(VIDEO) Policist zaradi spornega posnetka iz prostora za pridržanje v postopku

A.L.
08.11.2018 08:59

Uporabniki Facebooka so policistovo objavo sprejeli različno ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična
Sašo Bizjak

Kot smo poročali, je v ponedeljek zvečer v enem od koprskih lokalov obrit, tetoviran in napol gol moški razbijal. Policisti so na kraju prijeli 33-letnega Koprčana. Ugotovili so, da je z nogo razbil šipo podjetja, vstopil v notranjost in v celoti poškodoval notranji inventar. Lastnik je prišel na kraj in podal pisno prijavo za kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari.
Od tu je 33-letnik odšel proti lokalu, kjer je kričal, razgrajal in z glavo udaril v steklo ter se pri tem poškodoval. Nato je odšel v lokal, kjer so ga policisti prijeli. Zanj so uporabili prisilna sredstva in ga privedli v prostore za pridržanje. Poškodovanega Koprčana so odpeljali v Splošno bolnišnico Izola na šivanje in nadaljnjo zdravstveno oskrbo.
Okoli druge ure ponoči je pridržani zaključil s pregledi v SBI, zdravnik pa je potrdil, da je sposoben za pridržanje. Za kršitve javnega reda in miru so mu izdali plačilni nalog.

Policist z zapisom na Facebooku

Dan za tem pa se je v povezavi z zgoraj opisanim dogodkom na svojem Facebook profilu oglasil koprski policist Iztok Kustec in močno razburil nekatere uporabnike družbenega omrežja. Slednji je namreč na nekoliko nenavaden način želel javnost opozoriti pred posledicami, ki jih povzroča alkohol. 
"Iz oči v oči se bova pogovorila, kot dva odrasla odgovorna individuuma... Tema najinega pogovora bo vožnja pod vplivom alkohola... Očitno ti vse tragedije, opozorila, preventivne akcije in vsa mogoča prizadevanja neposrednih in posrednih žrtev alkohola o nesmotrnosti takega početja ne zaležejo, še vedno sedaš za volan nabit ko mamba. Od današnjega dneva, boš imel en razlog več, da se izogneš temu v velikem loku," je svoj zapis (nelektorirano) na Facebooku začel Kustec.
{facebookpost}https://www.facebook.com/iztok.kustec/videos/10217228715738940/{/facebookpost}
"Mogoče zgleda grdo, ampak življenje ni šola, kjer imaš možnost svoje napake popravit. V življenju te lahko ena napačna odločitev stane le-tega, hkrati pa tudi koga drugega, ki s tvojim egocentričnim odklonskim ravnanjem nima nič skupnega in daj ti meni povej kdo si ti, da boš jemal pravico do življenja nekoga drugega v svoje roke? Zame si nula in kot tak boš tudi tretiran preden nastanejo kake posledice, dokler ne boš dojel, da to kar delaš ni prav. Če se kar ne štekas, pridi enkrat z mano svojcem povedat, da njihovega ljubljenega ni več med nami, zaradi točno takega kot si ti pa da te vidim kak frajer boš takrat..." je še zapisal koprski policist. Za dodatno vznemirjenje med bralci je poskrbel s posnetkom, ki ga je priložil pod zapisom. Na njem je okrvavljena policijska soba za pridržanje, kar je med uporabniki družbenega omrežja sprožilo ogorčenje. Mnogi so menili, da je policist želel s posnetkom pokazati, da je sam pretepel vinjenega moškega.

Zanika, da bi sam obračunal z vinjenim 33-letnikom

Kustec je obtožbe, da naj bi moškega pretepel, za 24.ur zanikal in povedal, da "je posnetek nastal ob kršitvi javnega reda in miru, ko je moški sprva v poslovnem objektu povzročil večjo materialno škodo in se pri tem telesno poškodoval". Policist je dodal, da je moški v prostorih zaradi poškodb, ki si jih je zadal pri uničevanju inventarja, izgubil nekaj krvi, zato so mu tudi nudili zdravniško pomoč. "Na postaji je poskušal napasti zdravnico, kar smo mu preprečili. Iz varnostnih razlogov je zdravniško osebje izdalo zaprosilo za asistenco, nakar je bil odpeljan na urgenco, kjer so mu poškodbe oskrbeli. Ker pa so bile površinske, je bil sposoben za nadaljnje pridržanje," je še pojasnil Kustec za 24.ur.
Iztok Kustec je povedal, da se je za poziv v takšni obliki odločil predvsem zato, da širši javnosti nazorno pokaže, kakšne posledice lahko prinese zloraba alkohola. Na očitke dvomljivcev, ki menijo, da so vinjenemu 33-letniku poškodbe zadali policisti, pa Kustec za 24.ur odgovarja: "V kolikor obstaja kakršen koli dvom v to, da so mu bile poškodbe zadane s strani policistov, je na kraju bilo več prič dogodka, ki so videle njegove poškodbe, vedenje in znake alkoholiziranosti. Pridržalni prostori so pod kamerami. Policisti kot taki smo pod stalnim večkratnim nadzorom varuha človekovih pravic, zato bi bilo smešno, da bi jaz sam pljuval v svojo skledo in si nakopal nepotrebne težave, v kolikor bi želel kaj prikriti."
Kot še poroča 24.ur naj bi Kustec s posnetkom sledil vzoru tujih varnostnih organov, kjer naj bi se problematike alkohola in vinjenih voznikov lotevali na precej agresiven način. Policist meni, da je v Slovenijo to še vedno tabu tema.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta