Dunaj bogatejši za oskarja

Matic Majcen Matic Majcen
06.11.2023 08:25

Družina nekdanjega direktorja festivala Erica Pleskowa je vodstvu Viennala v trajno last predala zlati kipec, ki ga je prejel za svoje producentsko delo pri filmu Amadeus iz leta 1984.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Direktorica Viennala Eva Sangiorgi je minuli teden v imenu festivala prevzela oskarja, ki ga je Eric Pleskow leta 1985 prejel za producentsko delo pri filmu Amadeus
Robert Newald/viennale

Dogodek se je odvil ob gala projekciji filma Amadeus režiserja Miloša Formana iz leta 1984. Eric Pleskow se je rodil leta 1924 na Dunaju, a je tik pred 2. svetovno vojno prebegnil v ZDA. Kot ameriškega vojaka so ga pri 21 letih poslali v München, kjer je delal kot vodja podjetja Bavaria Film Studios. Tako se je začela njegova producentska kariera, v sklopu katere je postal predsednik podjetja United Artists, ki ga je vodil med letoma 1973 in 1978. Za tem je ustanovil še produkcijsko podjetje Orion Pictures in se je utrdil kot izredno spoštovana figura v ameriški filmski industriji.  

Pleskow je leta 1998 prevzel predsedovanje Viennala v svojem rojstnem mestu. Leta 2007 je postal tudi častni meščan Dunaja, kino Metro Kinokulturhaus v središču mesta pa je po njem poimenoval tudi eno izmed dvoran. Umrl je leta 2019 pri 95 letih.

Da bi počastili njegovo predsedovanje festivala, se je njegova družina odločila, da bodo njegovega edinega oskarja, tistega za najboljši film iz leta 1985, ki ga je prejel za Amadeusa, v trajno last predali Viennalu. Kipec je na gala projekciji prevzela aktualna vodja festivala Eva Sangiorgi. Oskarja si bo od zdaj naprej na Dunaju mogoče tudi ogledati, saj bo stalno razstavljen v prostorih kina Metro Kinokulturhaus.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta