(VIDEO) Reševanje iz Križne jame uspešno: "Danes je dan sreče in dan življenja"

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
08.01.2024 17:56

Tako so, srečni, ker se je vse dobro izteklo, po tridnevni naporni reševalni akciji peterice iz Križne jame strnili reševalci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Srečen konec reševanja.
Jamarsko reševalno društvo

Že zjutraj je v ponedeljek padla odločitev reševalcev, da bodo peterico, ki je bila od sobote ujeta v Križni jami v Cerknici, skušali rešiti, saj je voda pričela upadati že v noči na včeraj, že nekaj ur kasneje, bilo je ob 15.05, pa je javnost dosegla informacija, da so trije člani družine in dva vodnika rešeni iz Križne jame. Vsa peterica se je vrnila v dobrem psihičnem in fizičnem stanju, so sporočili reševalci.

Kot je po zaključeni reševalni akciji dejal Zlatko Pogorilić iz Zdravstvenega doma Cerknica, ki je prvi pregledal osvobojeno peterico, so vsi udeleženi ta stresni dogodek prenesli zelo dobro. "Fizičnih zdravstvenih težav praktično nimajo, psihološko pa so jim že sami vodiči nudili izjemno pomoč." Ocenil je, da peterica ne potrebuje bolnišničnega zdravljenja, civilna zaščita pa bo poskrbela, da vsi varno pridejo na svoj dom. Psihologinja štaba civilne zaščite Barbara Čibej Žagar je k temu dodala, da so takoj po zdravniškem pregledu opravili pogovor z rešenimi, a so na srečo bili vsi v dobrem psihičnem stanju. "Če jo bodo potrebovali, nas bodo aktivirali, smo pa vsi zadovoljni, da se je dobro izšlo."

Premagali so vse napore in končali srečno

"Danes je dan sreče, dan življenja in dan zahvale vsem reševalcem," so bile besede poveljnika regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandija Curka. Predsednik Jamarske zveze Slovenije Igor Benko je poudaril, da so že prvi dan vedeli, da bodo to prej ali slej izpeljali. "Najbolj smo srečni, da je z njimi vse v redu, da so dobre volje, zadovoljni in srečni," je dodal. Zahvalil se je vsem, ki so pri akciji sodelovali.

Potapljači so se zjutraj in še enkrat zgodaj popoldne podali v jamo. 
Jamarsko reševalno društvo

Trije naporni dnevi so za reševalci, je strnil dogajanje vodja potapljaške ekipe David Podnar, poudaril pa je tudi, da to ni delo enega, temveč več ekip. "Premagali smo vse napore in končali uspešno."

In kako je sploh potekalo reševanje? Vodja jamarske reševalne službe Walter Zakrajšek je pojasnil, da so se, potem ko so v nedeljo v poznih večernih urah vrnili potapljači, ki so ujete oskrbeli z najnujnejšim, dogovorili za zbor potapljačev in podporne suhe ekipe jamarskih reševalcev za transport opreme ob osmi uri. Že uro zatem so se potapljači s podporno ekipo spustili v jamo in napredovali po vodi. Ko so se vrnili in so skupaj ocenili stanje, so se odločili, da se bo reševalna akcija pričela ob 14. uri. Četudi je bilo kot možnost reševanja navedeno dejstvo, da bi tudi ujetniki morali plavati v mrzli vodi, se to ni zgodilo. Pot iz jame so lahko, saj se je nivo vode dovolj znižal, opravili na čolnu, ob njem pa so jih spremljali potapljači. Zakrajšek je izrazil zadovoljstvo, da se je reševanje izteklo srečno."V tej nesreči so se pokazali naše sodelovanje in naši skupni treningi kot izredno pomembni," je poudaril.

Čudne razmere

Vodja mednarodne reševalne enote pri Jamarski reševalni službi Maks Merela je k vsemu povedanemu dodal še, da gre za res vrhunsko ekipo. Omenil je tudi, da je to prva enota, ki je bila registrirana v sistemu civilne zaščite Evropske unije, tak status ima sedaj samo še španska ekipa. Po njegovem mnenju smo bili letos v Sloveniji priča zelo "čudnim vodnim razmeram, videli smo avgustovske poplave, razne vremenske neprilike in tudi ta nesreča je bila verjetno posledica spleta naključij". Trije člani družine, vodnik in vodnik pripravnik so se namreč v jamo podali, četudi razmere niso bile najbolj primerne. Kot je dejal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, je voda, ki je povzročila visoki vodostaj, prišla iz smeri Hrvaške, kar je presenetilo sicer izkušena jamska vodnika. A vodnika sta reagirala in skupino odpeljala na varno, ujeti pa so bili več kot dva kilometra daleč v rovu.

Sandi Curk se je na novinarski konferenci posebej zahvalil premierju Robertu Golobu, predsednici republike Nataši Pirc Musar in vsem resornim ministrom, ki so bili z reševalci v nenehnem stiku. Premier Golob se je na družbenem omrežju Facebook posebej zahvalil vsem reševalcem, ki so pomagali pri reševanju ujetih. "Tvegali ste svoja življenja, da ste na varno pripeljali ujeto družino in oba vodnika. Iskrena hvala!" je zapisal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta