Ana Pečar in Kaja Rakušček na mednarodni razstavi v Atenah

kr
02.04.2024 05:45

Projekt pristopa do izzivov podnebne krize z vidika sočutja in raziskuje nove oblike razumevanja vprašanja trajnosti v svetu umetniške ustvarjalnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ana Pečar je z Umetnostno galerijo Maribor sodelovala tudi v mednarodnem projektu Wom@rts, njeno delo z naslovom Ona je bilo prezentirano kot "dvokanalni video in dva kosa tradicionalno žgane črne gline iz Asturije".
UGM

V galeriji muzeja Vorres v Atenah so v soboto odprli mednarodno razstavo sodobne umetnosti, ki preučuje pomen empatije v umetnosti in njen vpliv na umetniško raziskovanje. Na razstavi sodeluje 26 umetnikov in umetnic iz šestih držav, med njimi slovenski umetnici Ana Pečar in Kaja Rakušček. Kustos Umetnostne galerije Maribor (UGM) Jure Kirbiš je pri razstavi sodeloval kot umetniški svetovalec in avtor besedila v katalogu.

Razstava z naslovom Embrace Emphaty: Exploring the Spectrum of Understanding (Zajemite empatijo: raziskovanje spektra razumevanja) je nastala v okviru evropskega projekta Empact, katerega partner je tudi UGM. "Projekt pristopa do izzivov podnebne krize z vidika sočutja in raziskuje nove oblike razumevanja vprašanja trajnosti v svetu umetniške ustvarjalnosti," pojasnjujejo v UGM.

"Dvoje vzajemno povezanih stebrov so temelji projekta: vzpostavitev pogojev za umetnike, da s pomočjo trajnostnih praks ustvarjajo tovrstno umetnost, ki spodbuja sočutni odziv do nečloveških bitij in narave ter tako učinkovito vključujejo trajnostne metode v svojo umetniško produkcijo; potreba, da umetniki in drugi delavci v kulturi tudi sami postanejo hkrati rahločutni in trdoživi posamezniki, ki so opolnomočeni za soočenje z družbeno in ekonomsko krizo po pandemiji," so dodali.

Vodilni partner projekta je Ciprska tehnološka univerza (CUT). Razstavo, ki bo v muzeju Vorres na ogled do sredine maja, je kurirala Olga Danilopulu.

Slovenski umetnici, ki sodelujeta na razstavi, sta se v lanskem letu v okviru projekta Empact udeležili rezidenčnega programa v dolini Taleggio v Italiji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta