Dnevi poezije in vina letos z rekordnim številom prizorišč in z novo literarno rezidenco na Ptuju

Tjaša Gajšek Tjaša Gajšek
14.08.2024 06:00

Letošnji častni gostji festivala, ki bo potekal med 19. in 24. avgustom, sta danska pesnica Pia Tafdrup in belorusko-ameriška pesnica Valžina Mort. Avtor Odprtega pisma Evropi je poljski pesnik Jacek Dehnel.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tjaša Gajšek

Na Ptuj in v druge partnerske kraje bo festival Dnevi poezije in vina med 19. in 24. avgustom pripeljal 21 slovenskih in tujih pesnikov in pesnic. "Ptuj konec avgusta zaživi z Dnevi poezije in vina. Festival je vpet v lokalno okolje, hkrati pa je eden osrednjih evropskih festivalov na področju poezije, o čemer seveda priča tudi dejstvo, da je Beletrina ravno zaradi Dnevov poezije in vina nosilka evropske platforme Versopolis, v katero je vključenih preko 30 evropskih festivalov," je na novinarski konferenci povedal direktor založbe Beletrina Mitja Čander.

"Letos gostujemo na rekordnem številu prizorišč, kar 19 krajih po Sloveniji in tudi na dveh zamejskih lokacijah, v Potrni v Avstriji in Varaždinu na Hrvaškem. Prvič bo festival potekal v Gornji Radgoni in Filovskem Gaju. Zelo smo veseli, da nam je uspelo letos dornavski dogodek pripeljali v Oranžerijo Dvorca Dornava, kar je bila želja že lani," je napovedala izvršna producentka festivala Taja Islamovič

Programska vodja festivala Kristina Kočan in izvršna producentka Taja Islamovič 
Tjaša Gajšek

V ospredju iskanje ravnovesja med posameznikom in kolektivom

Letošnji častni gostji sta danska pesnica Pia Tafdrup in belorusko-ameriška pesnica Valžina Mort. Ob tej priložnosti sta pri Beletrini izšli dvojezični zbirki izbora poezije obeh gostij. Tafdrup je pesmi za zbirko Med vedno in nikoli izbrala iz 19 pesniških zbirk, za zbirko Pesem o belih jabolkah je iz zadnjih dveh zbirk poezije Mort pripravila in prevedla programska vodja festivala Kristina Kočan.

"Tradicionalno je vsako leto kurator drug, letos je to ukrajinsko-ameriški pesnik Ilya Kaminsky, ki v slovenskem prostoru ni neznaka. Leta 2009 je že sodeloval na Dnevih poezije in vina v Medani. Pred dvema letoma smo njegovo zbirko Gluha dežela dobili v slovenskem prevodu, v Lutkovnem gledališču Maribor pa so po njej postavili predstavo za mladino in odrasle, ki si jo bomo med festivalom ogledali. Kaminsky je izbral izredno bogat nabor pesnikov celega sveta. Večino druži podobna izkušnja - prihajajo iz določenega geografskega in kulturne okolja, živijo pa drugje. To izkušnjo ima tudi kurator. V poetikah izbranih pesnikov je pogosto iskanje ravnovesja med posameznikovo identiteto in kolektivno izkušnjo." Tuji izpostavljeni avtorji so Evelina Rudan, Raymond Antrobus, Dunya Mikhail, Katie Farris in Sabine Huynh.

Na podlagi kuratorjevega izbora tujih gostov je Kočan izbrala slovenske pesnike in pesnice, ki se ukvarjajo s podobnimi temami, to so Maja Haderlap, Muanis Sinanović in Nina Dragičević. Izbor poezije bo tudi letos na voljo v brezplačnih festivalskih knjižicah. 

Festivalsko vino je nastalo v sodelovanju z vinsko kletjo Vinag.
Tjaša Gajšek

Literarna rezidenca že zasedena

Letošnji avtor Odprtega pisma Evropi je poljski pesnik, pisatelj, prevajalec in slikar Jacek Dehnel. Pismo, v katerem izpostavlja problematiko umetne inteligence, za katero pravi, da preveč posega v ustvarjalni proces in krši avtorske pravice ustvarjalcev, bo prvič javno prebral v četrtek, 22. avgusta na uradni otvoritvi festivala na Vrazovem trgu, dan pozneje bo na Ptuju z njim potekal pogovor. "Festival je platforma za širšo družbeno razpravo. Pesniki zato ne predstavljajo le svoje poezije, ampak tudi svoj vidik o perečih in aktualnih vprašanjih. Zato letos zraven tradicionalnih pogovorov s častnima gostjama in avtorjem odprtega pisma pripravljamo še okroglo mizo petih pesnic, ki se bodo pogovarjale o vprašanjih identitete, drugačnosti, vključenosti."

Novost letošnjega festivala je literarna ptujska rezidenca. Latvijski pesnik Artis Ostups in litovska pesnica Dovile Bagdonaite bosta ustvarjala na Ptuju ves mesec in nato nastopila tudi na festivalu. 

Kristina Kočan in litovska pesnica Dovilė Bagdonaitė, ki biva v literarni rezidenci na Ptuju
Tjaša Gajšek
Kristina Kočan in latvijski pesnik Artis Ostups, eden izmed dveh udeležencev nove literarne rezidence na Ptuju
Tjaša Gajšek

Slovenski avtor v fokusu bo letos Zdenko Kodrič, ki se mu bodo poklonili ob 75-letnici. Tradicionalna pesniško-prevajalska delavnica bo potekala od ponedeljka do srede. Letos bo usmerjena na poezijo Južne Koreje, ki je po besedah Končan doživela poseben razvoj zaradi dolgoletne cenzure. V goste prihajajo južnokorejski pesnik in performativni umetnik Kim Kyung Ju ter južnokorejski pesnici in romanopiski Choi Young-mi in Kim Yi-deum. Ob dialogu treh mladih južnokorejskih pesnikov s tremi slovenskimi kolegi bodo na festivalu ob poeziji širše predstavili državo. V sodelovanju z Mestnim kinom Ptuj je ta četrtek na ogled še zadnji iz serije korejskih filmov.

Festivalskemu vinu se letos pridružuje še penina

Festival se tudi letos vrača k nekaterim stalnicam, ostajajo Hude pokušnje, ki potekajo vse leto, sklop dogodkov Pet pred polnočjo, pa pesniška branja, zvečer Veliko pesniško branje, ki ostaja na Vrazovem trgu. Pesnikov sprehod bo vodil Zdenko Kodrič, z željo, da dogajanje ne ostane le v mestnem jedru, pa bodo v okviru cikla Kilometer poezije kolesarili do grajskega parka Turnišče, kjer bo Piknik s poezijo. Festival ponuja dogodke za vse starostne skupine, posebno pozornost namenjajo otroškemu programu, v ptujskem domu upokojencev pa vsako leto gostujejo slovenski avtorji. 

Festivalsko vino, ki so ga prvič predstavili lani, so tudi tokrat pripravili v sodelovanju z vinsko kletjo Vinag. Savignon 2023 je preoblečen v festivalsko podobo, steklenici krasita verza obeh častnih gostij. Letošnja novost je festivalska penina, gre za zlato radgonsko penino iz Slovenskih Goric, ki jo v festivalski preobleki krasi verz avtorja odprtega pisma. Na osrednjem prizorišču na ptujskem Vrazovem trgu so danes že odprli instalacijo Pesmolov kostumografke in umetnice Stanke Vauda Benčevič.

Pred enem izmed prizorišč festivala Domom KULTure MuziKafe že stoji instalacija Pesmolov kostumografke in umetnice Stanke Vauda Benčevič.
Tjaša Gajšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta