Ena najbolj priljubljenih francoskih oper

Premiera opere Charlesa Gounoda Faust nocoj v Veliki dvorani SNG Maribor

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prizor iz opere Faust: Sabina Cvilak kot Margareta že v drugi mariborski uprizoritvi Fausta in Martin Sušnik kot Faust
Tiberiu Marta

Opera in balet SNG Maribor bosta danes, 17. maja, v Veliki dvorani premierno uprizorila opero Charlesa Gounoda Faust pod taktirko Gianluce Martinenghija in v režiji Piera Francesca Maestrinija. V naslovni vlogi bosta nastopila Martin Sušnik (17., 19. maj in 1. junij) in Tatsuya Kashi (21., 23. maj), v vlogi Mefista Peter Martinčič, podeželsko dekle Marguerite bosta upodobili Sabina Cvilak (17., 19. maj in 1. junij) in Andreja Zakonjšek Krt (21., 23. maj), Valentina bo odpel Jaka Mihelač, Siebel bo Jadranka Juras, Marta bo Dada Kladenik, Wagner bo Marko Mandir. Scenografijo in oblikovanje videa podpisuje Juan Guillermo Nova, kostumografijo Luca Dall'Alpi, oblikovalec luči je Jean Paul Carradori, zborovodkinja Zsuzsa Budavari Novak, koreografija je delo Gaja Žmavca.
Francoskega skladatelja Charlesa Gounoda je zgodba o Faustu, Goethejeva literarna mojstrovina o "reformacijskem Prometeju", povsem prevzela. Ostala je njegova spremljevalka vse življenje. Gounodov Faust je dosegel velik mednarodni uspeh in sodi med najbolj priljubljena dela francoske operne literature nasploh. Svojo popularnost dolguje predvsem spevnim melodijam v arijah in recitativom, med vrhunce opere sodijo nedvomno tudi zborovski prizori, ki prispevajo k večji dinamiki opere, veliko priljubljenost pa uživata tudi valček v drugem dejanju in sedemstavčni baletni "venček" Valpurgine noči, piše v gledališkem listu dr. Manica Špendal. Opera združuje značilnosti lirične, komične opere pa tudi velike opere.
Prvič so Gounodovega Fausta v Mariboru uprizorili 14. marca 1905 v nemškem Mestnem gledališču (Stadttheater in Marburg), v času ravnatelja Karla Richterja. Fausta so izvedli gostje iz Gradca v sodelovanju z mariborskim Filharmoničnim društvom in zborom Južnoželezniških delavnic. V času med obema vojnama so v slovenskem Narodnem gledališču prvič uprizorili Fausta že v prvi "stalni" operni sezoni 1922/23. Ponovno so Fausta uprizorili v sezoni 1932/33. Režijsko in scensko zasnovo je izdelal Lojze Herzog, ki je Fausta tudi dirigiral. Po drugi svetovni vojni so v SNG Maribor prvič uprizorili Fausta v sezoni 1946/47 pod vodstvom umetniškega vodje opere Antona Neffata; režiser je bil Ciril Debevec, scenografijo pa je izdelal Maks Kavčič. Faust je bil na sporedu še štiriindvajsetkrat.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta