Bavarci 150 tisočakov slovenskim umetnikom

Mednarodna hiša umetnikov Villa Concordia v nemškem Bambergu je letos petim slovenskim ustvarjalcem ponudila enoletno bivanje in štipendije za življenje in delo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Villa Concordia
IKVC

Od leta 1997 deluje v slikovitem nemškem Bambergu, ki je pod zaščito Unesca, rezidenca z uradnim imenom Internationales Künstlerhaus Villa Concordia - Mednarodna hiša umetnikov in štipendistov Villa Concordia. Ustanovila jo je bavarska vlada za promocijo umetnosti, bogatitev umetniškega življenja Bamberga in celotne regije. Seveda gre tudi za promocijo evropske ideje. Vsako leto dober ducat umetnikov, ki prihajajo s področja vizualnih umetnosti, književnosti in glasbe, dobi štipendijo za življenje in delo v vili za pet do enajst mesecev. Dobra polovica je zmeraj Nemcev, polovica pa so vabljeni umetniki iz katere od evropskih držav, pa tudi iz Kanade in Kitajske so bili že povabljeni.

Za rezidenčno obdobje 2020/21 je bila izbrana Slovenija. Umetniška rezidenca v Villi Concordia pomeni nagrado za življenjsko delo: za obdobje enajstih mesecev (v tekočem obdobju od aprila 2020 do marca 2021) dobijo umetniki na razpolago stanovanje z ateljejem in mesečno štipendijo v višini 1500 evrov. Umetniki nimajo projektnih obveznosti do financerja, samo prisotnost v Bambergu, ki pa zaradi trenutne pandemiološke situacije ni obvezna. Villa Concordia umetnikom ponuja tudi možnosti za predstavitve v svojih prostorih in to tudi financira (iz drugega fonda kot štipendije). Društvo prijateljev Ville Concordia vsakemu umetniku omogoči uporabo kolesa med bivanjem v Bambergu in mu nameni še dodatnih 500 evrov za uresničitev njegovih projektov. Villa Concordia podpira umetnike tudi po zaključku njihove rezidence, v obliki projektnega financiranja.

Trenutno je v Villi Concordia 13 umetnikov, od tega pet slovenskih: Nataša Kramberger (literatura), Primož Bizjak in Vadim Fiškin (upodabljajoča umetnost) ter Petra Strahovnik in Vito Žuraj (glasbena kompozicija). S slovenskimi umetniki je letos v vili osem nemških umetnikov: Katharina Adler, Sophie von Arnim, Christina von Bitter, Saskia Bladt, Thomas Lang, Stefan Moster, Asti Scheib in Ataç Sezer.

​Znamenje nemškega spoštovanja do umetnosti

Kot pravi letošnji rezident Vito Žuraj, nemška zvezna država Bavarska slovenskim umetnikom nameni skupno 150.000 evrov - tako v obliki štipendije (skupno 82.500 evrov) kot tudi namestitve v stanovanju in ateljeju ter projektne podpore.

Vito Žuraj v projektu Art Bus Stop
IKVC

"Koronakriza je zelo zaznamovala tudi umetniško rezidenco v Bambergu. Skladno s pandemičnimi pravili na Bavarskem je bilo glede na velikost dvorane v vili do konca oktobra dovoljenih le 20 obiskovalcev, od začetka novembra pa so tako odpadle vse prireditve. Štipendija se ne glede na razmere izplačuje naprej, le prisotnost umetnikov ni obvezna, glede na težavnost potovanj. To je velik znak nemškega spoštovanja do umetnosti," pravi Žuraj.

"Bamberg k sreči ni bil poškodovan v vojnah in ohranilo se je mnogo pomembnih srednjeveških stavb. V mestu je veliko muzejev, knjižnic, tudi sedež enega najbolj znanih nemških orkestrov - Bamberških simfonikov. Umetniki lahko tudi skupaj ustvarjamo, le da je zdaj to oteženo zaradi strogih higienskih pravil, ki omejujejo tudi obiske v stanovanjih in ateljejih umetnikov. Skladatelji dobimo na razpolago stanovanje in atelje s klavirjem. Trenutno tam pišem novi koncert za violončelo, ki bo sredi marca 2021 praizveden v Konzerthaus Berlin, jeseni 2021 pa tudi na Festivalu Ljubljana."

Villa Concordia deluje pod okriljem bavarskega ministrstva za znanost in umetnost. Prepletanje idej, spoznavanje in razvijanje novih, tudi skupnih projektov so temeljne dejavnosti umetnikov v bamberški rezidenci. Doslej so bili rezidenti že iz Norveške, Italije, Litve, Grčije, Velike Britanije, Islandije, Francije, Češke, Madžarske, Nizozemske, Kanade, Poljske, Avstrije, Romunije, Bolgarije, Kitajske, Švedske, Portugalske, Švice, Rusije, Španije. Samostojna prijava umetnikov na to rezidenco ni mogoča, umetnike izberejo člani kuratorija za tri umetniška področja: upodabljajoča umetnost, literatura in glasba. Štipendija ni namenjena le mladim, temveč umetnikom vseh starosti.

Nataša Kramberger v projektu Art Bus Stop; ob dečku v sivki je še besedilo: "Pisateljica in kmetica sta tovarišici v norosti: v brezpogojni predanosti neznanim kolektivom. Gre za to, da delata in sodelujeta ter se borita za bitja, za katera največkrat sploh ne vesta, da obstajajo."
IKVC

​Paternalistična pomoč države nekaterim vprašljiva

Pesnica Nora-Eugenie Gomringer je zadnje desetletje direktorica Ville Concordia in pravi, da je izbira gostujočih umetnikov odvisna od kustosov. "Poudarek je na zelo visoki strokovnosti in umetniškem uspehu v preteklosti (in sedanjosti). Starostnih omejitev ni, zato so gostje lahko že globoko zakoreninjeni v svoji umetniški karieri. Leto se v hiši začne sredi aprila, rezidenca pa traja do sredine marca prihodnjega leta. Če kdo raje ostane le pet mesecev (namesto enajstih), se to pogosto lahko dogovori. Na rezidenci se vedno srečata dve narodnosti. Letos so Nemci in Slovenci, prihodnje leto bodo Nemci in Finci, lani so bili Nemci in Britanci. Ideja je spodbuditi dobre odnose med umetniki iz vseh družbenih slojev. Opremljeni smo tako, da lahko gostimo vizualne umetnike, skladatelje in pisatelje (pri vseh dva Nemca, dva tujca). Financira nas izključno država Bavarska, Zvezna republika Nemčija v našem inštitutu nima nobenega strateškega prispevka. Iz mojih osebnih izkušenj se je prav Bavarska zelo izkazala skozi čas z izjemno predanostjo umetnosti," pravi direktorica Nora-Eugenie Gomringer.

"Korona zagotovo vpliva tudi na nas, ki črpamo iz rednega proračuna. Poskušali smo zrahljati pravila prisotnosti v hiši (običajno naj bi plačevali štipendijo samo umetnikom, ki so fizično prisotni na inštitutu), da bi se umetniki lahko pretolkli skozi te težke čase, tolažili družine in delali."

Katere umetniške akcije so se v Villi Concordia letos zvrstile? Bilo je več večerov s predstavitvami različnih umetnikov. "V enem letu imamo običajno okoli 80 prireditev, vendar je bilo število zaradi korone letos občutno omejeno. Akcija Art Bus Stop je bila moja ideja: zakupili smo oglasne panoje na avtobusnih postajališčih v Bambergu. Umetnike sem nagovorila, da bi se, če želijo seveda, na teh mestih predstavili z idejo, besedilom in sliko. Trenutno pripravljam dokumentarni film o projektu. Smo hiša, ki poudarja pomen skupnega trenutka, ko gre za izkušnjo umetnosti. Verjamem, da je umetnost močnejša v izkušnjah, če jih delimo v živo in ne le dokumentiramo z razdalje.

Izpostavljenost je velika za umetnike, ki se znajdejo brez številnih možnosti predstavitev in odrov. Ne vemo še, kakšen bo vpliv korone na umetnost v tem letu v celoti. Seveda bo različno od države do države, a čustveni davek je vseprisoten in občuten. Veliko umetnikov je ta čas prikrajšanih, občutno osiromašenih, mnogo bolj kot pred koronakrizo. Bavarska poskuša materialno pomagati umetnikom, ki prosijo za pomoč, vendar se mnogi med njimi odzivajo čustveno in se jim zdijo motivi in postopek preveč paternalistični in zato zelo vprašljivi. Postavlja se toliko vprašanj o tem, ali so umetniki pomembni, ali je umetnost pomembna, kako naj posamezniki ali institucije preživijo, bodo sploh lahko preživeli. To so resne stvari in jih nikakor ne gre podcenjevati. Način, kako ravnamo z njimi, bo pokazal, ali smo vredni imenovanja 'kulturni narod'," pravi direktorica Ville Concordia.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta