Festival slovenskega filma v Ljubljani in na spletu

sta, kr
06.10.2020 08:16

V tekmovalnem programu se bo za nacionalne filmske nagrade Vesna potegovalo 51 filmov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Direktorica FSF Jelka Stergel (levo) in vodja projekta Tjaša Smrekar. Letos bo festival le v Ljubljani. FOTO: Arhiv FSF/SFC
Arhiv FSF/SFC 

Festival slovenskega filma bo v 23. izdaji, ki se začne danes v Ljubljani in na spletu, v primerjavi s preteklimi leti nekoliko okrnjen predvsem v tekmovalnem programu celovečernih filmov. Razlog se skriva v zastali produkciji, ki je posledica koronavirusa in težav s financiranjem. Bo pa leto obeležil s posebnim koronaprogramom. Pregled slovenske filmske produkcije, ki je poslanstvo festivala (FSF), poteka pod okriljem Slovenskega filmskega centra (SFC).

V tekmovalnem programu se bo za nacionalne filmske nagrade Vesna potegovalo 51 filmov. Prijave so zaprli konec maja, prejeli pa so 161 filmov vseh kategorij in dolžin. Morebitni pomislek o tem, ali se splača imeti festival, je njegova direktorica Jelka Stergel ovrgla z besedami, da SFC mora omogočiti njegovo izvedbo, ker je temu namenjen del programskih sredstev, ki jih dobi od države. Kot je poudarila, si želijo ohraniti kontinuiteto in vsem ustvarjalcem, ki so želeli prikazati svoje filme, omogočiti, da se predstavijo slovenski javnosti. "Če se festival eno leto prekine iz kakršnih koli razlogov, ga je naslednje leto skoraj nemogoče organizirati, ker bi to pomenilo strašno selekcijo ali nepregledno množico filmov, ki bodo kar naenkrat dokončani," je povedala.

V programu je izpostavila spremenjeno razmerje med igranimi in dokumentarnimi celovečerci, saj bodo poleg treh igranih prikazali štiri dokumentarce. Bodo pa po njenih besedah imeli večinoma zelo kakovostne manjšinske slovenske koprodukcije. Ob tem je še poudarila, da bi bil brez produkcije TV Slovenija letošnji FSF bistveno bolj okrnjen.

Zaradi trenutnih razmer bo FSF namesto v Portorožu potekal v Ljubljani in v hibridni obliki, deloma v živo in deloma na spletu. V primeru ponovnega zaprtja javnega življenja pa so pripravljeni, da ga v celoti preselijo na splet. Kot je povedala vodja projekta FSF Tjaša Smrekar, bo osrednje prizorišče kino Komuna, kjer bodo prikazovali filme iz tekmovalnega programa. Zaradi ukrepov bo sprejel približno 120 gledalcev na projekcijo. V spremljevalnem delu na spletu bo na ogled tudi 13 t. i. koronafilmov, ki so nastali v karanteni. Zaključna prireditev s podelitvijo nagrad, o dobitnikih katerih bo odločala petčlanska žirija v sestavi Katja Colja, Siniša Gačić, Matic Majcen, Polona Petek in Maja Sever, pa bo v Unionski dvorani. (sta, kr)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta