Art Stays: Vizije prihodnosti

Petra Zemljič Petra Zemljič
17.06.2019 15:30

Ptuj bo v prvih julijskih dneh ponovno slovensko središče vizualne umetnosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Art Stays kino: kinematska meditacija o množičnem človeškem preoblikovanju planeta
Arhiv Art Stays

Sedemnajsta edicija festivala sodobne umetnosti Art Stays bo od 5. do 12. julija spet spremenila Ptuj v slovensko središče vizualne scene. Odprli bodo kar 14 razstav - in vse bodo ostale na ogled do začetka septembra, opravili več kot deset pogovorov z umetniki in kustosi, zavrteli trilogijo izjemnih filmov fotografa Edwarda Burtynskyja in dočakali slovensko premiero njegovega najnovejšega filma Anthropocene. Nekaj bo koncertov, zvočnih performansov, delavnic in drugih dogodkov.
Umetniški direktor festivala Jernej Forbici napoveduje presežke iz zelo širokega spektra umetniških izrazov - od kiparstva, fotografije, slikarstva, instalacij do videa, filma, performansov in glasbe. Letošnja izvedba festivala nosi naslov Future - vizija sveta in k nam prinaša mednarodni izbor umetnikov, ki raziskovanja posvečajo prihodnosti in z njimi odgovarjajo na vprašanje Kaj nas čaka? Forbici izpostavlja festival kot evropski referenčni dogodek za številne mednarodne galerije, muzeje, fundacije in seveda umetnike. V letošnjem programu sodeluje veliko tujih in domačih galerij, kot so MC2 in Riccardo Crespi iz Milana, Romberg iz Latine, Dittrich & Schlechtriem iz Berlina, Galerija Fotografija in Mestna galerija in muzeji Ljubljana in druge. Tudi letos Art Stays sodeluje z Akademijo za likovno umetnost iz Benetk, Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje iz Ljubljane, Univerzo likovnih umetnosti iz Budimpešte, Univerzo za arhitekturo iz Benetk in Akademijo likovne umetnosti iz Xi'ana. Skupaj s profesorji so študentje pripravili projekt Študije prihodnosti, v katerem mladi pesimistično zrejo v prihodnost.

Raznoliki pogledi

"Mednarodni izbor umetnikov, več kot 80 jih je, zajema nekaj zelo pomembnih avtorjev, kot so Edward Burtynsky, Olivo Barbieri, Gal Weinstein, Jeongmoon Choi, Zulkifle Mahmod, Snow Yunxue Fu in Andrea Botta, in bo na Ptuju predstavil specifične projekte ali dela, ki ponujajo skrben razmislek o njihovih raziskavah in praksah, ne le umetniških, temveč tudi kulturnih, družbenih, političnih in antropoloških, usmerjenih k raziskovanju naše prihodnosti, naših misli in osebnih vizij. Tako bo zelo izrazit program, ki je na prvi pogled mogoče ​celo razdrobljen, prikazal zelo raznolike poglede za prihodnost in proti njej," izpostavlja umetniški direktor.
Osrednji tematski projekt je po njegovem letošnji program Art Stays Kina in slovenska premiera filma Antropocen: Človeška doba. Gre za kinematsko meditacijo o množičnem človeškem preoblikovanju planeta in je štiri leta trajajoč projekt izdelave celovečernega dokumentarnega filma večkrat nagrajene ekipe, ki jo sestavljajo Edward Burtynsky, Jennifer Baichwal in Nicholas de Pencier. Film sledi raziskavi mednarodne skupine znanstvenikov, antropocenske delovne skupine, ki po skoraj desetih letih raziskav trdi, da je holocenska doba popustila zaradi antropocenske dobe sredi dvajsetega stoletja, torej zaradi globokih in trajnih človeških sprememb na zemlji.

Nemirne pokrajine - fotografska razstava
Andrea Botto

​Med peklom in nebom

Kontrast bo zaznamoval mednarodno tematsko razstavo v Miheličevi galeriji z naslovom Med peklom in nebom. Razstava bo razdeljena na dve nadstropji in dve temi (nebo in pekel), kar bo, napovedujejo organizatorji, posebno doživetje za obiskovalce. Toru Hamada, umetnik japonskega rodu, ki živi in ustvarja v Parizu, bo v Galeriji Magistrat predstavil projekt Stratifikacije.
Telo pa je osrednji element dela štirih mednarodnih umetnikov (Gabriele Corvi, Dušan Fišer, Euro Rotelli, Andrea Tagliapietra). Na razstavi Android v Galeriji FO.VI bodo "preoblikovali idejo o telesnosti in materiji, ki je morda izgubila svojo identiteto in postala gledališče eksperimentalnega človeka." Prihodnost - delo v nastajanju pa je razstava kustosov Andreje Džakušič in Dušana Fišerja, ki preizprašuje prihodnost umetnosti skozi umetniška dela, ki so nastala v preteklosti. Skupina umetnikov bo postavila svoja dela v nov kontekst in poskušala v galeriji ustvariti komunikacijo med posameznimi deli in naslavljati vprašanja, kam z umetnostjo v prihodnosti. Na razstavi v Tovarni umetnosti sodelujejo Borut Beus, Andreja Džakušič, Borut Holland, Simon Macuh, Keiko Miyazaki, Boris Oblišar, Željko Opačak, Ervin Potočnik, Mojca Senegačnik, Iva Tratnik in Bori Zupančič.
Obeta se še veliko drugih dogodkov, na primer javni projekt Phroom za prihodnost, ki bo animiral Murkovo ulico z izborom mednarodnih fotografov. Gostili bodo tudi prejemnico nagrade Art Stays na mednarodni Arte Laguna Prize - Yu Kato iz Japonske, ki bo ustvarila veliko instalacijo na dvorišču Ptujskega gradu. Na Ptuj pride predavat veliko kustosov, umetnikov in drugih strokovnjakov, kar nekaj bo tudi delavnic za mlade in stare, ki jih pripravljajo v sodelovanju s Centrom interesnih dejavnosti Ptuj in Grafično delavnico Busato iz Vicenze.

Otvoritveni projekt bodo zvočne instalacije Sonic Horizont singapurskega umetnika Zulkifleja Mahmoda.  
Arhiv Art Stays
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta