21. Pranger z novimi pesniškimi zbirkami po izboru treh kritikov

kr
29.03.2024 06:00

Kritiki selektorji so Luka Benedičič, Jelka Kernev Štrajn in Silvija Žnidar.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Festival Pranger 
Pranger

V Rogaški Slatini in tudi Ljubljani bo med 2. in 6. julijem 21. festival Pranger, namenjen kritiškemu pretresanju sodobne poezije, njenim prevodom in branju. Tokratni Prangerjevi kritiki selektorji so bili Luka Benedičič, Jelka Kernev Štrajn in Silvija Žnidar, vsak je izbral tri pesniške zbirke, ki nosijo letnico 2023.

Za izbor pesniških zbirk je značilen velik razpon poetik in nazorov. Luka Benedičič je v izbor uvrstil zbirko Nekajkrat smo zašli, zdaj se vračamo, za katero je Miljana Cunta prejela letošnjo nagrado Prešernovega sklada, Od točke nič, delo Tonje Jelen, v katerem pesnica lovi trenutke narave, svetlobe in vseh živih bitij, ki soustvarjajo radost življenja, in Z luknjami v prepihu mlade pesnice Lare Božak, ki se je s knjigo potegovala za nagrado za najboljši prvenec.

Jelka Kernev Štrajn je za festival izbrala zbirko patra Pavleta Jakopa Pogovori z Besedo. Religiozna poezija se je v začetku novega desetletja obstoja festivala izkazala za pomembno potezo, so zapisali organizatorji, ki ocenjujejo, da je tovrstna poezija v Sloveniji dragocena in domala tabu, čeprav vse vrste poezije tvorno sobivajo. Izbrala je še zbirki Tuskulum Denisa Škofiča in Pot z Unij in naprej, ki jo je pod psevdonimom Zdrav Ko Riba podpisal pesnik, esejist in filozof, urednik in založnik Primož Repar.

Silvija Žnidar bo na Pranger postavila zbirko Večerna zora Matjaža Zorca, zbirko Jabk pesnice, aktivistke in mlade raziskovalke Vesne Liponik ter zbirko To se ne pove pesnice, prevajalke in raziskovalke glasu Ane Pepelnik. Vse kritiške razprave bo vodila Diana Pungeršič

Festival Pranger
Boštjan Lah
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta