Z luksuznimi avti utajili za dober milijon davkov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Ne morem priznati nečesa, česar nisem storil," je sodniku rekel Rok Furlan, v poslovnem svetu znan kot kralj betona.
Luka Cjuha/dnevnik

Te dni na ljubljanskem sodišču potekajo predobravnavni naroki zoper skupino obtoženih, ki ji tožilec Matija Hostnik očita, da se je povezala v hudodelsko združbo, ki naj bi bila pri uvozu in preprodaji avtov utajila za več 1,2 milijona evrov davkov. Kolovodja naj bi bil podjetnik Tomaž Stopar, ki pa pred sodnika Cirila Keršmanca še ni stopil. Vabila mu niso mogli vročiti niti prek detektiva, zato je sodnik odredil trajno prisilno privedbo. Je pa dal obrambi še eno možnost. Zagovorniku Boštjanu Penku je izročil vabilo, s katerim obtoženca vabi na nov narok 22. decembra. Če bo sodnik dobil povratnico in s tem potrdilo, da je vabilo dejansko dobil, bo prisilno privedbo preklical.

O sprejetem priznanju krivde si lahko še premisli

Nečakinja prvoobtoženega Ana Marija Stopar je očitke iz obtožnice že priznala. S tožilstvom je podpisala sporazum o priznanju krivde za dve leti zapora, ki bi se nadomestil z družbenokoristnim delom. Plačati bo morala 5800 evrov denarne kazni, sodišče pa ji bo odvzelo 5400 evrov, ki si jih je nezakonito pridobila. Sodnika je presenetila, ker je s seboj prinesla 194.000 evrov, češ da gre za denar iz utaje davkov, ki ji ga je pred časom izročil stric.

Sporazum o priznanju krivde je podpisal tudi Krunoslav Filipčič, in sicer za dve leti in pet mesecev zapora, ki naj bi se izvedel v obliki tako imenovanega vikend zapora. Filipčič, upokojen, a še vedno delno zaposlen, bo od ponedeljka do petka bival doma in hodil v službo, konce tedna pa preživljal za rešetkami. Prav tako bo moral plačati 4800 evrov denarne kazni. Igor Pintarič sicer ni podpisal sporazuma, je pa krivdo priznal neposredno na naroku, potem ko je Hostnik predlagal sedem mesecev zapora, ki bi ga lahko nadomestili z delom v splošno korist. Keršmanc je priznanja sprejel šele po tem, ko je obtožene temeljito izprašal, kaj sploh priznavajo, kaj nezakonitega so počeli in kakšne so bile njihove relacije do soobtoženih. Pa še potem je dal vedeti, da si do naroka za izrek kazenske sankcije, 24. novembra, še lahko premisli.      

Prodajalci iz osmrtnic

Obtoženi podjetnik Rok Furlan, v poslovnem svetu znan kot kralj betona, saj je bil lastnik več ljubljanskih betonarn, pa je vsakršno krivdo zavrnil. "Ne morem priznati nečesa, česar nisem storil," je izjavil, preden je eden od dveh njegovih odvetnikov, Stojan Zdolšek, predlagal izločitev praktično vseh dokazov iz spisa. Kot je dejal, so bile odredbe za hišne preiskave neustrezno obrazložene, v njih pridobljeni dokazi pa so zato nezakoniti in protiustavni. Tožilec je to zanikal, širše pa bo to argumentiral v pisni obliki. Preostale obtožene, Matijo Iskro, Majo Brlec in Matejo Potočnik, bo sodnik o morebitnem priznanju krivde vprašal danes.

Obtoženi naj bi bili del slovensko-hrvaške združbe, ki je od začetka 2016 do aretacij v začetku 2019 iz tujine v Slovenijo in nato na Hrvaško (kjer so jih prodajali končnim lastnikom ali avtohišam) uvažala luksuzne avte, pri čemer naj bi se bila na različne načine izogibala plačilu davka na dodano vrednost in davka na motorna vozila. Takšnih primerov naj bi bilo najmanj 115. Prek različnih podjetij, tudi slamnatih, naj bi bili vozila uvažali večinoma iz Nemčije pa tudi Avstrije. Lastniki in direktorji slamnatih podjetij so bili ljudje s socialnega dna, v njihovem imenu pa naj bi jih bili upravljali nekateri obtoženi. Glavni pri vsem skupaj naj bi bil Stopar, ki naj bi bil organiziral logistični del prodaje vozil, skrbel za naročila, za nakup vozil od prodajalcev v Avstriji in Nemčiji, za pripravo ponudb, oglase na spletu, manipulacije s števci. To naj bi bil počel v dogovoru s Furlanom kot lastnikom podjetja, delujočega v Münchnu, ki naj bi se bil združbi pridružil leta 2017. Uporabljali so več načinov, kako utajiti davek, tudi s ponarejanjem dokumentov, v katerih so kot prodajalce vozil iz Nemčije navajali imena, ki so jih našli kar v osmrtnicah, objavljenih v tamkajšnjih medijih.

Vsi razen Furlana so bili v kazenskem postopku tudi na Hrvaškem. In vsi razen Stoparja so tam kazniva dejanja tudi priznali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta