Cankarjev dom: Enaki v različnosti, gastronomija in kultura

mh, kr
06.10.2020 13:29

V Cankarjevem domu danes poteka tradicionalni medresorski nacionalni projekt Kulturni bazar

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sklepna prireditev Kulturnega bazarja je filmska projekcija Kolonija:mularija. 
Danny Taillon

Kulturni bazar je medresorski nacionalni projekt kulturno-umetnostne vzgoje, ki ga organizirajo že dvanajsto leto. Čeprav je bil prvotno načrtovan 9. aprila, je v Cankarjevem domu za strokovno javnost odprl vrata danes. Ves dan so dogodki, skupaj jih je 50. Skladno z odlokom o začasni splošni omejitvi zbiranja ljudi na javnih krajih Kulturni bazar letos izjemoma ni namenjen širši javnosti. Pripravljajo ga skupaj štiri ministrstva pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco. Izvršni producent prireditve je Cankarjev dom.

Osrednji temi 12. Kulturnega bazarja sta Enaki v različnosti ter Gastronomija in kultura. Letošnji plenarni govorki sta bili filozofinja in sociologinja Renata Salecl in gledališka režiserka Ivana Djilas z dialoškim predavanjem Čigavo delo je spreminjanje kulturnih vzorcev?. Sklepna prireditev Kulturnega bazarja je bila filmska projekcija Kolonija:mularija.

Osrednji temi, Enaki v različnosti, so posvečeni različni dogodki, med drugimi tudi filmska projekcija Salon pri Romy, gledališka predstava režiserja Žige Divjaka 6, predstavitev dostopnosti TV-, radijskih in spletnih vsebin na RTV Slovenija, dostopnost slovenskih javnih arhivov in muzejev za senzorno ovirane, predstavitev primerov dobrih praks vključevanja otrok priseljencev v vrtce in šole v projektu Izzivi medkulturnega sobivanja idr. Tematski sklop Gastronomija in kultura je tudi vključeval več dogodkov, med drugimi predavanje Janeza Bogataja z naslovom Gibanica in/ali burger? Kakšno naj bo razumevanje prehranske kulturne dediščine v sodobnosti? ter ob jubilejnih desetih letih Tradicionalnega slovenskega zajtrka predstavitev primera dobre prakse medresorskega sodelovanja, ki ga predstavljajo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Čebelarska zveza Slovenije in Zavod RS za šolstvo.

Program predstavlja različne načine, kako nam je z medresorskim sodelovanjem uspelo okrepiti zavest o pomenu kakovostne kulturno-umetnostne vzgoje ter spodbuditi številna kreativna partnerstva, ki danes že pripomorejo ne le k inovativnejšemu učnemu okolju, temveč spodbujajo tudi kreativno mišljenje, socialno vključenost, krepijo družbene veščine ter imajo številne druge pozitivne učinke na razvoj posameznika in družbe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta