Aleksander Pečerski in Sobibor

mh
15.01.2019 14:58

V mariborski Sinagogi razstava in film Konstantina Habenskega, lanskega kandidata za tujejezičnega oskarja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prizor iz filma Konstantina Habinskega Sobibor
MK

Jutri, 17. januarja, bosta ob 18. uri v Sinagogi Maribor otvoritev razstave o Aleksandru Pečerskem in projekcija ruskega vojnega filma Sobibor. Razstava in film režiserja Konstantina Habenskega, lanskega ruskega kandidata za tujejezičnega oskarja, tematizirata vstajo v uničevalnem koncentracijskem taborišču Sobibor na Poljskem leta 1943. Vodil jo je sovjetski oficir Aleksander Pečerski in je edina tudi uspela. Mnogi taboriščniki so se prebili do partizanov.
Taborišče v Sobiboru je bilo zgrajeno kot drugo taborišče akcije Reinhard spomladi 1942. Skupaj je imelo pet plinskih celic, v katerih so ljudi pobijali z ogljikovim monoksidom tankovskega motorja. Žrtve so se zadušile v približno 20 minutah. Do oktobra 1943 so v Sobiboru zaplinili približno 250.000 Judov. Jetniki v Sobiboru so bili izključno Judje. Nacisti so taborišče ukinili in razmontirali vse naprave in hiše, na kraju zločina pa zasadili gozd. Danes je v Sobiboru malo sledov, ki bi spominjali na bivšo uničevalno taborišče. Sobiborski esesovci so bili premeščeni v Trst na ozemlje operacijske cone Jadransko primorje in del njih je deloval tudi na slovenskem ozemlju.
O uporu v Sobiboru je bil leta 1987 posnet tudi film Escape from Sobibor z zvezdniško zasedbo (Rutger Heuer, Alan Arkin, Alan Alda, Joanna Pacula), snemali so v okolici Beograda.
Vstop na dogodek v Sinagogi je brezplačen. Prirejata ga Mariborska knjižnica in Sinagoga Maribor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta