Kulinarična blogerka Vita Starman: Za okusen in zdrav obrok ni treba biti v kuhinji ves dan

Sanja Verovnik
01.03.2021 02:00
Ko je nastajal blog Mama kuha, Starmanova še pomislila ni, da bo postal tako priljubljena zakladnica idej za mamice, ki se vsakodnevno sprašujejo, kaj novega naj skuhajo in pripravijo svojim malim nadobudnežem.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vita Starman/mama Kuha

"Bila sem v porodniški in v času uvajanja goste hrane sem začela pisati neke vrste spletni dnevnik, kamor sem zapisovala svoje recepte in ideje, kako na malo drugačen način uvajati hrano pri dojenčkih," se spominja začetkov danes enega najbolj obiskanih kulinaričnih blogov pri nas. Kasneje je receptom za malčke začela dodajati recepte za vso družino s poudarkom na slastni in zdravi hrani ter enostavni pripravi.

Vita Starman: "Ljudje smo socialna bitja in hrana nas pogosto povezuje."
KMarcella Photography

Brez kompliciranja v kuhinji

Mariborčanka, ki ne skriva ponosa, da ji je na družabnih omrežjih Instagram in Facebook v pičlih dveh letih uspelo prepričati kar 25.000 sledilcev oziroma ljubiteljev okusne kuhinje, odkrito prizna, da ceni kreativno kuhanje in improvizacijo. "Ne maram kompliciranja za štedilnikom in strogega sledenja receptom, ki so dolgi kot ponedeljek. To ni moj stil, kljub temu da obožujem kuhanje, kuhinja ni prostor, v katerem bi bila vsak dan ure in ure," pravi Starmanova. Strast do kuhanja, predvsem pa do dobre hrane, jo spremlja od otroštva. Njeni stari starši in tudi starši so veliko pozornosti posvečali pripravi okusnih jedi. Redko se je na krožnikih znašla hitro pripravljena hrana, kaj šele, da bi v hladilniku imeli kokakolo.

Doma pridelana hrana garancija za zdrav obrok

Kulinarična blogerka meni, da zdravo kuhinjo sestavlja uravnotežena prehrana. Kot pravi, se z možem Nikom vedno trudita pripraviti raznolike obroke. Na domači mizi ne smeta manjkati sadje in zelenjava. "Pri nas doma skoraj ni obroka brez sklede solate," pove blogerka. Večino živil kupi pri lokalnih pridelovalcih, kajti ta so, poudari, garancija za zdrav obrok. "Obisk tržnice ali bližnjega kmeta je za našo družino pravo doživetje," doda Starmanova. Opaža, da se je odnos Slovencev do lokalno pridelane hrane korenito spremenil, in to na bolje. "Tudi mladi posvečajo vse večjo pozornost zdravi, doma pridelani in uravnoteženi hrani. Zavedajo se, da je tudi prehrana zdrav način življenja, ne samo redno ukvarjanje s športom. Še vedno pa obstajajo ljudje, ki menijo, da je tovrsten način prehranjevanja postal prestiž, ki si ga ne more privoščiti vsak Slovenec. S tem bi se delno celo strinjala, saj je kilogram korenja pri trgovcih cenejši kot pri lokalnem kmetu. Res pa je, da je drugačna tudi kvaliteta," opozori sogovornica.

Imejte zdrav odnos do hrane

Po njenih besedah so meje zdrave kuhinje v glavah ljudi: "Zdrav način življenja in uravnotežena prehrana se lahko hitro sprevržeta v pretirano obsedeno razmišljanje o zaužitih kalorijah, analizi sestavin vsakega živila in v tem primeru zna to hitro preiti v ekstrem." Starmanova pravi, da vsi kdaj zaužijemo kaj, kar ni ravno zdravo, zlasti na druženjih. "Ljudje smo socialna bitja in hrana nas pogosto povezuje. Zato je dobro imeti do nje zdrav odnos, najti je treba ravnovesje, vedeti, kje je meja med zdravim načinom življenja in obsedenostjo. Seveda so pri tem izvzeti ljudje, ki morajo zaradi kakršnih koli zdravstvenih težav strogo slediti dieti," sklene mama, ki rada kuha.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta