Zažgal je celico na Povšetovi

Primož Knez, Dnevik
25.05.2021 14:32
Niko Stariha je oktobra 2019 v ljubljanskem priporu na Povšetovi zažgal celico. Stari znanec sodstva in policije krivde za povzročitev nevarnosti in poškodovanje tuje stvari ne priznava.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kazenska kartoteka Nike Stariha je dolga. Foto: Tomaž SKALE/DNEVNIK
Tomaž Skale/dnevnik

Mirno, tiho in sila ponižno je 43-letni Niko Stariha stopil pred sodnika ljubljanskega okrožnega sodišča Marka Justina v zadevi, v kateri mu tožilstvo očita poškodovanje tuje stvari in povzročitev splošne nevarnosti. Stariha je namreč 19. oktobra leta 2019 zažgal celico v priporu na Povšetovi v Ljubljani. Na prvi pogled prav nič ni kazalo na to, da gre za starega znanca policije in sodišč, ki z raznimi nasilnimi in povsem nerazumnimi dejanji vedno znova poskrbi, da se mu bivanje za rešetkami stalno podaljšuje.

Kazenska kartoteka Črnomaljca je dolga. V Beli Krajini ga poznajo kot tistega, ki je že pred mnogimi leti v policijsko postajo vrgel ročno bombo. Pa nekega dne vanjo vkorakal s puško. Pa grozil sosedu, da ga bo ubil, nato pa kar sam klical policiste in jim grozil, da bo pobil njih in njihove družine. Nekega soseda je zato, ker ga je motil pasji lajež, z desko po glavi.

Tudi v zaporih in priporih ga dobro poznajo. Nekega paznika na Povšetovi naj bi skušal zabosti, ko pa so ga premestili v Celje, se je zabarikadiral v celico in paznike obmetaval s steklom, izruval je celo straniščno školjko ter poškodoval električno omarico in komaj so ga obvladali. Februarja se je začelo sojenje v Celju zavoljo tega incidenta in že takrat je jadikoval, da nima odvetnika.

Zgodba se je zdaj ponovila v Ljubljani. Stariha je, kot rečeno, precej skrušeno, mirno in prepričljivo, a bolj težko razumljivo razlagal, da so mu prošnjo za dodelitev brezplačne pravne pomoči zavrnili. Češ, da ima preveč premoženja, saj naj bi podedoval petino nekaj deset različnih nepremičnin. Da bo zdaj to prodal in da si bo priskrbel tudi odvetnika, je hitel razlagati sodniku Justinu. V enaki mirni in spoštljivi maniri mu je ta odvrnil, da bodo predobravnavni narok izpeljali tudi brez odvetnika obdolženega. Tožilec Luka Virant je v primeru priznanja krivde predlagal 10 mesecev zapora, Stariha je predlog zavrnil, dejal, da krivde ne priznava in v spremstvu paznikov zapustil sodno dvorano. Primer se bo torej nadaljeval v rednem sodnem postopku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta