Alpinistični filmi z vidnim slovenskim prispevkom

STA, M. MAJ.
15.02.2022 05:00

V Ljubljani, Domžalah, Radovljici in Celju bo na ogled 29 filmov iz 13 držav, med njimi kar sedem slovenskih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
O Janji Garnbret bo poleg otvoritvenega filma Stena govoril tudi dokumentarec Popolna sezona. 
Arhiv festivala

S projekcijo britanskega dokumentarca Stena - vzpon do zlata se je v Ljubljani in Radovljici včeraj začel 16. Festival gorniškega filma, na katerem predstavljajo filme na temo alpinizma, plezanja, avantur ter nasploh o gorski naravi in kulturi. Film Stena prikaže olimpijsko zgodbo štirih elitnih plezalk, slovenske športnoplezalne junakinje Janje Garnbret ter njenih kolegic Shaune Coxsey, Brooke Raboutou in Miho Nonaka. Janja Garnbret je bila z režiserjem Nickom Hardiejem tudi prisotna na razprodani premieri v ljubljanskem Cankarjevem domu. Dodatna projekcija omenjenega filma bo danes.

Na festivalu bodo sicer predstavili vrsto zelo raznolikih celovečercev, v ospredju pa bodo zgodbe s Himalaje. Slovaški film Daulagiri je moj Everest restavrira alpinistično odpravo v jugozahodno steno Daulagirija iz leta 1988, italijanski film Klasični alpinizem - izkušnje niso podedovane pa gledalce z Reinholdom Messnerjem in njegovim sinom Simonom popelje v Karakorum. Poljski film Zgodba Krzysztofa Wielickija je portret enega najboljših himalajskih alpinistov vseh časov, nemški film Vrednost časa pa predstavi zgodbo Hermanna Huberja, očeta uveljavljene blagovne znamke Salewa.

Prizor iz ameriškega filma Po Antarktiki
Arhiv festivala

Ameriški film Po Antarktiki z zgodbo polarnega raziskovalca Willa Stegra predstavi pustolovsko zgodovino prečenja ledenih prostranstev. Zahtevno življenje domačinov v gorah slikajo filmi Rdeča hiša o zadnji evropski lovsko-nabiralniški skupnosti na vzhodu Grenlandije, Dežela Kerekov o najmanjši etnični skupini na svetu, ki živi na Kamčatki, ter Sveti kruh o iranskih tihotapcih, ki v iskanju bornega zaslužka tvegajo življenje. Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji vrhunskih filmov o naravi in živalih, med katerimi velja izpostaviti ameriški film Big Bend: ameriška divjina, avstrijski film Pume - legende ledenih gora ter ter kitajsko-avstrijski film Snežni leopardi in prijatelji.

Na letošnji ediciji festivala bo moč videti kar sedem filmov slovenskih ustvarjalcev, med njimi alpinistično trilogijo Literarno-vertikalno: Iskanje in uporništvo, Gorska romantika in Hrepenenje Boštjana Virca in Rožleta Bregarja, rdeča nit katere so ob vrhunskih alpinističnih vzponih knjižna dela legend slovenskega alpinizma. Ivan Bolle - volk samotar Matjaža Žbontarja je portret nepoznanega slovenskega filmskega avtorja, ki je prvi pri nas predvajal filme skupaj z zvokom. Goba z vrha sveta Matjaža Pinterja prinaša zgodbo o redki gobi, ki jo nabirajo v odmaknjenih kotičkih Himalaje, film Odmaknjen svet Lenarta Magušarja spremlja štiri turnosmučarske prijatelje na Triglavski magistrali, 30 vrhov za 30 let samostojne Slovenije Nejca Kavke pa Andraža, ki se ob 30. rojstnem dnevu poda na 30 vrhov.

V Ljubljani bodo obiskovalci lahko prisluhnili tudi predavanjem Luke Stražarja, Iztoka Tomazina in Ivana Rejca ter pogovornima večeroma o slovenski šoli za nepalske gorske vodnike in z mladenkami, ki so premagale kultne pohodniške poti. Mednarodno strokovno žirijo sestavljajo poljska režiserka in plezalka Eliza Kubarska, ki se podpisuje pod zmagovalni film lanskega festivala Stena senc, bosanski alpinist in ustvarjalec 36 dokumentarcev iz serije Vrhovi Balkana Zehrudin Isaković ter slovenski alpinist in pisatelj Milan Romih

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta