Vsi poškodovani rudarji že v domači oskrbi

Delovna nesreča v Premogovniku Velenje se je zgodila zaradi mehanske okvare viseče dizelske lokomotive. Po besedah sindikalista so se rudarji poškodovali zaradi hitrega zaviranja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Enajst rudarjev Premogovnika Velenje, ki so se v sredo okoli 14.30 poškodovali v delovni nesreči pri prevozu zaposlenih na jamska delovišča v začetku druge izmene v jami Preloge (ta je del jame Premogovnika Velenje), je že v domači oskrbi. Po nesreči so jih, kot smo že poročali, najprej oskrbeli delavci velenjskega zdravstvenega doma, nato pa so jih odpeljali na zdravljenje v celjsko (osem) in slovenjgraško bolnišnico (tri). Osmerico, pregledano v celjskem urgentnem centru, so, kot so nam sporočili iz celjske bolnišnice, v domačo oskrbo napotili že v sredo zvečer. V domači oskrbi so od včeraj zjutraj zdaj že vsi lažje poškodovani rudarji. Iz Premogovnika Velenje so ob tem sporočili, da so rudarji ob nesreči prejeli le lažje udarce.

Mehanska okvara dizelske lokomotive

Delovna nesreča se je zgodila, kot pojasnjujejo v Premogovniku Velenje, zaradi mehanske okvare viseče dizelske lokomotive. Ob okvari se je sicer avtomatsko sprožila zasilna zavora. Ob tem je del kompozicije viseče dizelske lokomotive zanihal in povzročil poškodbe enajstih rudarjev, ki so bili v tistem trenutku v gondoli (slednje naj bi le nekoliko "premetalo" po gondoli, op. p.). Sicer pa je bilo v gondoli tedaj 30 rudarjev, skupaj jih je lahko v njej naenkrat 48. Preostali rudarji, ki niso bili poškodovani, so takoj po nesreči odšli na svoja delovišča, kjer so nadaljevali delo. Proizvodnja v Premogovniku nemoteno poteka naprej že od srede, materialne škode ob nesreči ni prišlo. Kraj nesreče si je takoj po dogodku ogledala tudi rudarska inšpektorica Suzana Macolić, ki zdaj pregleduje tudi dokumentacijo o delovanju teh naprav. Iz Inšpektorata za energetiko in rudarstvo so sporočili, da inšpekcijski postopek še ni končan in da bo inšpektorica v skladu z zakonom izdelala pisno mnenje o vzrokih nesreče.

Tipični strojelom

"Hvala bogu tu v resnici ne gre za klasično rudarsko nezgodo, temveč za nezgodo pri prevozu. Natančneje, za tipični strojelom, ki ga je nemogoče predvideti in preprečiti, čeprav se varnostne zadeve dnevno pregledujejo," sredin dogodek opisuje predsednik sindikata Spess Simon Lamot. "Zavore so vagone v trenutku zaustavile, torej so delovale tako, kot je treba, če zaznajo kakršnokoli napako. Poškodbe, ki so nastale, so torej nastale le zaradi sunka ob hitrem zaviranju. Veliko huje je bilo pred 15 leti, ko je zaradi napake na tirnicah lokomotiva padla na tla. Takrat so bile poškodbe res hujše." Kot dodaja, so transportni sistemi v rudniku pravzaprav zahteva sindikatov, saj se jim je zdelo nedopustno, da bi rudarji morali dva do tri kilometre do svojega delovišča pešačiti, nato pa še osem ur delati. "Zadeva res ni bila nič hujšega. Lahko se zgodi v vsakem avtobusu, ki mora nepredvideno hitro zavirati."
Predsednik sindikata Sdres Asmir Bećarević pravi, da od uprave pojasnil, zakaj se je zgodila nesreča, še niso prejeli. "Vemo toliko, kolikor so v sporočilu za javnost poslali medijem. Pa bi bilo korektno, da bi vsaj socialnim partnerjem to predstavili," meni Bećarević. "Ker morda je v ozadju dejstvo, da v Premogovniku v ospredje postavljajo rezultate, ki so težko dosegljivi. Zato nas res zanima, ali je delodajalec naredil vse, da bi to preprečil. Tega ne vemo. Vemo pa, da se je število nezgod v jamski službi, ki skrbi za transport, po podatkih, s katerimi trenutno razpolagam, v primerjavi z minulim letom podvojilo." O nesreči smo želeli povprašati tudi rudarje, ki so bili poškodovani, vendar nihče, niti anonimno, o nesreči ni želel govoriti.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta