(VIDEO) Nepreiskano: V Nemčiji so leta 1996 našli truplo 35-letnega Nenada Gajanovića, zdaj so se obrnili na javnost

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
11.09.2024 11:43

V Spodnji Saški v Nemčiji so 8. avgusta 1996 našli truplo 35-letnega Nenada Gajanovića. Kljub obširni preiskavi morilca niso nikoli našli, zdaj so se obrnili na javnost, tudi preko Europola.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žrtev umora Nenad Gajanović
Europol

Bilo je v 8. avgusta 1996. Lovec je v Nemčiji, natančneje v kraju Dümmerlohausen v okrožju Vechta v Spodnji Saški, naletel na grozljivo odkritje. Bilo je truplo takrat 35-letnega Nenada Gajanovića. Gajo, kot je bil vzdevek pokojnega, je ležal v obcestnem jarku, obrnjen z obrazom navzdol. Bil je večkrat ustreljen. Kakšne meter proč je stal z naboji prerešetan rdeč VW Golf.

Policija se je tedaj podala v preiskavo zločina. Ugotovili so, da se je Gajo preselil v Nemčijo iz ene od držav nekdanje Jugoslavije. Gibal se je v kriminalnih krogih, vpleten naj bi bil v več ropov. Nazadnje je živel v hotelu v Oldenburgu, kjer naj bi se skrival. Pred kom in zakaj, policija ni nikoli odkrila.

Preiskava se je znaša v slepi ulici, primer je ostal nerešen. A ker umor ne zastara, so se nemški policisti leta 2019 odločili, da primer znova odprejo. A tudi pet let kasneje niso razrešitvi tega, kdo in zakaj je umoril Nenada Gajanovića, nič bližje. Zato so se obrnili na javnost, tudi preko evropskega policijskega urada Europol, z upanjem, da jim bo kdo dal kakšno informacijo, ki bi jim pomagala razrešiti zločin. Za informacije, ki bi privedle do zaprtja primera in aretacije osumljenih, policija iz Oldenburga ponuja 5000 evrov nagrade.

Prizorišče zločina
Europol

Preiskavo so torej znova zagnali že pred petimi leti, ko se je ekipa kriminalistov lotila preiskave vseh nerešenih primerov na območju policijske uprave Oldenburg. Eden od teh je bil tudi umor 35-letnega Jugoslovana. Kriminalisti so pregledali preiskovalni spis, vključno z vsemi zaseženimi dokazi. Med drugim tudi žrtvina oblačila in njegova očala in jih z novimi metodami forenzične tehnologije še enkrat analizirali. Z analizo DNK naj bi sicer dosegli premik, a očitno ne dovolj, da bi prišli na sled morilcu. Zato so ustanovili skupino za preiskavo umora, ki ga vodijo pod imenom Gajo 96 (ime so sestavili iz nadimka žrtve in letnice umora). Zdaj so izdelali in objavili tudi krajši videoposnetek o zločinu in preiskavi, v katerem so objavili fotografije s kraja zločina ter nekaj drugih doslej še neobjavljenih informacij, do katerih so se dokopali v preiskavi. Upajo, da se bo javil kdo, ki bi o umoru imel dodatne podatke. Te lahko policiji sporočijo prek telefona ali anonimno prek spletne strani. Na pomoč lokalni ekipi kriminalistov je priskočil tudi Europol, saj bi lahko bili v Gajov umor vpleteni člani tolp organiziranega kriminala. Preiskovalci predvidevajo, da bi lahko v tem "krogu" dobili največ informacij, vključujoč motiv za umor in morilce same.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta