Alenki Domjan Valvasorjeva nagrada za življenjsko delo

M. H.
25.05.2022 14:23

Celjska umetnostna zgodovinarka in kustosinja je letošnja osrednja dobitnica nagrade Slovenskega muzejskega društva, ob njej pa še vrsta dobitnikov za enkratne dosežke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alenka Domjan pri delu 
Sherpa

Slovensko muzejsko društvo je letošnjo Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo podelilo muzejski svetnici Alenki Domjan. Celjanka, ki je diplomirala iz umetnostne zgodovine in arheologije ter magistrirala iz umetnosti novega veka na Filozofski fakulteti v Ljubljani, se je z delom kustosa naprej seznanila v Savinovem salonu Žalec, bila kustosinja v Likovnem salonu Celje, ki ga je vodila. Vodila je tudi Zavod za kulturne prireditve Celje, bila pa je tudi vodja Centra sodobnih umetnosti pri Zavodu Celeia Celje. Zaslužna je za vzpostavitev Galerije sodobne umetnosti, pridobila je dodatne razstavne površine s selitvijo galerije v pritličje Knežjega dvorca. Novi galerijski prostori so se pozneje oblikovali v Center sodobnih umetnosti, v katerem je delala do upokojitve leta 2010. V svojem 33-letnem poklicnem obdobju je pripravila več kot 300 razstav. Pri strokovnem delu ni sledila le formalnemu institucionalnemu programu, "temveč je programe načrtovala v skladu z načelom fleksibilnosti, dinamičnosti in kreativnosti ter odpirala široke možnosti tudi poetikam, ki so jih vnašali posamezni gostujoči kustosi in umetniki", so med drugim zapisali v utemeljitvi nagrajenki, ki je še vedno aktivna, zlasti pri prirejanju razstav v Dvorcu Novo Celje.

Alenka Domjan 
Metka Pirc

Nagrade za enkratne dosežke so prejeli ustvarjalci razstav Rdeče in črno, Evropa na ljubljanskem kongresu 1821 v Mestnem muzeju Ljubljana (avtor Janez Polajnar), Ljubiteljev zaklad/zbirki akademika prof. dr. Vinka Kambiča in primadone Vilme Bukovec v Galeriji Kambič Metlika, ki jo podpisuje avtorska skupina Andreja Brancelj Bednaršek, Milček Komelj, Marko Kambič, Nina Gale, Marko Košir, Mateja Černič, Leon Gregorčič, Jurij Kocuvan in Alenka Misja, ter Živeti skupaj. O čebeli in človeku, ki jo je v Čebelarskem muzeju v Radovljici postavila Petra Bole s sodelavci.

Častna priznanja so prejeli Peter Cigler, prostovoljec v Dolenjskem muzeju Novo mesto, profesor Dušan Kogoj s Fakultete za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani ter predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta