(FESTIVAL FOTOGRAFIJE) Koga ali česa se dotika fotografija

P. V.
14.09.2023 13:00

20 avtorjev, 19 razstav in 17 razstavišč v Mariboru

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gregor Radonjič, z razstave Da sem slep, pravi tisto, kar vidim (z Bojanom Golčarjem razstavljata v Fotogaleriji Stolp) 
Arhiv avtorja

Fotoklub Maribor deluje neprekinjeno od leta 1936. Pred osmimi leti je takratni vodja fotokluba Branimir Ritonja zasnoval festival, ki preko medija fotografije poveže vse mesto oziroma njegove institucije, ki se ukvarjajo z razstaviščno dejavnostjo. Letošnji festival se bo odprl to soboto (posamezne razstave že prej), povezal pa je 20 avtorjev, 19 razstav in 17 razstavišč.

Umetniška vodja festivala Sara Nuša Golob Grabner je izbrala temo dotikanja. V sodobni umetnosti je veliko stikov, dotikov med različnimi žanri in tehnikami, je razložila pred začetkom festivala. Tudi fotografija je zdaj, ko je njena pozicija v umetnostnem sistemu že utrjena, ko si je izborila povsem svoje mesto, suvereno začela segati drugam, se dotikati drugih področij, tehnik, žanrov.

Veliko avtorjev je iz lokalnega okolja, nekaj iz drugih delov Slovenije, festival tokrat nima mednarodnega značaja, kar je po besedah umetniške vodje posledica znanih finančnih problemov mariborske kulture in tudi prepričanja, da vse, kar je tuje, ni nujno zlato. Njen namen je bil dati priložnost zlasti mladim avtorjem, ki so kakovostni, a še ne dovolj uveljavljeni. Festival ima tudi bogat spremljevalni program. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta