Voznica vozila z 2,8 promila alkohola v krvi, voznik bežal pred policisti in storil več cestno prometnih prekrškov

Gr.G.
01.07.2022 09:48

Možnost udeležbe v prometni nesreči se pri enem promilu alkohola poveča za najmanj 25-krat. "Alkohol ne sodi v promet, zato nikar ne vozite, če ste pili alkoholne pijače," pozivajo policisti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policija

Policiste PU Celje je včeraj voznik obvestil, da na avtocesti voznica osebnega vozila, ki vozi v smeri proti Mariboru, kaže očitne znake alkoholiziranosti, saj vijuga po vozišču in vozi nezanesljivo. Voznico so nekaj po 19. uri v Šentjurju, ko je že zapustila avtocesto, ustavili šentjurski policisti, preizkus z alkotestom pa je pokazal, da je imela 1,42 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka. To je dobrih 2,8 promila alkohola v krvi. Voznici so začasno odvzeli vozniško dovoljenje, čaka jo obdolžilni predlog. Pridržanja ji niso odredili, ker si je uredila prevoz, so sporočili s PU Celje, občanu, ki je opazil njeno nezanesljivo vožnjo in jih poklical, pa se zahvaljujejo.

Vendar pa to ni bil edini včerajšnji primer vožnje pod vplivom alkohola, dodajajo. V poznih večernih urah so policisti Policijske postaje Slovenj Gradec obravnavali voznika osebnega vozila, ki je na relaciji Dravograd – Slovenj Gradec vozil z neprilagojeno hitrostjo in storil več cestno prometnih prekrškov. Med drugim je v enosmerni ulici vozil v napačno smer, ni upošteval znakov policistov, ki so ga poskušali večkrat ustaviti, poskušal je celo trčiti v policijsko vozilo. Okoli 23. ure so ga uspeli policisti ustaviti tako, da so v Starem trgu v Slovenj Gradcu postavili blokado. Voznik je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja, na vozilu je imel nameščeni dve različni registrski tablici, preizkus z alkotestom pa je pokazal, da je imel 0,29 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka. Vozniku so policisti izdali plačilni nalog v višini 2.290 evrov.

Okoli enih zjutraj so konjiški policisti ustavili voznika osebnega vozila, ki je imel 0,92 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka oziroma dobrih 1,8 miligramov alkohola v krvi. Voznika so pridržali do streznitve. Policisti opažajo, da kljub mnogim opozorilom o poslabšanju prometne varnosti pri svojem delu še zmeraj dnevno naletijo na neodgovorne voznike. Vse udeležence cestnega prometa zato pozivajo, naj bodo pri vožnji odgovorni, tako do sebe kot do vseh ostalih udeležencev cestnega prometa.

Opominjajo, da je že pri enem promilu alkohola v krvi bistveno motena reakcija oči na svetlobo in je bistveno zožen zorni kot oči, kar pomeni, da se voznik težko prilagaja svetlobnim spremembam in ne more pravočasno dojemati, kaj prihaja z njegove leve in desne strani. To je lahko še usodno zlasti v križiščih. Za polovico se zmanjša ocenjevanje globine prostora in pozornost, zaradi česar nismo sposobni voziti s primerno razdaljo. Naše reakcije so prepozne in napačne, na določene nevarnosti sploh nismo več sposobni reagirati. Zato pogosto pride do naletov. Možnost udeležbe v prometni nesreči se pri enem promilu alkohola poveča za najmanj 25-krat. "Alkohol ne sodi v promet, zato nikar ne vozite, če ste pili alkoholne pijače," so zaključili policisti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta