Zaposlena na tožilstvu tajne podatke izdajala Kavaškemu klanu

Damijana Žišt Damijana Žišt
22.04.2022 18:37

Čeprav jo je pri njenem početju posnela kamera, nekdanja zaposlena na specializiranem državnem tožilstvu
Tanja Tolimir odločno zanika, da bi zaupne podatke posredovala članom kriminalnih združb.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tanja Tolimir je dala večkrat jasno vedeti, da so si na tožilstvu za uhajanje informacij sami krivi, saj da ima administrativno osebje občutno prenizko plačo.
Robert BALEN

"Krivde ne priznam," je na današnjem predobravnavnem naroku pred ljubljanskim okrožnim sodnikom Markom Justinom dejala 31-letna Ljubljančanka Tanja Tolimir, ki so jo na sodišče pripeljali iz ženskega zapora na Igu. Od novembra lani, ko je bila aretirana v svoji službi na specializiranem državnem tožilstvu (SDT) v Ljubljani, kjer je delala v vložišču, je namreč v priporu. O njeni aretaciji na SDT 10. novembra lani smo prvi poročali prav v Večeru, ko smo razkrili, da jo policija in SDT sumita izdaje tajnih podatkov. Preko posrednikov naj bi jih bila posredovala osumljencem, predvsem tistim, zoper katere so bili odrejeni prikriti preiskovalni ukrepi. Zaupni podatki so tako prišli v roke tudi slovenski celici Kavaškega klana. Dosegli naj bi bili predvsem Luko Arapovića in Blaža Kadivca, ki sta se maja lani, ko je policija s hišnimi preiskavami udarila po tej zloglasni kriminalni združbi, izognila aretaciji oziroma pravočasno zbežala. Arapović je še vedno na begu, Kadivec pa je bil prijet marca v Španiji, kjer čaka na izročitev Sloveniji. Zoper Tolimirjevo so na SDT kriminalisti nekaj mesecev pred njeno aretacijo izvajali prikrite ukrepe. V pisarno so ji namestili kamero, ki je snemala zvok in sliko.

Nagrade v denarju, izletih in praznovanjih

Obtožnico zoper nekdanjo sodelavko je napisal tožilec SDT Luka Moljk in jo tudi na kratko predstavil. Očita ji štiri kazniva dejanja izdaje tajnih podatkov, ki jih je storila iz koristoljubja. Tožilec trdi, da je obtožena v štirih primerih fotografirala tajne dokumente in jih nato poslala svoji prijateljici Amandi Miladinović ali njenemu možu Draganu Miladinoviću. "Za sporočene podatke je pričakovala denarno nagrado," je poudaril tožilec in dodal, da je obtožena večkrat dala jasno vedeti, da ima na svojem delovnem mestu prenizko plačo. Po njenem bi morala zaslužiti vsaj 1500 evrov in ne zgolj 700. Zato je menda celo večkrat dejala, da so na SDT sami krivi, da zaradi nizkih plač s strani administrativnega osebja uhajajo informacije. "Za takšne podatke, ki jih je sporočila nepoklicanim osebam preko Dragana Miladinovića, je tudi že prejela denarno nagrado v neznani višini, saj je Blaž Kadivec v komunikaciji z Miladinovićem rekel, da je treba osebi, ki je izdala podatke, izročiti nagrado," je še povedal tožilec. Tanja Tolimir je prejela tudi nematerialno korist, in sicer v obliki izletov, druženj in praznovanj, trdi tožilec. Po naših podatkih je bila obtožena prav tako velika ljubiteljica oblačil, čevljev in torbic prestižnih in dragih blagovnih znamk. Ob aretaciji ji je bil zasežen tedaj tudi najnovejši mobilni telefon, iPhone.

Tožilstvo obtoženo bremeni, da je decembra 2020 prijateljici Amandi Miladinović poslala fotografijo dokumenta, iz katerega je bilo razvidno, zoper katere osumljence v zadevi slovenska celica Kavaški klan policija tajno deluje; predvsem, komu tajno prisluškuje na telefonih. Od marca do maja lani je Amandi poslala sporočilo o tem, da se zoper člane Kavaškega klana v Sloveniji pripravljajo hišne preiskave in aretacije, ki so bile potem tudi izvedene. Dve kaznivi dejanji, ki naj bi ju bila storila Tanja Tolimir od marca do julija lani, se nanašata na primer Slavka Djakovića, ki je bil po trditvah tožilstva prek zakoncev Miladinović obveščen, da policija zoper njega tajno deluje. Tudi v drugem primeru je šlo za istega osumljenca. Tožilstvo obtoženi očita, da je Amandi Miladinović posredovala dokument, ki se je nanašal na zaprosilo francoskih preiskovalnih organov SDT za pridobitev komunikacijskih podatkov po skype komunikaciji Slavka Djakovića. Slednjemu na celjskem okrožnem sodišču še s tremi obtoženimi sodijo zaradi nelegalnega trgovanja s cigaretami. V četrtem primeru pa je obtožena prijateljico Amando obvestila, da policija tajno deluje zoper Semirja Hajderbašića. Amanda in Semir sta brat in sestra, njuna starša sta lastnika več ljubljanskih lokalov.

Obramba namiguje, da so podatki curljali iz NPU

Odvetnik obtožene Rok Križanec je sodišču predlagal, kateri dokazi naj se izvedejo na sojenju, ki sledi. Med drugim, da naj sodišče pridobi obtožnico v zadevi Kavaški klan, ki je bila oktobra lani zoper 24 obtoženih vložena na ljubljansko okrožno sodišče, ter vse zapisnike zaslišanj na policiji in v sodni preiskavi, ki se nanašajo na pričanja dveh skesancev v zadevi Kavaški klan, in sicer Darka Nevzatovića, ki je z izdajo svojih nekdanjih pajdašev iz slovenske celice Kavaški klan zelo veliko pripomogel k njihovi aretaciji, in Alena Bajca. Oba skesanca sta namreč povedala, da so zaupni podatki policije članom slovenske celice Kavaškega klana med kriminalistično preiskavo "curljali" iz Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki je vodil omenjeno zadevo. To naj bi po mnenju advokata dokazovalo, da ni obtožena izdajala tajnih podatkov, ampak nekdo iz NPU. Odvetnik je še dejal, da naj se iz sodnega spisa izločijo vsi dokazi, ki sta jih policija in SDT pridobila zoper obtoženo s prikritimi ukrepi, ko so jo snemali in poslušali v njeni pisarni na SDT, češ da so dokazi pridobljeni nezakonito. Je pa obtožena sodišču ponudila tudi varščino (višina ni javno znana), da bi jo izpustili iz pripora, vendar tožilstvo temu nasprotuje. O ponujeni varščini bo odločal zunajobravnavni senat, je sporočil sodnik Justin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta