Bolna romanca

Matic Majcen
17.05.2019 15:18

Filmska kritika: Romantična mladinska drama Brez dotika ne išče novih poti v filmskem pripovedovanju, a kljub temu posreduje zgovorno metaforo medosebnih odnosov v digitalni dobi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V tem portretu "bolne generacije" igrata Haley Lu Richardson in Cole Sprouse.
Karantanija

Najstnika Stella in Will v filmu Brez dotika (Five Feet Apart) predstavljata utelešenje motiva "fant sreča punco", enega najbolj osnovnih in večno učinkovitih izhodišč literarnega in filmskega pripovedovanja nasploh. Okoliščine njunega srečanja so bistveno bolj moderne - spoznata se namreč v bolnišnici, kamor sta zaprta zaradi cistične fibroze, ki jima najeda pljuča. Če bi prvo srečanje med njima še lahko označili za neizčrpen arhetip, potem je slednje bistveno manj izvirna poteza - v tem desetletju smo videli že vsaj tri odmevne mladinske filme s podobnimi potezami, najprej izvrstni It's Kind of a Funny Story (2010), nato uspešnico Zvezde v očeh (The Fault in Our Stars, 2014) in ne nazadnje tudi Everything Everything (2017). Kontekst neozdravljive bolezni daje tem romancam pridih usodnosti, kjer šteje vsaka minuta in kjer je par lahko v vsakem trenutku ločen zaradi višje sile, ki bdi nad njima, s čimer sta Stella in Will vsekakor daljna potomca Romea in Julie. Njuna neozdravljiva bolezen je v tem filmu nadaljevanje medicinskega žanrskega okvirja, ki sta ga vzpostavili seriji Urgenca (E. R., 1994–2009) in Zdravnikova vest (House, 2004–2012), ki sta pognali cel val medicinskih dram, ki so nedvomno imele vpliv tudi na omenjene najstniške drame, med katere spada Brez dotika.
Prvenec režiserja Justina Baldonija se ob teh vplivih poskuša z nekoliko bolj umirjenim pridihom neodvisnega filma oprijeti nekaterih vzhajajočih igralskih trendov: igralka Haley Lu Richardson se po uspehu filmov Pri sedemnajstih (The Edge of Seventeen, 2016) in Columbus (2017) hitro prebija med prepoznavne mlade obraze ameriškega filma, medtem ko se pri njenem soigralcu Colu Sprousu prej zdi, da se je v filmu znašel kot zamenjava za trenutno vročega (in tudi zato nedosegljivega) Timotheeja Chalameta, s katerim si delita zelo podoben videz in slog igre. Še posebej Richardsonova daje pripovedi tisti potrebni pridih običajnega dekleta, zaradi česar se Brez dotika gleda kot sproščena in gledljiva, čeravno ne izvirna mladinska drama.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta