Festival Izrekanja: Poezija onkraj zapisane besede

Matic Majcen Matic Majcen
08.08.2022 15:00

V Celju se bo med četrtkom in soboto odvila peta edicija pesniškega festivala Izrekanja, letos z osrednjima gostoma Krzysztofom Siwczykom (Poljska) in glasbeno zasedbo Six One Five Collective (ZDA).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Umetniški vodja Kristian Koželj in pesnica Lara Gobec na predstavitvi letošnjega festivala Izrekanja v Celju  
Matic Majcen

​Festival Izrekanja je v svojem osnovnem poslanstvu sicer res pesniški festival, ki se trudi gledalkam in gledalcem ponuditi "vrhunsko poezijo in v njenem objemu prepletati perspektivne in vrhunske, domače in tuje avtorje in izvajalce", kot so organizatorji zapisali v predstavitvenem gradivu. Pa vendar bodo tudi tokrat v Celju gostovali umetnice in umetniki, ki poezijo širijo onkraj pisane besede – in to z zelo jasnim namenom. Kot je na predstavitvi letošnje edicije povedal umetniški vodja Kristian Koželj, je ambicija festivala prikazati potenciale, ki jih ima poezija v spajanju z drugimi performativnimi umetnostmi. "Poezija kot zapisana umetnost obstaja samo nekaj stoletij, pred tem je bila vedno v nekem smislu performativna. Vsi poznamo podobe Homerja, ko igra na liro in ustvarja ritem z udarjanjem noge ob tla. Do Danteja in Boccaccia poezija ni bila zapisana, ampak uprizarjana, in k temu se želimo vrniti," je povedal Koželj.

Letošnji osrednji gost Krzysztof Siwczyk v največji moži meri uteleša to naravnanost. "Siwczyk je avtor 16 pesniških zbirk in vrste študij o poeziji, je pa tudi zelo dober igralec," je gosta najavil Koželj. In ne samo to, Poljak je namreč leta 1999 v odmevnem celovečernem filmu Lecha Majewskega upodobil poeta Rafala Wojaczka in bil za svojo vlogo celo nominiran za evropsko filmsko nagrado. Siwczyk bo v Celju vodil delavnico za mlade pesnice in pesnike, obenem pa bodo na festivalu predstavili 20 njegovih pesmi, ki jih je v slovenščino na novo prevedel Primož Čučnik iz društva LUD Literatura.

Osrednji glasbeni dogodek bo nastop ameriške zasedbe Six One Five Collective. "Gre za pet samostojnih glasbenikov, ki so se načrtno združili pri tem projektu. Člani skupine so tudi avtorji skladb za druge izvajalce, kot so Kelly Clarkson, Kesha in Steven Tyler, in imajo skupaj tri nominacije za grammyje. Bili so denimo predskupina Johnu Legendu. Ta vikend sem jih poslušal na Zbiljskem jezeru in je res noro, tako zelo so dobri," je svoje navdušenje nad prihajajočim dogodkom izrazil umetniški vodja festivala.

Tako gostovanje skupine Six One Five Collective kot pesnice Brynne Rebele-Henry so organizatorji festivala omogočili s pomočjo Veleposlaništva ZDA v Sloveniji. "Veleposlaništvo ZDA naš festival dobrodušno podpira. Potekajo že pogovori, da bi z njimi vzpostavili dolgotrajnejše partnerstvo. Želja je, da bi festival mladim ponudil obsežnejše pesniške 'masterclasse', ki bi jih vodili predavatelji z ameriških univerz, kjer imajo tovrstni programi zelo pomembno vlogo."

Priložnost za mlade pesnice in pesnike

Še toliko bolj kot odmevnost samih gostov pa je v ospredju festivala vloga, ki jo ima dogodek v lokalnem okolju, še posebno v podpiranju mladih pesnic in pesnikov. "Mladim je včasih težko iti v Ljubljano na razne predstavitve. Karte so drage, vlaki pa še vedno vozijo, kot da smo leta 1848. Festival Izrekanja jim daje priložnost, da se tukaj združijo in predstavijo," je povedal Koželj.

Izmed mladih poetov se bosta letos na izrekanjih predstavila Aljaž Primožič s svojim pravkar izdanim prvencem Čisto potiho (LUD Literatura, 2022) in pa Lara Gobec, ki bo na festivalu predstavila poetično monodramo Z ljubeznijo, Lola. Slednja je na tiskovni konferenci poudarila pomembnost tovrstnih dogodkov za mlade pesnice. "Sodelovanje s festivalom Izrekanje je zagotovo ena ključnih postojank moje pesniške poti. Kristian je zelo dober mentor, ki zna prisluhniti mladim glasovom in njihovim norim idejam. Glede na to, da sem bila v Celju rojena, so bile možnosti za pesniško rast bolj borne. Ko sem napisala to monodramo, sem zato takoj vedela, kje jo lahko obudim v življenje. Še posebno je to pomembno, ker sem v njej opisala drobce življenja, ki so se mi zgodili prav v tem okolju."

Festival Izrekanja s podporo Mestne občine Celje soorganizira Osrednja knjižnica Celje. Nova direktorica te ustanove Polonca Bajc Napret je poudarila, da je celjska knjižnica edina v Sloveniji, ki je nase prevzela organizacijo tako zahtevnega dogodka. Prireditelji se letošnje edicije še posebej veselijo, ker bo po dveh letih potekala povsem brez epidemioloških ukrepov. Festival se bo povprek treh večerov med četrtkom in soboto odvil na odru lapidarija ob nabrežju Savinje pri stavbi Osrednje knjižnice Celje. Ob slabem vremenu bodo dogodke preselili v Malo dvorano Celjskega doma. Vstopnin za dogodke ni, bodo pa zbirali prostovoljne prispevke. Na dogodkih v povprečju pričakujejo med 50 in 150 gledalci.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta