Med približno 50 najbolj iskanimi zločinci v Evropi tudi trije Slovenci. Za koga gre in kaj so storili?

M.R.
28.09.2022 13:13

Enfast in Europol sta začela letošnjo kampanjo iskanja najbolj iskanih zločincev v EU. Slogan je "Lahko jih pomagate razkriti. #GameOver", kampanja pa se osredotoča na vodje in ključne člane hudodelskih združb.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Enfast

Evropska mreža za aktivno iskanje pobeglih oseb (Enfast) je letos objavila 49 profilov oseb, ki so povezane z organiziranimi kriminalnimi združbami, vse pa iščejo zaradi hujših kaznivih dejanj, storjenih v Evropi, torej zaradi umorov, trgovine z ljudmi, oboroženih ropov, terorizma ...

Slovenija išče tri svoje državljane - Radomirja Cvijanovića, Aleša Pevca in Mladena Samardžijo. Slednjega so na strani označili z znamko nevaren. Gre za 32-letnega Kranjčana, ki je znan tudi pod psevdonimom "Maki". Poleg slovenskega ima tudi državljanstvo Bosne in Hercegovine, na spletnem portalu Enfast pa piše, da je član kriminalne združbe, ki je delovala v okviru črnogorskega Kavaškega klana. "Prek aplikacije Sky je koordiniral tihotapljenje in dobavo droge in denarja, hkrati pa je tudi novačil nove člane kriminalne združbe. S kriminalnimi dejanji si je prislužil večjo premoženjsko korist," so zapisali na portalu.

Enfast

Od včeraj pa slovenska policija na svoji spletni strani in tudi spletni strani eumostwanted.eu išče 37-letnega Ljubljančana Aleša Pevca, ki je bil obsojen na 8 let in pol zaporne kazni. S sodelavci je namreč na več lokacijah v prestolnici organiziral prostitucijo. Večinoma dekleta iz tujine so morala nuditi spolne usluge strankam, teh je bilo tudi do deset dnevno, polovico zaslužka pa so morala predati organizatorjem. Ženske niso imele nobenih delovnih pravic, prav tako niso imele prijavljenih prebivališč. Kot je zapisano na poratlu Enfasta, je 193 centimetrov visoki Pevec vodil in usmerjal aktivnosti združbe, hkrati pa dajal denar za nabavo večjih količin drog, jih hranil in jih prodajal končnim uporabnikom.

Aleš Pevec ni več na seznamu najbolj iskanih oseb, saj se je po dobrem letu in pol prejšnji teden sam javil na prestajanje zaporne kazni v zaporu na Dobu.
Enfast

Za razliko od Pevca in Samardžije, pa je že od prej v to kampanjo vključen 37-letni Radomir Cvijanović, ki ima poleg slovenskega tudi državljanstvo Bosne in Hercegovine. Iskan je od 15. septembra 2015. Sodeloval je namreč v odmevnem ropu SKB banke 31. oktobra 2005 v središču Ljubljane. Skupaj s sodelavcema Sašom Nosetom in Dejanom Vidmarjem, ki sta na zatožno klop sedla osem let po ropu, naj bi odprli 428 sefov in ukradli za skoraj 20 milijonov evrov denarja in še za okoli 13 milijonov evrov vrednih predmetov. 29 sefov jim ni uspelo odpreti, še pišejo na spletni strani Enfasta. Nose in Vidmar sta bila obsojena na 14- in 15-letni zaporni kazni, Cvijanović pa je še vedno na begu in naj bi si verjetno s plastično operacijo tudi spremenil videz. "Pazite, ker je lahko oborožen in nevaren," še piše na spletni strani najbolj iskanih oseb.

Enfast

Tudi Hrvati iščejo tri svoje državljane

Poleg omenjene slovenske trojice so na seznamu tudi številni drugi zločinci. Med njimi so trije Hrvati - Manuel Vulić, Tomislav Šoljić in Kristijan Čačić. Prvega iščejo zaradi sodelovanja v kriminalni združbi in prodaje drog, hujšega umora in nepooblaščene posesti orožja. Tudi Šoljić je bil pripadnik kriminalne združbe, iščejo ga prav tako zaradi umora in poskusa umora ter zaradi utaje davkov. Najmlajši med njimi je 27-letni Čačić, ki ga iščejo zaradi drog.

Za 66-letnim Avstrijcem Tiborjem Focom je razpisana tudi denarna nagrada v višini 20.000 evrov. Leta 1987 je bil zaradi umora prostitutke obsojen na dosmrtno ječo. Leta 1995 je pobegnil iz zapora.

Spletno stran sta Enfast in Europol zagnala leta 2016. Od takrat je bilo na njej objavljenih 335 profilov ljudi na begu. 120 so jih že prijeli, 43 aretacij pa je povezanih neposredno z objavo ne omenjeni strani. Od lanske kampanje so jih pristojni organi prijeli deset.

Kot sporočajo s slovenske policije, nekateri poudarjeni profili na letošnjem seznamu vključujejo mafijske šefe, ki so zagrešili umore, trgovali z mamili in ljudmi, nasilne zločince, ki izvršujejo umore ali druga nasilna dejanja v imenu hudodelske združbe, pralce denarja in poneverjevalce. "Podobno kot v poslovnem okolju jedro hudodelske združbe sestoji iz vodstvenih slojev in terenskih operativcev. To jedro je obkroženo s širokim naborom akterjev, povezanih s kriminalno infrastrukturo, ki zagotavljajo podporne storitve. Z usmerjanjem na zločince v ključnih vlogah znotraj teh mrež želi Europol s kampanjo zrušiti celotne organizirane hudodelske združbe," še pravijo na policiji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta