Za nasilneža, ki ga niti paralizator ni umiril, podan predlog za psihiatrično zdravljenje

Gordana Possnig
14.04.2021 07:00
Na območju celjske policijske uprave je novembra lani odmeval napad na policiste sredi Velenja, ko so policisti za umiritev obdolženca prvič uporabili električni paralizator, nato pa tudi strelno orožje
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Velenju je sredi novembra lani odmeval napad na policiste. Foto: Gordana POSSNIG
Gordana Possnig

V nedeljo je od dogodka, ki se je zgodil 11. novembra lani okoli poldneva, preteklo pet mesecev, s celjskega sodišča pa so nam na naše vprašanje odgovorili, da je bil zoper obdolženega bosanskega državljana, 22-letnega Mihdeta Zelenkića, vložen predlog za izrek varnostnega ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu.

Spomnimo, da se je dogodek, ki je bil v javnosti izredno odmeven, začel na velenjski avtobusni postaji, ko se je 22-letnik iz Bosne in Hercegovine sporekel z delodajalcem, ki naj bi mu bil dolgoval več plač. Grozil je, da se bo poškodoval in nekoga ubil. Policija je ob tem dobila prijavo kršenja javnega reda in miru. Ko je patrulja agresivnega mladeniča izsledila, je policiste napadel z nožem, oni pa so na napad odgovorili z opozorilnim strelom. Osumljeni je pobegnil, policisti so ga znova izsledili in proti podivjanemu napadalcu uporabili električni paralizator. Ker pa uporaba tega ni bila uspešna, se je z nožem zagnal v policistko in jo (lažje) poškodoval po glavi. Policisti so ga onesposobili šele, ko so streljali vanj. Pri tem so ga huje poškodovali, reševalci so ga odpeljali v celjsko bolnišnico zaradi treh strelnih ran. Za zaslišanje je bil sposoben šele 30. decembra, ko so ga odpustili iz bolnišnice. Policisti so ga nato privedli na policijsko postajo, potem pa s kazensko ovadbo pred preiskovalnega sodnika. Ta je sledil zahtevi tožilstva in zoper Zelenkića zaradi ponovitvene nevarnosti in begosumnosti odredil pripor. A dejanje je, kot je navedel izvedenec, obtoženi storil neprišteven, zato je tožilstvo vložilo omenjeni predlog.

Notranja preiskava na GPU

Zaradi uporabe električnega paralizatorja, šlo je za prvi primer v Sloveniji, je stekla tudi notranja preiskava na Generalni policijski upravi. V zvezi z rezultati omenjene preiskave so nam s policije na naše vprašanje odgovorili: "V zvezi z uporabo prisilnih sredstev, med drugim tudi električnega paralizatorja in strelnega orožja, ki so ga uporabili velenjski policisti, je tedanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Andrej Jurič na podlagi Zakona o nalogah in pooblastilih policije imenoval komisijo za preveritev okoliščin uporabe prisilnih sredstev. Komisija je vsestransko in celovito preverila okoliščine uporabe prisilnih sredstev, pri čemer je ugotovila, da je osumljenec med policijskim postopkom z večjim tapetniškim nožem večkrat silovito napadel policiste. Policisti so zaradi napadov nase, pri katerih so bila ogrožena njihova življenja, uporabili fizično moč, električni paralizator, strelno orožje in na koncu sredstva za vklepanje in vezanje. Uporaba električnega paralizatorja in štirje streli zaradi spleta okoliščin niso bili učinkoviti. Je bil pa nato učinkovit zadnji, peti strel, ki je omogočil, da so lahko policisti v nadaljevanju zoper osumljenca učinkovito uporabili moč in sredstva za vklepanje in vezanje ter ga obvladali," so sporočili z Generalne policijske uprave.

"Strokovno in zakonito"

V postopku je bila policistka lažje poškodovana, osumljenec pa huje. Oba so z reševalnim vozilom odpeljali na zdravljenje v celjsko bolnišnico. Policistka je bila odpuščena naslednji dan, osumljeni nasilnež pa je bil v bolnišnici do 30. decembra lani. Celjski kriminalisti so osumljenca ovadili zaradi suma storitve preprečitve uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi.

Komisija za preveritev okoliščin uporabe prisilnih sredstev pa je v obravnavanem primeru na koncu svojega dela pripravila poročilo, v katerem je ocenila, da so policisti prisilna sredstva zoper osumljenca uporabili zakonito in strokovno. Z oceno komisije se je strinjal tudi generalni direktor policije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta