Zažgal celico na Povšetovi

Po nekaj zapletih je Niko Stariha danes priznal, da je jeseni 2019 zanetil požar v svoji sobi v ljubljanskem priporu. Obsojen je bil na deset mesecev zapora, državi pa mora povrniti dobrih 700 evrov škode.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Niko Stariha ob vstopu v sodno dvorano, preden si je na zatožni klopi zakril obraz z mapo z dokumenti.
Tomaž Skale/dnevnik

Štiriinštiridesetletni Črnomaljec Niko Stariha je prejšnji teden na sodišču priznal, da je sredi oktobra 2019 v priporu na ljubljanski Povšetovi zažgal sobo številka 58, v kateri je bival. Plameni so uničili vzmetnico, rjuho, blazino in kar je bilo še na postelji, ožgali pa tudi precej drugega inventarja. Da se ne bi zastrupil, si je z mokro cunjo zaščitil obraz. Ogenj je povzročil za dobrih 700 evrov škode, mu je očitalo tožilstvo zaradi kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari. Obtožen je bil tudi povzročitve splošne nevarnosti. Požar je bi lahko bil nevaren za 179 zapornikov in pripornikov, in če ga ne bi bili pogasili, bi se lahko razširil na 2,7 milijona evrov vredno zaporniško stavbo.

Obsojen že 29-krat

Stariha je stari znanec policije in sodišč. Doslej je bil obsojen že 29-krat, večinoma zaradi tatvin, so pa na spisku njegovih grehov tudi povzročitev lahke in hude telesne poškodbe, napad na uradno osebo, ki opravlja naloge varnosti, trgovina z drogo, ogrožanje varnosti, kriva ovadba, kršitev nedotakljivosti stanovanja, preprečitev uradnega dejanja uradni osebi in tako dalje. Ima še šest odprtih kazenskih postopkov, poročali smo tudi, da se je v celjskem zaporu zabarikadiral v celico in paznike obmetaval s steklom, izruval celo straniščno školjko in poškodoval električno omarico.

Tokratna obravnava se je že na začetku malce zapletla. Stariha je svoj obraz skrival za mapo z dokumenti in na vprašanje sodnice Ane Testen, zakaj to počne, odgovoril, da je v zaporu ves čas žrtev fizičnega in psihičnega nasilja. Pred nekaj dnevi so ga sicer premestili v mariborski pripor, a prej, ko je bil še v ljubljanskem, na bi se mu bile dogajale čudne stvari. Direktor naj bi bil pravosodnim policistom naročil, naj ga zbujajo na dve uri, s čimer so mu čisto uničili zdravje. Prav tako so mu jemali pribor za osebno higieno (to naj bi se mu bilo dogajalo po vseh zaporih), zato je neurejen. Kar je vzrok, da zdaj pred senatom skriva svoj obraz.

Zavrnil stik z odvetnikom

Potem je potožil tudi čez svojega zagovornika Uroša Mikliča in vložil pisno zahtevo, da ga ne bi več zastopal. Rekel je, da ga nikakor more dobiti po telefonu, da se z njim noče pogovarjati, da ga ''pretepajo in je odvetniku popolnoma vseeno''. Miklič je pojasnil, da je Stariho, sploh v dneh pred obravnavo, večkrat klical v pripor, a mu klica nikoli ni vrnil. In tudi danes tik pred narokom je stik z njim vpričo pravosodnih policistov zavrnil. Senat je po posvetu sklenil, da se je do zdaj zagovornik za obtoženca kvalitetno trudil (napisal je pritožbo zoper odreditev pripora in zahtevo za varstvo zakonitosti) in da ga bo zastopal še naprej. Vse drugo bi pomenilo zavlačevanje. Po tej odločitvi se je tudi Stariha (ki je medtem vendarle umaknil mapo izpred obraza) omehčal, z Mikličem se je začel pogovarjati in na koncu celo priznal krivdo.

Tožilstvo je predlagalo deset mesecev zapora, odvetnik pa milejšo kazen. Med drugim zato, ker je požar povzročil minimalno škodo. Rekel je tudi, da obtoženi "na napačen način opozarja na svoje tegobe", da se bo temu v prihodnje skušal izogniti ter da se opravičuje in kesa. Senat se je strinjal z desetimi meseci, odločil je tudi, da mora državi povrniti 731 evrov škode. Na sodbo se ne bo pritožil, saj je zaprosil za predčasno prestajanje kazni; čim prej si želi selitev iz priporniškega v zaporniški režim. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta