balKam: Snemalci vseh dežel, združite se!

pv
20.01.2020 14:56

V Slovenski kinoteki bo od 23. do 27. januarja 2. balKam - pregled najzanimivejših filmov z vidika snemanja in filmske fotografije, ki so nastali na prostoru nekdanje Jugoslavije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V sekciji Legende bo na ogled film Zdravi ljudje za razvedrilo Karpa Godine. 
SFC

Tako kot v lanski prvi ediciji so filme izbrala nacionalna združenja direktorjev fotografije Bosne in Hercegovine, Srbije, Severne Makedonije, Hrvaške in Slovenije - slovensko združenje filmskih direktorjev (ZFS) je tudi organizator festivala -, tokrat pa se bo s svojim izbranim kratkim filmom predstavilo tudi Kosovo. Vsako nacionalno združenje je lahko predlagalo po en celovečerni igrani, dokumentarni in kratki film, novi letošnji sekciji pa sta študentski filmi in "legende".
"V prvi smo želeli vzpostaviti pregled najvidnejših predstavnikov študentske produkcije in s tem vplivati na večjo povezanost akademij s področja Balkana. Zavrteli se bodo filmi študentov iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Srbije in Slovenije. Druga sekcija pa je namenjena legendarnim filmom in v tem sklopu bodo predvajani Črno seme (1971) Kirila Cenevskega, Zbiralci perja (Skupljaći perja, 1967) Aleksandra Petrovića, Hop Jan (1967) Vlatka Filipovića in Zdravi ljudje za razvedrilo (Zdravi ljudi za razonodu, 1971) Karpa Godine," našteje direktor fotografije Rok Kajzer Nagode ob kolegih Simonu Tanšku in Juretu Černecu, tajniku in predsedniku ZFS, članu festivalske organizacije.
"Z vključitvijo mlade (študentske) generacije in starejše (legende) smo želeli krog povezovanja še razširiti, saj se po našem mnenju velikokrat zgodi, da sta ti dve generaciji izključeni iz največje – delovno aktivne - skupine direktorjev fotografije. Aktivnost mlajše generacije se bo letos povečala tudi s sodelovanjem Društva za širjenje filmske kulture KINO!. Na festivalu bo namreč petdnevna delavnica, kjer se bodo udeleženci ob projekcijah, festivalskih predavanjih, pogovorih s strokovnjaki s področja filmske fotografije ter poglobljenih razpravah seznanili z elementi in postopki filmske fotografije."

Na festivalu bo mogoče videti Medeno deželo (Honeyland, Ljubo Stefanov, Tamara Kotevska, 2019), ki je kandidat za oskarja v katergoriji tujih filmov in v kategoriji celovečernih dokumentarcev. 
Kinoteka
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta