20. Kiblix za 10 let Portala

KR
15.11.2022 05:51

Od srede bo v razstavišču Kibla Portal festival umetnosti, tehnologije in znanosti Kiblix 2022, ki tokrat izpostavlja domače ustvarjalce.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ana Pečar, Stvarjenje in izum jemljeta pogum, 2022, cikel fotografij
Kiblix

Na razstavišču Kibla Portal, ki letos praznuje deseto obletnico vzpostavitve, bo med 16. novembrom in 30. decembrom 20. edicija mednarodnega festivala umetnosti, tehnologije in znanosti Kiblix. Začela se bo v sredo, 16. novembra, ob 19. uri z odprtjem mednarodne skupinske razstave in avdiovizualnim performansom Marka Batiste in Žige Palčarja.

Kibla je izvedbo festivala Kiblix 2022 napovedovala že od aprila letos, in sicer s serijo preddogodkov (bralni krožki in delavnice) in spremljevalnim programom (cikel avdiovizualnih performansov Migav).

Letošnje festivalsko dogajanje bo vključevalo tudi tematski pogovor, avdiovizualne performanse, koncerte, delavnice in vodene oglede razstave. Odprtje razstave bo pospremil Show z robotko Evo, obiskovalci pa se bodo lahko preizkusili tudi v letenju z mislimi v simulatorju NeuroFly v produkciji DDTlaba.

Že v četrtek bo na sporedu tematski pogovor z umetnikom Aljažem Celarcem, biologom, ekotoksilogom in pisateljem dr. Borisom Kolarjem in raziskovalko, vodjo projektov ter soustanoviteljico in izvršno direktorico organizacije Policy Lab Ajdo Pistotnik, ki ga bo moderirala belgijska kuratorka, umetnostna kritičarka in blogerka (we-make-money-not-art.com) Régine Debatty. Na pogovoru bodo natančno preučili eksistencialne grožnje in raziskali strategije, ustvarjalne pristope in načine razmišljanja, ki bi jih morda želeli prevzeti, da bi se izognili popolnemu okoljskemu in humanitarnemu zlomu.

Ta petek napovedujejo koncert v okviru projekta Re_humanizacija Inštituta.abeceda, katerega namen je predstaviti nova glasbena, večmedijska, glasbeno-scenska dela mladih slovenskih ustvarjalcev. Tokratni koncert bo plod štiridnevne mariborske rezidence violinista Domna Kužnarja. V soboto je na sporedu koncert umetnic JUNEsHELEN in Alje Petric.

Napovedujejo tudi že program za december, 2. decembra bo delavnica Dunch at the Holly Crab, ki jo bosta vodila kreativni vodja laboratorija HEKA Marko Vivoda in interdisciplinarni umetnik Gjorgji Despodov. Delavnica bo posvečena premisleku o prehrambnih odpadkih, osredotočenih na polimere, pridobljene iz rakovih oklepov. 7. decembra bo avdiovizualni performans Luke Uršiča in Anje Mejač, 10. decembra pa mozaični dogodek Me slišiš v produkciji GVR Zavoda za umetniško produkcijo ter v koprodukciji Cirkulacije², KID Kibla in Kina Šiška.

Če je bil epidemični festival Kiblix 2020–2021 z izpraševanjem, kateri in kakšni so virtualni svetovi danes, najbolj konsistenten prikaz "digitalnih umetnosti" prostor-časa in najbolj relevantna razstava "digitalnih resničnosti" na svetu, se Kiblix 2022 utemeljuje kot platforma Mreže centrov raziskovalnih umetnosti in kulture – RUK. Mreža, ki jo Kibla ustvarja skupaj z Delavskim domom Trbovlje in PiNO iz Kopra, vse od leta 2019 pa do danes izvaja številne pilotne projekte, produkcije, rezidence, delavnice, razprave in podpira umetniška snovanja z odpiranjem prostorov misli in delovanja, sporočajo iz Kible.

Igor Štromajer, atf2, instalacija
Kiblix

Kuratorja festivala Aleksandra Kostič in Peter Tomaž Dobrila sta se tako odločila, da za 10. obletnico največjega neodvisnega razstavišča za sodobno umetnost Kibla Portal zbereta produkcijo Mreže RUK in izpostavita snovanja in stvaritve domačih umetnic in umetnikov. "V času unifikacije medijev, zapiranja distribucijskih kanalov svetovnega spleta, deplatformiranja, odstranjevanja, prepovedi in cenzur, omejevanja in izločevanja, prebujanja in prebujenja se zdi 'dobro jutro' kot kletvica. Ali vsaj poziv na pregon. Da v tretji svetovni vojni ni prostora za umetnost in lastno mnenje, je pretveza za prepričane in sprijaznjene, za umaknjene in nezadostne, za vdane in speštane, ki jim na Kiblixu od vsega začetka, leta 2002, odpiramo kanale uresničenih prihodnosti. Ob 20. obletnici festivala Kiblix se spogledujemo s tukaj in zdaj, gledamo nazaj in oziramo naprej," je zapisal kurator Peter Tomaž Dobrila. "Pri tem smo uporabljali vsa sredstva, ki jih imamo na razpolago. Takšna, kot so. Soočenja z deli, ki izhajajo iz postulatov upoštevanja in (od)sevanja, odprtosti in sodelovanja, medsebojne vzajemnosti in spoštovanja, zamisli in delovanja so bili samo poriv k sestavljanju delov v koherentno skupnost in k odpiranju prostorov uresničevanja projektov z znanjem in vedenjem, ustvarjalnostjo in iznajdljivostjo, raziskovanjem in eksperimenti ter z materiali in sredstvi. Zato je KIblix 2022 domač, prikazana dela so plod treh RUK raziskovalnih laboratorijev, DDTlaba v Trbovljah, HEKE v Kopru in KIBLA2LABa v Mariboru, kot odprtih središč sodobne umetnosti in ustvarjalnosti."

Razstava bo med 17. in 19. novembrom odprta med 17. in 21. uro, med 20. novembrom in 30. decembrom pa od ponedeljka do petka med 15. in 17. uro ali po predhodnem dogovoru na kibla@kibla.org. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta