Žrtev: Sam sem se nabodel na nož

Tina Recek Tina Recek
24.01.2019 19:21

Maja Zajec, obtožena poskusa uboja, in oškodovanec Iztok Štupica trdita, da je bil napad z nožem zgolj nesrečni slučaj

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maja Zajec se je po obtožbi nad partnerja spravila z nožem. Na srečo je napad preživel.
Robert Balen

Iztok je ležal na postelji in imel noge na tleh. Nič ni govoril. Šla sem do njega, sedla zraven in se nagnila nad njega. Sploh nisem razmišljala, da imam nož v rokah. On pa se je dvignil in nož je kar zdrsnil v njegovo telo,“ je dejala v svoj bran 44-letna obtožena Maja Zajec, ki ji tožilstvo očita poskus uboja leto mlajšega partnerja Iztoka Štupice.
Po obtožbi je Zajčeva lanskega 29. septembra okoli 17. ure v hiši v Sneberski ulici v Ljubljani prijela za nož z rezilom 20 centimetrov in oškodovanca zabodla v levo polovico prsnega koša. Nož mu je prebodel pljuča. Da se dogodek ni končal tragično, gre zasluga hitri zdravniški pomoči. Obtožena je dejanje zagrešila v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti zaradi zaužitega alkohola, v krvi je imela 1,7 do 1,8 miligrama na kilogram alkohola, ter zaužitih tablet za pomiritev. Tožilstvo ji je na predobravnavnem naroku ponudilo petletno zaporno kazen v zameno za priznanje krivde, a je ponudbo zavrnila.
Kot je v podrobnejšem zagovoru Zajčeva pojasnjevala okoliščine dogodka, sta tistega dne s partnerjem pospravlja stanovanje. Nakar je on z znancem Nejcem odpeljal nesnago na odpad. Do tu je bilo vse še lepo in prav. A ker se ji je zdelo, da se partner nekam dolgo mudi, ga je poklicala. On pa ji je sporočil, da se je zadržal zaradi gneče na odpadu. Ob prihodu domov ga je vprašala, zakaj ji ne pove vsega in da ni potrebe, da ji prikriva, če je šel še v lokal. Štubic ji je odvrnil, zakaj ga obtožuje in podobno. Nakar se je med njima vnel prepir. V njem je vpil, da ima vsega dosti in da gre. Ona je takrat razmišljala, kako naj zadevo pomiri, in tudi, da je čas, da kaj prigrizneta. Zato se je odpravila v kuhinjo, kjer je vzela desko za rezanje in nož, da bi pripravila narezek. Nato pa je z nožem, kot rečeno, šla v spalnico. Kot je še dejala, se ne spomni, kako je držala nož (izvedenec je ocenil, da je nož v navpičnem položaju poškodoval oškodovanca). V spominu pa ji je ostalo, da ji je partner po dejanju rekel, da ni nič hudega in da naj pokliče reševalce. To je tudi storila. Ob klicu jim je zaupala: "Zabodla sem fanta.“ A tako jim je rekla samo zato, da čim prej prihitijo na kraj, sicer pa se je dogodek zgodil po nesreči. Sodišču je še pojasnila, da je kritičnega dne spila tri mešanice vodke s sokom in vzela pomirjevalo. Da je bilo vse skupaj nesreča, je izjavil tudi oškodovanec. Po njegovem se je vse zgodilo v trenutku. ​​Ko je ležal na postelji in gledal v zrak, je zaslišal korake. Zato se je hitro dvignil in se sam nabodel na nož. Zajčeva pa je takrat po njegovem mnenju stala. "Če bi videl, da prihaja z nožem, se to ne bi zgodilo,“ je zatrdil. Na vprašanje sodnice Ane Testen, ali se je dvignil kot panter, je pritrdilno odgovoril. Na njeni nadaljnji vprašanji, zakaj je skočil iz postelje, ali se je morda česa ustrašil, je pojasnil, da je pač tak človek. Štupica pa je zanikal, kar je povedal policistom, da mu je Zajčeva pred dogodkom zagrozila, da ga bo ubila. Sodnico je še zanimalo, ali bo terjal odškodnino od obtožene. Odvrnil ji je, da ne. Da svoji partnerici prav nič ne zameri za dogodek, pa je pokazal s tem, ko je vpričo vseh v sodni dvorani pristopil do nje in jo poljubil.
Sodnica je še prebrala izjave nekaterih prič. Med njimi izjavo oškodovančevega znanca, ki je za Majo dejal, da še muhe ni bi pohodila. Kot idealen par je Zajčevo in Štupico opisala njena babica, ki ni nikoli slišala prepira med njima. Iz mnenja sodnega izvedenca psihološke stroke Tristana Riglerja, ki ga je sodnica še prebrala, pa med drugim izhaja, da je obtožena manj osebnostno zrela, egocentrična in z nizko samopodobo.
Sojenje se nadaljuje prvega februarja z zaslišanjem izvedencev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta