(FESTIVAL MARIBOR) Ensemble Modern bo s "slovenskim koncertom" premierno nastopil v Mariboru

Petra Vidali Petra Vidali
12.09.2023 15:00

Rdeča nit Festivala Maribor, ki se bo začel v četrtek, s koncertom pianistov Nejca in Adama Kampleta ter orkestra SNG Maribor, je povezava glasbe z literaturo in gledališčem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Festival Maribor so predstavili: Barbara Švrljuga Hergovich, Jure Ivanušič, Nana Forte, Katarina Klančnik Kocutar, Vasko Atanasovski ter Nejc in Adam Kamplet. 
Sašo Bizjak

V središču festivala bosta slovenska glasba in beseda in v središču bodo slovenski ustvarjalci, po večini celo mariborski oziroma iz Maribora izvirajoči ustvarjalci, je na tiskovni konferenci v Vetrinjskem dvoru povedala Barbara Švrljuga Hergovich, vodja programa Klasična glasba in Festivala Maribor v Narodnem domu.

Nekaj bo tudi tujih gostov, vendar manj kot v preteklosti, ko so bile tuje zasedbe in solisti v jedru festivala. Toda ideja za kombinacijo sodobne slovenske glasbe in sodobne slovenske poezije je pravzaprav "tuja". Za zaključek festivala, 1. oktobra, bo nastopil Ensemble Modern, eden svetovno najbolj znanih sestavov za izvajanje sodobne glasbe. Ensemble Modern domuje v Frankfurtu, tam, kjer bo od 17. do 23. oktobra Slovenija častna gostja na največjem knjižnem sejmu na svetu, in v sklopu spremljevalnih prireditev bo tudi koncertni večer Ensemble Modern, na katerem bodo izvajali dela slovenskih skladateljev Vita Žuraja, Mateja Bonina, Nine Šenk, Petre Strahovnik in Vinka Globokarja. Nekatera od teh del korespondirajo s poezijo, Boninovo delo s pesniško zbirko Tehno Ane Pepelnik, Žurajeva Knjiga teles pa z istoimensko zbirko Aleša Štegra. Pesnika bosta nastopila osebno. Ansamblu bo dirigirala belgijska dirigentka Lucie Leguay, sopranistka bo prav tako redna festivalska gostja Nika Gorič, koncert pa bo v Mariboru na sporedu torej še pred frankfurtsko premiero.

Če se bo festival zaključil v Dvorani Union z moderno "crossover" izkušnjo, bo četrtkov otvoritveni koncert v Dvorani Ondine Otta Klasinc v SNG Maribor bolj klasičen. Brata Nejc Kamplet in Adam Kamplet bosta nastopila s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor pod vodstvom Simona Krečiča s Koncertom za dva klavirja in orkester, FP 61 Francisa Poulenca ter (Prešernovimi) Gazelami Lucijana Marije Škerjanca. Nejc Kamplet je na festivalu že nastopil, za Adama pa bo to prva vez s festivalom, prav tako bosta prvič igrala skupaj. Nejc Kamplet je ob tem rekel: "Še nikoli mi ni bilo tako enostavno igrati s partnerjem. Z veliko manj vaje sva usklajena, kot da si lahko bereva misli ..."

Sorodstvene oziroma celo krvne vezi so botrovale tudi koncertu Fire & Ice. Zvesti poslušalci festivala se bodo spomnili, da so se pod tem imenom leta 2012 na odru srečno združili Vasko Atanasovski, Vlatko Stefanovski in Komorni godalni orkester pod vodstvom Klemna Hvale. Takratnemu koncertu je botrovala direktorica festivala Brigita Pavlič, zato je letošnja obuditev posvečena spominu nanjo. Mojstroma Stefanovskemu in Atanasovskemu se bosta na odru pridružila sinova, Ariel Vei Atanasovski in Jan Stefanovski, orkester pa je tokrat Ensemble Dissonance.

Povezava poezije in glasbe (pa še sorodstvena povezava) je tudi v ozadju in ospredju glasbene igre za mladino Zvezda in srce. Idejno, glasbeno in režijsko sta jo zasnovala Nana Forte in Jure Ivanušič, besedilo pa je napisal mojster Milan Jesih. Delo je naročil Festival Maribor, s tem pa izpolnil še drugo poslanstvo, ki si ga je festival postavil v temelje - prvo je vključevanje mladih glasbenikov, drugo pa spodbujanje novih del. Glasbo bo izvajal kolektiv Carpe artem z dirigentom Tilnom Drakslerjem, igralci in pevci bodo iz vrst Lutkovnega gledališča Maribor, ki je koproducent predstave, ter iz SNG Maribor. Glede na dramsko zasnovo bo glasbena igra okrnjena (v Jesihovi igri je namreč 21 likov), vendar si Ivanušič želi, da bi bila Srce in zvezda s celostno glasbo (gre vendarle za polno uro nove glasbe) kdaj uprizorjena tudi kot večja produkcija.

Barbara Švrljuga Hergovich je napovedala še tri koncerte, Poeme večnosti (Žiga Faganel, violina, Alja Mandič Faganel, violončelo, in Nejc Laverenčič, klavir), koncert starih znancev festivala No border Orchestra, koncertno matinejo za dojenčke s pianistko Adriano Magdovski in pripovedovalcem Davorjem Hergo, med festivalom pa bo premiero doživel tudi Rajzefibrov sprehod po glasbenih poteh mesta, ki bo razkril bogato klasičnoglasbeno preteklost in sedanjost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta