Zavarovalniške goljufije: Obtoženih 30 ljudi, lažno prikazovali škodne dogodke na avtomobilih

Damijana Žišt Damijana Žišt
11.08.2020 18:20

Na ljubljanskem sodišču se je pričel veleproces zaradi zavarovalniških goljufij. Tožilstvo je v obtožnici zoper 30 ljudi (dva sta bila že obsojena) nanizalo 99 fiktivnih škodnih dogodkov, prijavljenih v letih od 2012 do 2015.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sojenje obtoženim zaradi goljufije na škodo avtomobilskih zavarovanj, sklenjenih pri ZavarovalniciTriglav
Borut Živulović/FABOBO

Na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča so danes pričakovali 28 obtoženih goljufije na račun Zavarovalnice Triglav, prišlo pa jih je deset manj, saj so se preostali opravičili. Obtožnica zajema 172 strani, tožilstvo pa vpletenim očita kar 99 kaznivih dejanj goljufije, saj so lažno prikazovali škodne dogodke na avtomobilih, ki so se zgodili drugače, kot je bilo prikazano zavarovalnici, ali pa na avtomobilih sploh ni bilo poškodbe. Lažne dogodke so na osnovi sklenjenih kasko zavarovanj obtoženi prijavljali zavarovalnici od leta 2012 do 2015, v zahtevkih za poplačilo škode pa v glavnem navajali, da so se poškodbe na avtih zgodile na parkiriščih v Ljubljani, Domžalah, Mengšu, Trzinu, Vodicah, Kamniku in okolici.
Zavarovalnica naj bi bila oškodovana za okoli 150 tisoč evrov. Po trditvah tožilstva sta bila glavna akterja v goljufivi zgodbi 51-letni samostojni podjetnik iz Mengša Zdenko Žinkovič (lastnik podjetja Avto od A-Ž in zakoniti zastopnik gospodarske družbe Lorin) ter 53-letni cenilec Gregor Krašnja iz Ljubljane. V svoje žepe naj bi bila spravila 150 tisoč evrov, drugi pa naj bi jima bili to omogočili, trdi tožilstvo. Okrožni sodnik Martin Jančar je za vse predobravnavne naroke opravil že lani, ko je bilo v obtožnici še trideset obtoženih. Dva sta krivdo priznala in se s tožilstvom pogodila za nižjo kazen. Obsojena sta bila na pogojno kazen.

Sodili jim bodo v dveh postopkih

Sojenje je zaradi varnostnih ukrepov, povezanih z nevarnostjo okužbe s koronavirusom, potekalo v dveh sodnih dvoranah. V prvi, največji na ljubljanskem okrožnem sodišču, so sedeli sodni senat pod predsedovanjem Martina Jančarja, del obtoženih in njihovi odvetniki ter predstavniki medijev. V drugi so sedeli preostali obtoženi in njihovi odvetniki, dvorani pa sta bili povezani prek videokonference. Kot rečeno, je deset obtoženih svoj izostanek  opravičilo, a senat obravnave ni preložil, ampak je odločil, da bo za danes manjkajoče postopek izločil in se jim bo sodilo posebej. Med temi, ki jih  ni bilo, je tudi prvoobtoženi Zdenko Žinković. Iz glavnega postopka bo sodišče izločilo tudi Lilijano Jagodic, saj je tožilstvo sodišču sporočilo, da z njo potekajo pogajanja o morebitnem priznanju krivde. Trinajst obtoženih, med njimi drugoobtoženi Gregor Krašnja, ki se na sodišču zagovarja ob pomoči odvetnika Boris Grobelnika, se je danes branilo z molkom, pet pa jih je podalo svoj zagovor.

Prijavili škodo za nekaj sto do več tisoč evrov

Tožilstvo v obtožnici navaja, da je Živkovič od Antona O. kot zakonitega zastopnika njegove gospodarske družbe prevzel več dobavnic, ki pa jih je nato sam izpolnil z lažnimi podatki o nabavi različnih avtomobilskih delov. Nakar je za dele izdal račune Zavarovalnici Triglav, kjer so imeli drugi obtoženi, ki so prijavljali lažne škodne dogodke, sklenjena avtomobilska kasko zavarovanja. Živkovič naj bi bil namreč obtoženim popravljal poškodovane avtomobile. Krašnja, ki je bil zakoniti zastopnik Zavarovalnice Triglav, pa je od Živkoviča v Trzinu prejemal lažne dokumente s podatki o neresničnih prometnih nesrečah in poškodovanih avtomobilih. Na osnovi teh fiktivnih prijav je navidezno opravljal tudi oglede prometnih nesreč in "poškodovanih" avtomobilov. Sam je potem odločal o izplačilu škod na podlagi ponarejenih dobavnic o delih avtomobilov in ponarejenih računov, ki jih je v imenu podjetja Avto od A-Ž ter gospodarske družbe Lorin izdal Živkovič. Obtoženi Brigita, Nina in David Cajhen, Katja Dragar, Janez Sirnik, Robert Tomažič, Primož Uršič, Aleš Barle, Andreja Vovk, Anže Resnik, Bojan Jagodic Oven, Kristian Robar, Joško Oder, Dejan Budja, Sergej Urtelj, Filip Vrhovnik, Franci Zdravič, Lilijana Jagodic, Martina Javornik, Miha Mejač, Gregor Kosmač, Tomaž Vovk, Janez Leban, Boštjan Vidmar, Milena Zorman in Alojzij Kališčar pa so v sodelovanju z glavnima akterjema Živkovičem in Krašnjo v poslovalnici Zavarovalnice Triglav v Trzinu, kjer so imeli sklenjena avtomobilska zavarovanja, lažno prijavili škodne dogodke, prometne nesreče in poškodbe avtomobilov. Zgodba je bila pri vseh obtoženih enaka. Najprej so prijavili škodni dogodek v poslovalnici Zavarovalnice Triglav v Trzinu, avtomobil je nato pregledal cenilec Gregor Krašnja in ocenil "poškodbe " na avtomobilu, nakar je fiktivno poškodovane avtomobile v popravilo vzel Živkovič, ki je za oškodovance vse uredil v zavarovalnici. Slednja je nato v glavnem stroške popravila nakazovala na račune obtoženih, kar je znašalo od nekaj sto do več tisoč evrov v posameznem primeru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta