Danes se začnejo Monologi s kavča

pv
11.05.2020 06:00

Igralci Prešernovega gledališča Kranj bodo od doma uprizarjali sodobne slovenske dramske monologe, v Mestnem gledališču ljubljanskem so med drugim ustvarili več epizod digitalne serije Teme karantene

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sedanjosti in prihodnosti Prešernovega gledališča ne zaznamuje samo blokada zaradi virusa, ampak tudi izguba njihovega igralca Petra Musevskega. Fotografija je iz predstave Strahovi v režiji Igorja Vuka Torbice.
PGK

Pregled sedanjega in hipotetičnega prihodnjega delovanja gledaliških hiš nadaljujemo s Prešernovim gledališčem Kranj (PGK) in Mestnim gledališčem ljubljanskim (MGL).
"V Prešernovem gledališču smo bili ob izbruhu pandemije koronavirusa soočeni z veliko izgubo za naše gledališče s smrtjo našega igralca Petra Musevskega in tako je soočenje z virusom prišlo tako zame kot za vse v gledališču z zamikom," pravi vodja umetniškega oddelka gledališča in dramaturginja Marinka Poštrak. "Zato ta hip ne občutimo samo posledic blokade dela zaradi virusa, ampak se zavedamo, da bo tudi izguba našega ljubega igralca še kako zelo zaznamovala proces dela in ponovitve uprizoritev v našem gledališču tudi v prihodnje. Ukrepi zaradi koronavirusa so tik pred generalko ustavili študij Škofjeloškega pasijona v režiji Jerneja Lorencija, s katerim smo nameravali slavnostno otvoriti 50. Teden slovenske drame, odpovedati smo morali tudi načrtovano dramsko delavnico pod vodstvom dramatičarke Tene Štivičić, simpozij o Šeligovi dramatiki in seveda odprtje razstave ob 50. obletnici Tedna slovenske drame v Gorenjskem muzeju, to bo zdaj morda v začetku junija."
Po kakšnem ključu so izbrali predstave, ki jih ponujajo na spletu? "Odločili smo se za tiste naše predstave, ki so pomembno zaznamovale naše gledališče, seveda pa smo pri tem upoštevali tudi kvaliteto posnetkov (žal nekatere zelo pomembne niso bile posnete tako kvalitetno, da bi bil ogled vsaj približno adekvaten ogledu predstave, in jih zato nismo objavili)."

V znamenju mladih avtorjev in režiserjev

Kako lahko v teh pogojih načrtujejo prihodnost? "Projekt z gostujočim režiserjem iz Bolgarije smo nadomestili s projektom Monologi s kavča na pobudo dramatičarke in Grumove nagrajenke Simone Hamer), saj lahko na ta način ponudimo priložnost tako slovenskim dramatikom kot našim igralcem, ki so željni dela, prav tako smo zamenjali naš drugi načrtovani projekt in se odločili, da uprizorimo besedilo Naše skladišče letošnje Grumove nagrajenke Tjaše Mislej v režiji Mateje Kokolj.

Igralci se pogovarjajo s starostniki

Simona Belle, vodja službe za odnose z javnostjo in trženje v MGL, je zapisala: "Dvanajstega marca, tik pred premiero drame Koščki svetlobe v režiji Barbare Zemljič, tik pred razprodanim koncertom MGL v Kinu Šiška, tik pred tednom razprodanih izven predstav (Kar vem, da je res, Addamsovi, Vse o ženskah …), ko je bilo gledališče na višku svojega delovanja, so se vsa gledališča zaprla, tudi naše. V našem gledališču smo se med prvimi odločili za možnosti spletnega ogleda predstav. Število ogledov posnetkov predstav, ki smo jih do zdaj naložili na ​youtube kanal MGL, je preseglo naša pričakovanja. Prav tako druge aktivnosti na omrežjih. Odzivi so pozitivni, pišejo nam zadovoljni in hvaležni gledalci in veseli smo, da lahko vsaj na tak način pripomoremo k ohranjanju 'normalnosti' v teh časih.

V Mestnem gledališču ljubljanskem so dijakom, ki bodo pisali maturitetni esej o Cankarjevi dramatiki, omogočili tudi spletni ogled še "žive" predstave Za narodov blagor v režiji Matjaža Zupančiča.
MGL

Nekaj mladih svobodnjakov so celo dodali

Kakšen pa je scenarij za bližnjo prihodnost? "MGL bo mnoge odpovedane in vnaprej razprodane predstave porazdelil tekom naslednje sezone. Seveda v kontekstu novih, varnosti prilagojenih sedežih redov. Ti bodo seveda močno zmanjšali kapacitete dvoran. Glede na res veliko število stalnih gledalcev bo za MGL to pomenilo velik logistični napor in dodatno zvišanje že tako rekordnih delovnih statistik kolektiva. Namesto odpadlih premier ob koncu sezone pa bomo imetnikom že kupljenih vstopnic in abonentom ponudili bone z veljavnostjo treh sezon.
V MGL se dokaj uspešno trudimo, da nihče od zunanjih sodelavcev ne bi bil oškodovan, nekaj mladih svobodnjakov smo v prilagojeni program sezone 2020/21 celo dodali. Seveda pa bi se vsi ti načrti in za samozaposlene umetnike dokaj ugodne rešitve podrli v primeru krčenja dotacij, ki nam jih je z letno odločbo zagotovilo pristojno ministrstvo." (pv)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta