že v devetdesetih letih, ko je bil skupaj z več moškimi vpleten v strelski incident. Pištole ni sprožil on, pač pa nekdo drug, ki je bil zaradi umora v Mariboru obsojen na šest let zapora, on pa je moral odsedeti kazen pol leta zapora, ker je v času kaznivega dejanja s pištolo meril v očividce dogajanja in bil zaradi tega kriv ogrožanja varnosti. Veliko let kasneje so osumljenega, danes starega 54 let, aretirali še zaradi prekupčevanja z mamili. Tožilstvo ga je obremenilo, da je bil na čelu mamilarske verige, ki je z drogo zalagala odvisnike v Mariboru. Zanj je terjalo kazen devet let zapora, mariborsko sodišče pa mu je prisodilo dve leti manj. Ko je po prestani kazni prišel iz zapora, je bil kar nekaj časa v anonimnosti, nato pa znova opozoril nase kot eden vidnejših članov samooklicane Štajerske varde.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta