Čikaški kvartet Nature Work

Darinko Kores Jacks Darinko Kores Jacks
14.05.2019 09:59

Poslušljiv in prepričljiv zaključek cikla Jazz v Narodnem domu pred poletnim premorom za JazzLent in dogodke na prostem

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nature Work na malem odru mariborskega Narodnega doma

Drugo polovico maja in mesece do začetka naslednjega šolskega leta zaznamujejo koncerti in festivali na prostem, tudi jazzovski (začenši s tistim v Cerknem konec tega tedna). Nekje sredi maja se v Mariboru praviloma zaključi tudi vsakoletni cikel Jazz v Narodnem domu (ND), ekipa pod vodstvom Davida Brauna pa začne zaključno fazo priprav na JazzLent. Zadnji koncert cikla 2018-2019 so tako pred spodobno napolnjenim avditorijem malega odra ND pripravili na večer dneva zmage oziroma Evrope z nadvse privlačno zasedbo iz domovine jazza.
Čikago, "vetrovno mesto" v zvezni državi Illinois, morda ni tak magnet za glasbenike z vsega sveta kot New York ali zadnje čase Kalifornija, pa tudi ne tako zavezano tradiciji kot zibelka jazza New Orleans. Tamkajšnja jazzovska scena pa vseeno velja za eno najbolj živahnih in kreativnih, o čemer se je imela tudi slovenska publika možnost že neštetokrat prepričati. Nastop kvarteta Nature Work v ND ob izidu nove zgoščenke je bil njihov doslej prvi v Sloveniji, a - sodeč po sprejemu in komunikaciji z občinstvom - upajmo, da ne tudi zadnji in edini.
Greg Ward (saksofon) in Jason Stein (basklarinet), oba pihalca skupine, smo v teh krajih že imeli priložnost videti in slišati kot člana zasedbe, ki jo vodi bobnar Mike Reed. V kvartetu Nature Work bobna legendarni Jim Black, še bolj zvezdniško ime pa je kontrabasist Eric Revis. A ne le zaradi majhnega prostora, ampak predvsem zaradi glasbe in komunikativnega pristopa je koncert izpadel vse prej kot zvezdniško glamurozno - bolj kot prvovrsten klubski dogodek.
Nadvse zgoščeno zvočno tkivo se v glasbi Nature Work venomer prepleta z vseskozi intenzivno improvizacijo in tekočo interakcijo blizu free jazza. A nekje iz ozadja je vendarle mogoče izluščiti tudi melodične strukture in diskretne leitmotive klasičnih popularnojazzovskih evergreenov. Njihova dinamična glasba je tekoče melodična, živahno ritmična in zlahka poslušljiva, a z duhovitimi prebliski, kreativnimi avtorskimi pristopi, razgradnjami in novimi konstrukcijami zvočnega toka hkrati omogoča bolj poglobljeno analitično spremljanje. V obeh primerih (in vseh vmesnih variantah) pa deluje nadvse prepričljivo. Nedeljeno navdušenje je požel tudi uro in pol dolg koncert v Mariboru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta