Za padec skale na cesto, kjer sta umrla voznik in sopotnica, krivo obilno deževje

U.P.
31.10.2018 09:18

Po včerajšnji tragični prometni nesreči danes opravljajo ogled terena, s katerega se je prikotalila približno 1,5 metrov velika skala in pod seboj pokopala osebno vozilo. Cesta Maribor-Dravograd med Radljami ob Dravi in Podvelko do tako poznega popoldneva ostaja zaprta zaradi nevarnosti padanja kamenja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pgd Radlje

Na cesti v Dravski dolini, kjer se je včeraj dogodila tragična nesreča, bo promet ponovno sproščen v poznih popoldanskih urah. Da je to odvisno predvsem do tega, kako hitro bo možno zagotoviti in na lokacijo pripeljati betonske zaščitne ograde, so nam povedali iz Direkcije RS za infrastrukturo (DRSI). Zaradi zagotavljanja varnosti udeležencev v prometu in možnosti padanja kamenja so cesto zaprli za ves promet. Glede na pozno popoldansko uro in pomanjkanje dnevne svetlobe včeraj po nesreči niso mogli takoj izvesti strokovnega ogleda visokega pobočja nad cesto. Danes dopoldan je teren že ocenil geolog, ki je preveril stopnjo nevarnosti dodatnega proženja kamenja. Obvoz je še vedno urejen po cesti Podvelka-Ribnica na Pohorju-Vuhred.

Padanja kamenja na lokaciji do sedaj niso opazili

Glede na to, da na tem mestu do sedaj ni bilo znakov, ki bi kazali na krušenje brežine oziroma pri pregledu brežin ni bilo znakov, da skalovje oziroma brežina postaja nestabilna, je bil najverjetneje padec skale posledica ujme oziroma obilnega deževja. Skalni podori so redkejši pojav, ki ga je izredno težko napovedati, so pa posledica več desetletnih, celo stoletnih klimatskih dejavnikov kot je na primer zmrzovanje vode v razpokah, so nam pojasnili iz DRSI.

Skala padla z višine 120 metrov

Ugotovili so, da je je skala padla z višine 120 metrov, na pobočju pa je na višini približno 80 metrov v dolžini 120 metrov še nekaj manjših žarišč krušljivih skal. Po posvetu z geologi so strokovne službe DRSI odločile, da bodo vzpostavili prevoznost z izmenično enosmernim prometom na območju 150 metrov, promet pa zaščitili s tako imenovanimi new yersey betonskimi ograjami. Na brežini ob drugi polovici vozišča bodo izkopali lovilni jarek, da se bo kamenje ob padcu ujelo vanj. Med drevesi bodo nameščene podajno-lovilne mreže. S tem začasnim ukrepom bodo zagotovili osnovni nivo varnosti. Za nadaljnje ukrepe pa bo DRSI pripravil projektno dokumentacijo z rešitvami. Uskladiti se morajo tudi z lastniki zemljišč, kjer se nahajajo krušljive kamnine in drugimi pristojnimi službami.

Na kraju podlegla poškodbam

Do nesreče včeraj je prišlo, ker se je  s strmega pobočja nad cesto prikotalila skala večjih dimenzij in pri tem razbila na dva dela, pri čemer je en del skale padel na mimo vozeče vozilo, še eno vozilo pa je trčilo v skalo, ki je obležala na vozišču.
80-letni voznik je z osebnim vozilom pripeljal iz smeri Maribora proti Radljam ob Dravi. V naselju Brezno se je na njegovo vozilo prikotalila skala. Vozilo je odbilo v levo, v drsno ograjo, voznik in njegova 76-letna sopotnica sta na kraju podlegla poškodbam. V kombi za osebnim avtomobilom pa je priletel še drugi del skale. V njem je bil 23-letni voznik, za katerega pa še ni informacij, ali je bil v trčenju poškodovan

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta