Dr. Manica Špendal: Žal v Mariboru na univerzi ni muzikologije

Dr. Manici Špendal je bila danes vročena najvišja nacionalna nagrada v muzikološki stroki, ki jo podeljuje Slovensko muzikološko društvo. "Nagrada je priznanje mestu in njegovi glasbeni kulturi."
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dr. Manica Špendal je osrednja sistematična raziskovalka mariborske glasbene zgodovine.
Andrej Petelinšek

Z zamudo zaradi epidemiološke situacije je bila v Univerzitetni knjižnici Maribor v najožjem krogu podeljena najvišja nagrada v slovenski muzikologiji - Mantuanijeva nagrada za življenjsko delo. Prejemnica je muzikologinja dr. Manica Špendal, zaslužna profesorica Univerze v Mariboru in častna ambasadorka SNG Maribor. Vse te ustanove so podelitev tudi organizirale. Ta ugledna stanovska nagrada je prvič šla v Maribor. Podeljujejo jo za izjemna prizadevanja in posebne zasluge pri stvaritvah in dosežkih, ki so sad poglobljenega raziskovalnega in/ali strokovnega dela ter bistveno prispevajo k umevanju, uveljavljanju in prepoznavnosti glasbe, muzikologije ali drugih z muzikologijo povezanih ved oziroma k ohranjanju glasbenega kulturnega izročila.

Nagrado je podelila predsednica Slovenskega muzikološkega društva dr. Katarina Bogunović Hočevar. Dr. Špendalova je s svojim več kot štiridesetletnim raziskovalnim, znanstvenim in publicističnim ter tudi pedagoškim delom bistveno prispevala k uveljavljanju, umevanju in prepoznavnosti slovenske muzikologije, glasbe, glasbene in kulturne zgodovine doma in na tujem. Je prva muzikološko izobražena in osrednja sistematična raziskovalka mariborske glasbene zgodovine; posveča se ji angažirano in kontinuirano do danes. Po zaslugi njenih izsledkov danes vemo, da Maribor v odmaknjeni preteklosti nikakor ni bil glasbena provinca, ampak zelo vitalen glasbeni organizem. Njena bibliografija obsega blizu 500 enot.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta